Suka Minum Kopi, Hati-hati dengan Insomnia!

, Jakarta - Kopi telah menjadi pilihan minuman kegemaran bagi pekerja atau pelajar yang sedang menyiapkan projek akhir mereka sebagai ubat yang paling berkesan untuk bangun. Sekiranya intensiti rendah, ini masih dibenarkan. Terutama bagi mereka yang biasa menggunakan kopi, tentu ini akan berguna. Tetapi bagi anda yang tidak terbiasa dengannya, tidur seseorang boleh terganggu, menyebabkan insomnia disebabkan kopi. Jadi, apa yang menyebabkan ini?

Insomnia Kerana Pengambilan Kopi

Kopi adalah sejenis minuman yang mengandungi kafein. Dalam 100 gram kopi biasa atau kopi es terdapat sekitar 40 miligram kafein di dalamnya, sementara di espresso terdapat 212 gram kafein. Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi, tetapi juga teh, coklat, dan beberapa minuman ringan.

Kafein adalah sejenis ubat perangsang yang berfungsi dengan menghalang kerja reseptor adenosin di dalam badan. Adenosin adalah sebatian yang membuat kita berasa mengantuk. Oleh itu, pengambilan kopi dalam jumlah besar atau beberapa jam sebelum waktu tidur biasa dapat mengelakkan anda dari mengantuk.

Baca juga: Disebut Obesiti, Inilah Fakta Mengenai Kelumpuhan Tidur

Setelah anda minum kopi, kesannya akan dirasakan 30 hingga 60 minit selepas itu. Kandungan kafein dalam kopi boleh bertahan separuh daripadanya dalam badan 3 hingga 5 jam, dan selebihnya berlangsung dalam jangka masa yang panjang, iaitu 8 hingga 14 jam. Inilah yang menyebabkan seseorang mengalami insomnia kerana pengambilan kopi.

Oleh itu, anda yang tidak biasa minum kopi harus mengelakkan minuman ini pada waktu tidur. Pakar mengatakan had selamat untuk minum kafein adalah sekitar 250 miligram sehari, untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, anda pasti mendapati bahawa seseorang mungkin tidak merasakan kesan kafein sama sekali. Oleh kerana keadaan setiap orang berbeza untuk ini berlaku, berikut adalah faktor-faktor yang mempengaruhi kesan kafein pada tubuh seseorang:

  • Faktor usia, banyak kajian mengatakan bahawa kafein dalam kopi mempunyai kesan buruk jika diberikan kepada anak kecil. Di samping itu, terdapat kajian yang mengatakan bahawa peningkatan usia menjadikan seseorang lebih sensitif terhadap kafein.
  • Faktor genetik. Beberapa sumber mengatakan genetik menjadikan metabolisme kafein dalam badan tidak sama antara individu.
  • Kebiasaan mengambil kafein. Penyelidikan menunjukkan bahawa mereka yang minum kopi secara berkala akan merasa kurang kesan kafein daripada mereka yang jarang minum kopi.
  • Mengambil masa. Pengambilan kafein menjelang waktu tidur berpotensi memberi kesan yang lebih besar pada gangguan tidur.

Baca juga: Kepekatan Kesukaran, Ini adalah 6 Tanda Ketagihan Kopi

Cara Mengatasi Insomnia Selepas Minum Kopi

Sekiranya suatu hari anda harus tidur lebih awal kerana anda harus memulakan aktiviti pada waktu pagi, maka berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi insomnia kerana minum kopi yang boleh anda amalkan:

  • Buat suasana tenang di dalam bilik. Anda mesti membebaskan katil dari telefon bimbit, komputer riba dan alat lain. Sekiranya anda masih merasa tidak selesa kerana bunyi lain, anda boleh memainkan CD atau kaset yang mengandungi bunyi yang menenangkan atau sering disebut 'white noise' seperti bunyi ombak di pantai atau angin yang meniup pokok pinus di pergunungan. Jangan lupa menghidupkan pelembap udara dengan aroma lavender yang terbukti menjadikan keadaan bilik lebih selesa dan membuat anda mudah tertidur.
  • Lakukan pergerakan ringan. Untuk menghilangkan kesan kafein di dalam badan, anda boleh melakukan pergerakan ringan seperti push up atau jump jack. Namun, pastikan tidak berlebihan kerana boleh membuat anda merasa tidak selesa dan menyukarkan tidur.
  • Minum segelas susu suam. Segelas susu suam mengandungi triptofan, yang merupakan sejenis protein yang dapat ditukar oleh tubuh menjadi hormon serotonin dan melatonin. Kedua-dua hormon ini diperlukan untuk mengantuk.

Itulah perbincangan mengenai insomnia kerana pengambilan kopi yang perlu anda ketahui. Memang benar bahawa terdapat banyak faedah memakan minuman pahit ini untuk tubuh, tetapi mestilah dalam dos yang tepat. Ia mesti selalu difahami, sesuatu yang berlebihan pastinya boleh membawa kepada sesuatu yang buruk pada masa akan datang.

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus minum lebih sedikit kopi pada waktu pagi

Cara terbaik untuk mencegah insomnia adalah dengan berhenti minum kafein untuk sementara waktu. Namun, jika gangguan tidur ini cukup parah, segera berjumpa doktor. Anda boleh mengemukakan soalan mengenai keadaan kesihatan anda kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Yayasan Tidur. Diakses pada tahun 2021. Kafein dan Tidur.
Doktor Tidur. Diakses pada tahun 2021. Adakah kafein menyebabkan anda tidak tidur?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found