Adakah Tumor Penyakit Berbahaya?

, Jakarta - Memang ada banyak gangguan yang boleh menyebabkan ketulan dan ada yang boleh menjengkelkan. Salah satu gangguan yang boleh berlaku dengan ciri-ciri pembengkakan atau benjolan adalah tumor. Ketika dinyatakan mempunyai tumor, banyak orang segera panik jika mereka mempunyai penyakit berbahaya dan mematikan. Namun, adakah benar bahawa tumor adalah penyakit berbahaya?

Bahaya yang Disebabkan oleh Tumor

Tumor adalah jisim atau gumpalan tisu yang dapat menyerupai pembengkakan. Gangguan tumor berlaku apabila sel tumbuh lebih cepat daripada biasa. Sebenarnya, tumor terbahagi kepada dua jenis, iaitu jinak dan malignan. Tumor dengan jenis ganas juga disebut barah, sementara tumor lebih sinonim dengan gangguan jinak. Tumor jinak juga boleh terbentuk di hampir semua bahagian badan.

Dalam tubuh yang sihat, memang semua sel dapat tumbuh, membelah, dan saling mengganti di dalam badan. Apabila sel baru terbentuk, sel lama diganti dan mati. Seseorang yang mempunyai tumor akan mengalami pertumbuhan walaupun badan tidak memerlukannya. Namun, pada tumor, gangguan ini biasanya tidak menimbulkan bahaya kerana tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Walaupun begitu, dalam beberapa kes seseorang boleh mengalami tumor yang berkembang menjadi barah. Oleh itu, apabila anda menemui benjolan yang tidak biasa di badan, adalah idea yang baik untuk segera memeriksa diri anda. Sekiranya pemeriksaan membuktikan bahawa tumor dapat berkembang menjadi barah, rawatan awal dapat dilakukan.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Tumor Malignan dan Tumor Benigna

Sekiranya anda merasakan terdapat benjolan tidak wajar di badan anda, tanyakan kepada doktor anda di boleh menjadi jalan penyelesaian. Ia sangat mudah, hanya muat turun permohonan dan anda boleh bercakap dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa meninggalkan rumah.

Beberapa Jenis Tumor Yang Boleh Menyebabkan Bahaya

Sebilangan besar tumor tidak menyebabkan gangguan berbahaya. Selain itu, tumor juga tidak dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, gangguan ini dapat menyebabkan rasa sakit atau masalah lain ketika menekan saraf atau saluran darah, yang memicu pengeluaran hormon yang berlebihan. Berikut adalah beberapa tumor yang boleh membahayakan:

1. Adenoma

Gangguan tumor ini berlaku kerana kelainan pada tisu epitelium kelenjar, yang merupakan selaput nipis yang meliputi kelenjar, organ, dan struktur lain di dalam badan. Berikut adalah beberapa contoh gangguan yang disebabkan oleh adenoma:

  • Polip di usus besar.
  • Fibroadenoma yang merupakan bentuk tumor payudara yang biasa.
  • Adenoma hati.
  • Gangguan kelenjar tiroid.

Seseorang yang mengalami adenoma harus segera mendapatkan rawatan. Sekiranya tidak diperiksa, gangguan tersebut dapat berkembang menjadi barah yang dapat membahayakan semua tisu di sekitarnya.

Baca juga: Inilah cara untuk mendiagnosis tumor yang perlu anda ketahui

2. Fibroid

Gangguan ini, juga dikenali sebagai fibroma, adalah tumor jinak yang dapat tumbuh di tisu penghubung (berserat) di semua organ tubuh. Salah satu jenis gangguan fibroid yang paling biasa adalah fibroid rahim. Ini boleh menyebabkan beberapa gangguan, seperti:

  • Pendarahan faraj.
  • Kesakitan atau ketidakselesaan di pelvis.
  • Inkontinensia kencing.

Di samping itu, beberapa jenis fibroma boleh dikategorikan sebagai berbahaya, termasuk:

  • Angiofibroma, gangguan yang boleh muncul ketika lebam merah kecil muncul di wajah.
  • Dermatofibroma, yang merupakan kelainan yang muncul pada kulit dan biasanya terjadi pada bahagian bawah kaki.

Beberapa gangguan fibroma boleh menyebabkan gejala yang mengganggu dan mungkin memerlukan pembedahan. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, gangguan ini dapat berkembang menjadi fibrosarcoma yang barah.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Tumor dan Kanser

Itulah sedikit perbincangan mengenai tumor dan bahaya mereka. Sekiranya anda merasakan benjolan yang tidak wajar di badan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya tidak diperiksa, tidak mustahil tumor yang berlaku berkembang menjadi barah.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah jenis tumor yang berbeza?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tumor Benign.