Ini adalah 6 faktor risiko bagi seseorang yang mengalami hipoglikemia

, Jakarta - Gula darah rendah atau hipoglikemia adalah keadaan ketika kadar gula darah (glukosa) badan terlalu rendah, iaitu di bawah 70 mg / dL. Keadaan ini biasanya dialami oleh penderita diabetes, kerana mereka sering menggunakan insulin buatan atau ubat-ubatan yang menurunkan kadar gula dalam darah.

Walaupun sering dikaitkan dengan penderita diabetes, gula darah rendah juga dapat terjadi pada orang yang tidak mempunyai sejarah diabetes. Terdapat dua jenis gula darah rendah bukan diabetes, iaitu:

 • Hipoglikemia reaktif, iaitu gula darah rendah yang berlaku dalam beberapa jam selepas makan.

 • Hipoglikemia puasa, iaitu gula darah rendah yang tidak berkaitan dengan makan. Umumnya dikaitkan dengan penyakit, seperti penggunaan ubat (salisilat, kelas antibiotik sulfa atau kina), alkohol, penyakit hati, ginjal dan jantung yang teruk, insulinoma, dan hormon glukagon rendah.

Baca juga: Pengenalan Hipoglikemia dan Cara Mengatasinya

Hipoglikemia adalah gangguan kesihatan yang berlaku secara tiba-tiba. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh bertambah buruk dan menyebabkan masalah serius. Sebaliknya, rawatan yang cepat dan tepat dapat membantu menurunkan kadar gula darah rendah ke tahap normal.

Apabila Badan Mengalami Hipoglikemia

Sekiranya kadar gula dalam darah terlalu rendah, tubuh akan bertindak balas secara semula jadi. Beberapa tanda dan gejala hipoglikemia adalah:

 • Irama jantung yang tidak teratur atau jantung berdebar.

 • Lemah, lesu, dan tidak berdaya.

 • Mengantuk.

 • Berasa lapar.

 • Kulit pucat.

 • Kehilangan keseimbangan.

 • Pusing pusing.

 • Gementar.

 • Berpeluh.

 • Gegaran badan.

 • Sensasi kesemutan di sekitar mulut.

 • Mudah marah.

 • Sukar untuk berunding.

Faktor yang Mencetuskan Hipoglikemia

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena hipoglikemia. Faktor-faktor ini adalah:

1. Kesan Sampingan Dadah

Ubat diabetes atau ubat yang dapat menurunkan kadar gula darah adalah faktor utama menurunkan gula darah. Mengambil antibiotik kelas sulfa atau kina juga boleh menjadi penyebab hipoglikemia, terutama pada kanak-kanak atau orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Petua Mengekalkan Gula Darah Semasa Berpuasa

2. Minum Alkohol Terlalu Banyak

Mengonsumsi terlalu banyak alkohol ketika perut kosong dapat menghambat hati melepaskan glukosa yang tersimpan ke dalam aliran darah. Akibatnya, terdapat penurunan kadar gula dalam darah.

3. Keadaan Perubatan Tertentu

Penyakit hati dan buah pinggang boleh menyebabkan hipoglikemia. Selain itu, gangguan makan anoreksia nervosa juga boleh menjadi penyebab hipoglikemia. Sebabnya, gangguan makan ini boleh menyebabkan glukoneogenesis, iaitu kekurangan zat yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan glukosa.

4. Pengeluaran Insulin yang berlebihan oleh Pankreas

Tumor pankreas (insulinoma), kegemukan, dan makan terlalu banyak karbohidrat boleh menyebabkan tubuh menghasilkan insulin secara berlebihan. Ini menyebabkan penurunan gula dalam darah.

5. Gangguan Hormon

Gangguan kelenjar adrenal dan kelenjar pituitari tertentu boleh menyebabkan penurunan hormon yang mengatur pengeluaran glukosa.

Baca juga: 7 Perkara Yang Menyebabkan Hipoglikemia

6. Puasa

Hipoglikemia boleh berlaku ketika badan berpuasa, makan lewat, atau tidak makan sama sekali pada siang hari.

Itu sedikit penjelasan mengenai faktor risiko hipoglikemia. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found