Petua untuk Mencegah kekurangan zat makanan pada orang tua

, Jakarta - Orang tua dikatakan lebih rentan terhadap kekurangan zat makanan atau kekurangan gizi. Malnutrisi adalah keadaan yang berlaku kerana ketidakseimbangan pengambilan nutrien dengan keperluan dan perbelanjaan tenaga badan. Kekurangan zat makanan berlaku kerana tubuh kekurangan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti karbohidrat, protein, termasuk vitamin dan mineral penting atau bahkan pengambilan nutrien yang berlebihan.

Malnutrisi mempunyai gejala dan tanda yang berbeza, bergantung pada jenis keadaan yang melanda. Seseorang yang kekurangan zat makanan boleh kekurangan zat makanan, atau berat badan berlebihan atau gemuk. Jadi, adakah benar orang tua terdedah kepada kekurangan zat makanan? Apa yang menyebabkannya?

Baca juga: 5 Gangguan Pencernaan Yang Sering Dialami oleh Warga Emas

Keadaan kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan sebenarnya berkait rapat dengan diet dan jenis makanan yang dimakan. Orang tua terdedah kepada kekurangan zat makanan, ini berlaku secara semula jadi seiring dengan proses penuaan dalam badan. Sebenarnya, penuaan menjadikan tubuh mengalami pelbagai perubahan, mulai dari yang berkaitan dengan hormon, otot, hingga sistem pencernaan. Pengeluaran asid lambung pada orang tua secara amnya akan menurun, terutamanya jika disertai oleh penyakit tertentu seperti gastritis atopik.

Pengeluaran sedikit asid perut pada orang tua dapat menyebabkan penurunan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien yang dihasilkan dari makanan. Sebenarnya nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk dapat memproses secara normal. Sedikit asid perut dapat menghalang penyerapan vitamin B12, kalsium, zat besi, dan magnesium. Ini kemudian meningkatkan risiko kekurangan zat makanan menjadi lebih tinggi.

Selain itu, kekurangan zat makanan pada orang tua juga dapat disebabkan oleh penurunan kemampuan tubuh untuk mengenali rasa lapar dan dahaga. Akibatnya, orang tua sering tidak sengaja makan dan menyebabkan pengambilan nutrien ke dalam badan berkurang. Orang tua juga sering mengalami penurunan selera makan yang boleh berlaku kerana masalah kesihatan tertentu.

Baca juga: Nampak Sihat Tapi Mengapa Kurang Pemakanan, Bagaimana Anda?

Malnutrisi pada Orang Tua, Bolehkah Ia Dicegah?

Malnutrisi sebenarnya boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi risikonya lebih tinggi pada orang tua. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah kekurangan zat makanan pada orang tua, iaitu:

  • Makanan Berkhasiat

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah kekurangan zat makanan pada orang tua adalah dengan memakan makanan yang sangat berkhasiat. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa orang tua memerlukan lebih sedikit kalori. Oleh itu, anda harus menyediakan jenis makanan yang mempunyai khasiat seimbang tanpa melebihi jumlah kalori yang diperlukan oleh badan. Kerana orang tua mungkin mempunyai masalah dengan selera makan, cubalah memberi makanan yang sihat, tetapi tetap sesuai dengan selera.

  • Makanan ringan yang sihat

Memenuhi keperluan pemakanan orang tua juga boleh dilakukan dengan memakan makanan ringan yang sihat. Makan makanan ringan boleh dilakukan di antara waktu makan, terutama jika tidak banyak makanan dapat memasuki tubuh pada waktu makan. Cuba berikan makanan ringan yang sihat, seperti buah, jus, atau roti gandum.

  • Makanan Tambahan

Selain makanan, keperluan pemakanan orang tua juga dapat dipenuhi dengan mengambil makanan tambahan. Pilih jenis suplemen yang boleh selamat dan sesuai dengan keadaan badan anda, atau yang pasti, cubalah berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memilih makanan tambahan.

Baca juga: Kesukaran Menelan Membuatnya Sukar Makan, Cuba Atasi dengan Terapi Ini

Sekiranya anda sudah mempunyai resipi makanan tambahan yang betul, anda boleh membelinya di aplikasi . Lebih mudah membeli makanan tambahan dan produk kesihatan lain hanya dalam satu aplikasi. Melalui perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!