2 Ubat Sputum Batuk Kanak-kanak yang Selamat Dimakan

, Jakarta - Tahukah anda bahawa terdapat dua jenis batuk? Ringkasnya, ada batuk dengan kahak dan batuk kering. Nah, ubat untuk merawat kedua-dua jenis batuk tidak sama.

Untuk batuk kering, gunakan penekan batuk. Seperti namanya, ubat batuk dalam bentuk: penekan batuk bertujuan menekan batuk. Jadi, bagaimana dengan batuk kahak pada kanak-kanak? Apa jenis ubat batuk yang selamat dimakan oleh kanak-kanak?

Baca juga: Ini adalah 8 cara semula jadi untuk melegakan batuk dengan kahak pada kanak-kanak

Ubat kahak batuk untuk kanak-kanak

Seperti yang dijelaskan di atas, ubat batuk kering dan kahak tidak sama. Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis ubat batuk dengan kahak yang boleh digunakan pada anak-anak, iaitu:

1. Ekspektoran

Ubat batuk ekspektoran untuk kanak-kanak dapat menjadikan batuk lebih berkesan dengan meningkatkan pengeluaran lendir di paru-paru dan saluran udara. Mengambil ekspektoran dapat menghilangkan kahak yang tersisa di saluran pernafasan. Ubat ini menjadikan pernafasan lebih mudah. Salah satu jenis ubat batuk ekspektoran dengan kahak adalah guaifenesin.

Ubat batuk dengan kahak dapat melegakan penumpukan kahak di saluran pernafasan (misalnya kerana selesema atau bronkitis akut). Guaifenesin berfungsi dengan menipiskan kahak, memudahkan kahak dikeluarkan dari saluran pernafasan.

Perkara yang perlu digarisbawahi ialah ibu mesti berunding terlebih dahulu sebelum memberi ubat batuk guaifenesin untuk anak di bawah umur 6 tahun.

2. Mukolitik

Ubat batuk mukolitik berfungsi seperti ekspektoran. Ubat ini berfungsi dengan menipiskan kahak, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan semasa batuk. Ubat batuk jenis mucolytic untuk kanak-kanak yang boleh digunakan adalah bromhexine.

Bromhexine berfungsi dengan menghambat kerja sel yang menghasilkan kahak, mengakibatkan kahak tidak tebal, dan mudah diusir.

Ubat batuk mukolitik dianggap selamat untuk digunakan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan atau tidak sesuai dengan dosisnya, ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan. Contohnya termasuk pening, sakit kepala, atau ketidakselesaan di saluran pencernaan.

Baca juga: 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Batuk dengan kahak

Ingat, ubat batuk dengan kahak tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah dua tahun. Oleh itu, cubalah berjumpa dengan pakar pediatrik sebelum memberi ubat batuk dengan kahak kepada anak-anak.

Sekarang, setelah berbincang dengan doktor, bagaimana anda boleh membeli ubat batuk untuk anak-anak yang menggunakan aplikasi tersebut? jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Bilakah Berjumpa Doktor?

Dalam beberapa kes, kahak batuk pada anak dapat bertahan lama walaupun ubat batuk anak telah diberikan. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya batuk dengan kahak berlangsung lebih dari seminggu walaupun telah mengambil ubat.

Bukan hanya itu, berjumpa doktor sekiranya batuk dengan kahak pada kanak-kanak disertai dengan:

 • Kahak tebal, berbau busuk, hijau-kuning (boleh menjadi jangkitan bakteria).
 • Sesak nafas atau sukar bernafas.
 • Gatal-gatal atau bengkak muka atau tekak dengan sukar menelan.
 • Telah berhubung dengan seseorang yang menghidap TB.
 • Berat badan yang tidak disengajakan atau berkeringat malam (boleh menjadi batuk kering).
 • Batuk berlangsung lebih dari 10 hingga 14 hari.
 • Batuk yang menghasilkan darah.
 • Demam (mungkin merupakan tanda jangkitan bakteria yang memerlukan antibiotik).
 • Suara bernada tinggi (disebut stridor) semasa anda menyedut.
 • Batuk yang teruk bermula dengan cepat.
 • Batuk berlaku pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun, disertai dengan demam tinggi.

Baca juga:Ketahui 5 punca batuk dengan kahak yang sering diabaikan

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas dan tidak sembuh, segera pergi ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui Tentang Ekspektoran. WebMD. Diakses pada tahun 2021. Vitamin & Makanan Tambahan. Bromelain.
Maklumat Pesakit UK. Diperoleh pada tahun 2021. Mucolytics.
Healthhub Singapura. Diakses 2021. Bromhexine Tablet.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Batuk