MSCT Lebih Canggih Daripada Imbasan CT?

Jakarta - Imbasan CT, atau dikenali Tomografi yang dikira adalah prosedur pemeriksaan perubatan yang menggunakan sinar-X dalam kombinasi dengan peranti komputer untuk menghasilkan gambar keratan rentas badan. Imbasan CT mempunyai kemampuan untuk menghasilkan maklumat dan memberikan gambaran diagnostik yang lebih baik, terutama untuk memeriksa organ yang bergerak, seperti jantung.

Kini, perkembangan teknologi telah melahirkan kaedah pemeriksaan yang lebih canggih dibandingkan dengan imbasan CT, iaitu: Tomografi Berkira Multi Slice (MSCT). Secara teknikal, kedua-dua prosedur ini tidak jauh berbeza, iaitu menggabungkan sinar-X dan teknologi komputer untuk menghasilkan gambar keratan rentas badan. Walau bagaimanapun, teknologi yang digunakan dalam MSCT jauh lebih canggih.

Aspek yang paling penting dari MSCT adalah kehadiran pengesan multislice yang dapat memberikan paparan gambar yang lebih baik, bahkan hingga jarak lebih dari 1 meter dalam satu tangkapan. Secara sederhana, MSCT adalah perkembangan yang lebih canggih dari prosedur CT scan yang telah lama digunakan dalam dunia perubatan.

Baca juga: Dipukul oleh perlanggaran keras adalah sebab orang memerlukan CT Scan

Kegunaan MSCT dalam Pemeriksaan Perubatan

Dari segi fungsi, MSCT digunakan untuk melakukan pemeriksaan pada organ berikut:

  • Perut dan pelvis , mengesan keabnormalan yang berlaku di kedua-dua bahagian ini, termasuk jika ada jangkitan dan jika ada rasa sakit.

  • bahagian kepala, mengesan keabnormalan yang berlaku akibat kecederaan kepala, petunjuk tumor, atau jika ada petunjuk yang berkaitan dengan strok.

  • Usus, mengesan keabnormalan dalam bentuk polip usus, barah yang terdapat di dalam usus, atau jangkitan yang berlaku di organ ini.

  • Paru-paru, mengesan kelainan yang berlaku pada organ pernafasan ini, seperti barah atau nodul di paru-paru.

  • saluran kencing, mengesan gangguan seperti barah, masalah simpanan darah, dan gangguan yang disebabkan oleh jangkitan berulang.

  • Hati, mengesan kehadiran penumpukan plak di saluran darah.

  • arteri koronari, mengesan kehadiran penumpukan kalsium atau plak.

Baca juga: Ini adalah peringkat proses pemeriksaan MRI

Kelebihan dan Kelemahan

Seperti mana-mana prosedur perubatan, MSCT mempunyai kelebihan dan kekurangan. Penggunaan prosedur ini dalam pemeriksaan perubatan diduga memperpendek waktu dalam proses, sehingga waktu perawatan yang diperlukan menjadi lebih cepat, kerana diagnosis dapat diperoleh dalam waktu yang singkat. Selain itu, kawasan imbasannya luas, dan dapat menangkap keadaan jantung dalam beberapa saat.

Namun, penggunaan MSCT sebagai prosedur pemeriksaan juga tidak bebas dari kekurangan, iaitu risiko kesan sampingan dari radiasi yang masih perlu dipertimbangkan. Oleh itu, pesakit perlu berbincang lebih lanjut dengan doktor mengenai sejarah perubatan mereka atau keadaan perubatan semasa sebelum menjalani prosedur ujian, untuk mengurangkan kesan negatif atau komplikasi yang timbul akibat MSCT.

Baca juga: Wanita hamil, pilih ultrasound 2D atau ultrasound 3D?

Sebelum prosedur dimulakan, pesakit diminta untuk berpuasa sebentar, menukar pakaian yang disediakan oleh petugas, dan membuang semua benda logam. Terutama bagi pesakit yang hamil dan mempunyai riwayat alergi, beritahu doktor secara langsung agar pemeriksaan dapat ditangguhkan.

Memang benar, MSCT jauh lebih canggih daripada imbasan CT. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan agar teknologi yang dipasang di alat pemeriksaan ini dapat berfungsi dengan sempurna. Jangan lupa untuk mengurangkan kesan negatif atau komplikasi yang mungkin timbul.

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat yang lebih lengkap mengenai pemeriksaan perubatan atau maklumat lain yang berkaitan dengan kesihatan, segera hubungi kami muat turun permohonan dan gunakan perkhidmatan Ask a Doctor. Permohonan juga boleh digunakan untuk membeli ubat, vitamin, atau melakukan pemeriksaan makmal secara rutin tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, gunakan sekarang!