Pasangan Selalu Mencurigakan, Berhati-hati dengan Gangguan Paranoid

, Jakarta - Kepercayaan kepada pasangan sangat penting dalam hubungan. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa kadangkala timbul kecurigaan pada pasangan. Terutama jika anda merasakan bahawa pasangan anda bertindak seolah-olah dia menyembunyikan sesuatu dari anda. Namun, berhati-hatilah, selalu curiga terhadap pasangan anda juga boleh menjadi tanda gangguan paranoid, anda tahu.

Gangguan keperibadian paranoid adalah salah satu jenis gangguan keperibadian eksentrik, di mana tingkah laku penghidapnya dianggap pelik dan tidak biasa oleh orang lain. Nah, salah satu ciri orang dengan gangguan keperibadian paranoid adalah selalu curiga terhadap orang lain, walaupun sebenarnya tidak ada alasan untuk curiga. Mereka tidak mempercayai orang lain dan menganggap bahawa orang lain ingin menyakiti mereka.

Baca juga: Berfikir Negatif Boleh Menyebabkan Paranoia, Mitos atau Fakta

Ketahui Gejala Paranoid Yang Lebih Dalam

Psikologi Hari Ini terungkap, kebanyakan orang dengan gangguan keperibadian paranoid tidak mengakui bahawa mereka mempunyai perasaan negatif terhadap orang lain. Sebenarnya, kecurigaan mereka terhadap orang lain sangat tidak masuk akal atau munasabah. Kecurigaan yang umumnya tidak berasas ini, serta kebiasaan menyalahkan dan tidak mempercayai orang lain, menyukarkan penderita untuk menjalin hubungan erat dengan orang lain.

Orang dengan gangguan paranoid juga boleh menjadi keras kepala dan menunjukkan tingkah laku yang tidak menyenangkan. Mereka mungkin sering mengucapkan kata-kata sarkastik yang sering menimbulkan kemarahan orang lain. Ini seterusnya mengesahkan kecurigaan awal penderita bahawa orang lain mempunyai motif jahat terhadap mereka.

Orang dengan gangguan paranoid juga mungkin mempunyai keadaan lain yang mempengaruhi gejala paranoid mereka. Contohnya, kemurungan dan kegelisahan yang mempengaruhi mood penghidap. Perubahan mood boleh membuat anda lebih cenderung merasa paranoid dan terasing.

Gejala gangguan paranoid lain termasuk:

 • Percaya bahawa orang lain mempunyai motivasi atau rancangan tersembunyi untuk mencederakan mereka.
 • Meragui komitmen, kesetiaan, atau kepercayaan orang lain.
 • Enggan mempercayai atau mendedahkan maklumat peribadi kepada orang lain kerana bimbang maklumat tersebut akan digunakan untuk menjatuhkannya.
 • Sangat sensitif terhadap kritikan.
 • Mudah marah dan memusuhi orang lain.
 • Bersikap defensif dan suka berdebat dengan kata-kata orang lain.
 • Sukar untuk memaafkan dan menyimpan dendam.
 • Mencurigai berulang kali dan tanpa alasan, bahawa pasangan atau kekasih mereka tidak setia.
 • Bersikap dingin dan tidak mahu mendekati orang lain, atau mungkin sebaliknya, cemburu dan sangat mengawal.

Itulah ciri-ciri orang yang menderita gangguan paranoid. Oleh itu, jika pasangan anda sering mengadu bahawa anda mempunyai kecurigaan yang berlebihan, bahkan mungkin tidak beralasan, ada baiknya anda berbincang dengan ahli psikologi mengenai masalah ini melalui aplikasi tersebut. . Tidak perlu malu, anda boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Ini adalah 5 tanda bahawa pasangan anda menipu anda

Rawatan untuk Gangguan Paranoid

Gangguan keperibadian paranoid dapat diatasi dengan kombinasi terapi dan ubat. Tetapi masalahnya adalah, kebanyakan orang dengan keadaan ini sering merasa sukar untuk menerima rawatan kerana tidak mempercayai orang lain. Akibatnya, banyak orang dengan gangguan paranoid enggan mengikuti rancangan rawatan mereka.

Namun, jika penghidapnya bersedia menerima rawatan, psikoterapi adalah pilihan rawatan yang baik untuk gangguan paranoid. Kaedah terapi ini merangkumi:

 • Bantu penghidap belajar bagaimana menangani gangguan tersebut.
 • Bantu penderita belajar bagaimana berkomunikasi dengan orang lain dalam situasi sosial.
 • Bantu penghidap mengurangkan perasaan paranoid.

Sebagai tambahan kepada terapi, ubat-ubatan juga dapat membantu merawat gangguan paranoid, terutama jika anda mempunyai keadaan lain, seperti kegelisahan atau kemurungan. Ubat yang biasa digunakan termasuk antidepresan, benzodiazepin, dan antipsikotik.

Baca juga: Selalunya Cemburu Dengan Pasangan Anda, Inilah Cara Mengatasinya

Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play yang boleh menjadi teman untuk membantu menjaga kesihatan fizikal dan mental harian anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.