6 Faedah Memiliki Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Jakarta - Bagi sebilangan ibu bapa, ada rasa enggan memiliki haiwan kesayangan. Ada banyak alasan, mulai dari alasan kebersihan, mengganggu menjaga dan memberi makan, hingga tidak ada tempat di rumah, dan sebagainya. Namun, tahukah anda bahawa menjaga haiwan kesayangan di rumah boleh memberi banyak faedah untuk si kecil anda?

Keluarga yang mempunyai haiwan peliharaan di rumah dan tinggal berdampingan dengan anak mereka, pada masa yang sama juga melatih kecerdasan emosi anak-anak. Tidak percaya? Berikut adalah beberapa penjelasan:

1. Belajar Tanggungjawab

Bukan hanya guru atau ibu bapa yang dapat mengajar tanggungjawab anak-anak, haiwan peliharaan juga boleh. Cuba biarkan anak anda memberi makan dan minum untuk menjaga kebersihan haiwan. Menyelesaikan tugas seperti memandikan anjing, membersihkan kandang burung atau kucing, dapat memberi rasa tanggungjawab kepada anak-anak.

Pendek kata, ia akan memupuk rasa tanggungjawab terhadap sesuatu. Kanak-kanak yang memiliki haiwan peliharaan umumnya tumbuh dengan rasa tanggungjawab dan kasih sayang terhadap orang lain pada usia dewasa.

2. Ajar Empati

Ibu bapa juga perlu memberitahu anak-anak mereka bahawa haiwan peliharaan mereka memerlukan kasih sayang dan perhatian sepanjang masa. Kerana, mereka bergantung pada manusia untuk bermain, makan, dan berhibur. Oleh itu, si kecil akan belajar mengetahui keadaan dan keperluan haiwan peliharaan. Contohnya, adakah haiwan itu lapar? Adakah anda perlu pergi ke luar atau dilayan? Atau adakah haiwan itu takut akan angin atau hujan?

Pakar telah melakukan penyelidikan mengenai hubungan antara haiwan peliharaan dan empati anak. Kajian Kansas State University terhadap kanak-kanak berusia prasekolah mendapati bahawa kanak-kanak yang mempunyai kucing atau anjing menunjukkan empati yang lebih tinggi daripada kanak-kanak prasekolah yang tidak mempunyai haiwan peliharaan. Menarik kan?

3. Kanak-kanak lebih aktif

Memiliki haiwan kesayangan boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan masa anak anda menonton televisyen atau bermain permainan. Satu kajian dari University of London mengatakan tahap aktiviti fizikal kanak-kanak dengan haiwan peliharaan lebih tinggi daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan. Apabila si kecil mempunyai haiwan kesayangan, biasanya mereka akan bergerak lebih banyak untuk mengajak haiwan itu bermain.

4. Menurunkan Risiko Alergi

Seperti yang dilaporkan BBC, Penyelidikan dari University of Warwick dengan syarikat ubat Novartis Animal Health menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tumbuh di rumah dengan haiwan peliharaan cenderung mempunyai sistem imun yang lebih baik. Bukan hanya itu, kemungkinan alergi dan asma semakin berkurang. Menariknya, kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan lebih baik dapat menangkis jangkitan seperti selesema dan selesema, berbanding dengan kanak-kanak tanpa haiwan kesayangan.

5. Memberi rasa selesa

Jangan salah, bukan hanya ahli keluarga atau rakan yang dapat menawarkan rasa selesa dan persahabatan untuk anak-anak. Anak-anak juga dapat memperoleh rasa sokongan, keselesaan, persahabatan, dan keamanan dari haiwan pendamping mereka. Menurut satu kajian, kanak-kanak dengan haiwan peliharaan mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak menghidapinya.

6. Kecerdasan Emosi

Percaya atau tidak, dengan menjaga haiwan peliharaan, kanak-kanak juga dapat belajar mengenai kecerdasan emosi. Kaedah ini diperoleh semasa anak kecil anda menghabiskan masa bermain dengan haiwan, bercakap dengan mereka, atau bahkan tidur bersama mereka. Oleh itu, aktiviti ini dapat memberi pelajaran kepada si kecil mengenai bagaimana bersosialisasi sebagai orang dewasa. Jadi, Kecerdasan emosi tidak hanya diperoleh dari norma dan pendidikan alam sekitar, bukan?

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah haiwan peliharaan terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.