Ketahui lebih lanjut mengenai MRI payudara, inilah penjelasannya

Jakarta - Pengimejan resonans magnetik atau MRI payudara adalah prosedur yang dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan pada organ payudara. Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggabungkan medan magnet yang kuat, gelombang radio, dan skrin komputer untuk menghasilkan gambar terperinci struktur badan dalaman yang sedang diperiksa. Sekiranya anda tidak memahami prosedur ini, sila baca ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: 5 Penyakit Ini Lebih Mudah Diketahui dengan MRI

Mengenal Lebih Lanjut dengan MRI Payudara

Payudara MRI adalah prosedur pemeriksaan yang dilakukan untuk mendapatkan maklumat mengenai keadaan payudara seseorang. Prosedur ini biasanya digunakan apabila ujian lain, seperti mamogram atau ultrasound, tidak dapat memberikan maklumat lengkap yang diperlukan. Secara semula jadi, ia tidak memberikan maklumat lengkap, kedua prosedur pemeriksaan tidak dilengkapi dengan sinar radiasi yang biasanya digunakan dalam sinar-x.

MRI menghasilkan gambar terperinci yang dapat menentukan keadaan keseluruhan peserta. Imej dari hasil pengimejan ini dapat disemak di monitor komputer, dihantar secara elektronik, dicetak, dan bahkan dimuat naik ke internet. Secara umum, prosedur ini lebih canggih daripada dua gambaran yang disebutkan sebelumnya.

Pemeriksaan ini juga dilakukan setelah wanita tersebut menunjukkan hasil biopsi positif bagi sel barah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tahap barah yang dialami. MRI juga dapat dilakukan bersamaan dengan mamogram untuk mengesan kehadiran barah payudara pada beberapa wanita dengan faktor risiko tertentu. Antaranya adalah wanita yang berisiko tinggi mendapat barah payudara dan wanita yang mempunyai sejarah barah payudara.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara CT Scan dan MRI Scan

Mengapa Prosedur Ini Perlu Dilaksanakan?

Prosedur ini harus dilakukan untuk wanita dengan keadaan tertentu. Doktor anda akan mengesyorkan MRI sekiranya anda mempunyai keadaan berikut:

  • Seorang wanita yang didiagnosis menghidap barah payudara. Prosedur MRI dilakukan untuk menentukan keparahan barah.
  • Seorang wanita yang disyaki implan payudara bocor atau pecah.
  • Seorang wanita berisiko tinggi mendapat barah payudara.
  • Seorang wanita yang mempunyai sejarah barah payudara atau barah ovari.
  • Seorang wanita yang mempunyai tisu payudara yang sangat padat. Dalam keadaan ini, MRI akan dilakukan jika mamogram tidak dapat mengesan kehadiran barah payudara.
  • Seorang wanita yang mempunyai sejarah perubahan payudara prakanker.
  • Seorang wanita yang menjalani rawatan radiasi ke kawasan dada sebelum berusia 30 tahun.

Perlu diingatkan bahawa MRI payudara adalah prosedur yang dilakukan bersamaan dengan mamogram atau ujian pencitraan payudara yang lain. Bukan sebagai pengganti prosedur mamogram. MRI memang menghasilkan gambar yang tepat, tetapi masih boleh melewatkan beberapa gejala barah payudara yang dapat dikesan oleh mamogram.

Baca juga: Ini adalah peringkat proses pemeriksaan MRI

Ini adalah bagaimana prosedur MRI berlaku

Seperti prosedur pengimejan lain, peserta akan diminta untuk menanggalkan pakaian dan perhiasan yang mereka pakai. Jangan lupa beritahu doktor anda jika anda mempunyai fobia ruang terkurung. Bagi peserta yang mempunyai fobia ini, biasanya doktor akan memberikan ubat penenang ringan. Kemudian, doktor akan menyuntik pewarna (agen kontras) melalui garis intravena di lengan.

Ejen kontras akan menjadikan tisu atau saluran darah pada gambar lebih mudah dilihat. Prosedur ini dilakukan dengan berbaring menghadap meja imbasan, dengan payudara diposisikan ke kawasan berlubang. Prosedur ini dilakukan dengan membuat medan magnet, dan memancarkan gelombang radio di seluruh badan.

Semasa prosedur dimulakan, anda akan mendengar bunyi ketukan dan bunyi kuat dari dalam mesin. Pegawai atau pasukan perubatan akan memantau peserta dari bilik lain. Semasa prosedur, anda boleh bercakap melalui mikrofon yang disediakan. Prosedur ini memakan masa 30-60 minit. Untuk mengetahui apa yang harus dilakukan dan komplikasi yang mungkin berlaku, sila tanyakan kepada doktor secara langsung di aplikasi sebelum memutuskan untuk menjalankan prosedur, ya.

Rujukan:
Radiologyinfo.org. Diakses pada tahun 2020. Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) - Payudara.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. MRI Payudara.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found