Anemia Menjadi Lelah dan Pucat, Mengatasi dengan 5 Makanan Ini

, Jakarta - Adakah anda tahu bahawa orang Indonesia, terutama wanita, rentan terhadap anemia? Ini berlaku kerana wanita mengalami haid, kehamilan, dan penyusuan, jadi mereka memerlukan lebih banyak zat besi untuk menyokong kesihatan badan mereka. Di samping itu, orang Indonesia juga cenderung jarang mengonsumsi daging merah sehingga pengambilan zat besi mereka menjadi semakin berkurang. Oleh itu, anda disarankan untuk mengambil makanan untuk merawat anemia.

Tidak hanya menyebabkan kelesuan dan pucat, anemia juga menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala, sukar berkonsentrasi dan kulit pucat. Dalam keadaan yang lebih kronik, anemia juga boleh menyebabkan pening ketika berdiri, kuku rapuh, sesak nafas, dan sakit di lidah. Kerana mengganggu aktiviti, penting untuk mengambil langkah pencegahan.

Sekiranya simptomnya bertambah teruk, penting untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Membuat temu janji doktor kini lebih mudah hanya dengan aplikasi .

Baca juga: Wanita lebih mudah terkena anemia daripada lelaki, kenapa?

Jenis Makanan untuk Mengubati Anemia

  • Bayam

Di antara banyak jenis sayur-sayuran hijau, bayam adalah sayur yang paling berkesan dengan kandungan vitamin tertinggi. Kandungan vitamin A, vitamin B19, vitamin C, vitamin E dan kalsium dalam bayam mempunyai banyak manfaat bagi penderita anemia. Yang paling penting, kandungan serat, beta karoten dan zat besi dalam bayam dapat mengelakkan tubuh kekurangan sel darah merah. Walau bagaimanapun, adalah mustahak untuk tidak memasaknya berlebihan kerana berisiko kehilangan nutriennya. Orang yang mengalami anemia teruk juga boleh memakan bayam dua kali sehari.

  • Telur

Sebagai bahan makanan yang senang dijumpai, sangat digalakkan untuk memakan telur secara berkala. Hebatnya, satu telur mengandungi 1.02 miligram zat besi sehingga berkesan dalam mencegah anemia. Selain itu, telur mudah diproses menjadi pelbagai menu memasak. Namun, lebih baik jika anda memakannya rebus, tidak digoreng sehingga kandungan kolesterol tidak meningkat.

Baca juga: Vegetarian mempunyai risiko Anemia yang lebih tinggi

  • daging merah

Daging merah adalah sumber vitamin B12 yang baik untuk pembentukan hemoglobin. Namun, lebih baik jika anda mengambil daging merah yang dimakan tanpa lemak atau mengandungi sedikit lemak. Pakar pemakanan mengesyorkan agar penghidap anemia makan daging merah 2-3 kali seminggu. Pastikan juga memproses daging merah dengan betul supaya nutrien tidak hilang. Juga penting untuk membersihkan daging sebelum dimasak dan pastikan ia dimasak dengan sempurna.

  • Tomato

Tidak hanya sayur-sayuran hijau yang kaya akan zat besi, tomato juga merupakan sumber zat besi, iaitu sekitar 3,39 miligram per satu cawan. Bukan hanya itu, tomato juga berperanan dalam meningkatkan kemampuan tubuh menyerap zat besi. Ini kerana tomato mengandungi banyak vitamin C dan likopen yang berfungsi dengan berkesan dalam mempercepat penyerapan zat besi. Sekiranya anda bosan memakan tomato dengan memprosesnya dalam masakan, anda boleh memproses tomato dengan menjadikannya jus dengan campuran buah-buahan dan madu lain sebagai pemanis.

Baca juga: Lelah Dengan Cepat, Bolehkah Anemia Dicegah?

  • Tiram

Sekiranya anda gemar makan makanan laut, jangan lupa makan tiram. Makanan laut jenis ini berkesan dalam meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah. Tiram mengandungi zat besi, protein, vitamin B12, dan kandungan zat besi yang tinggi, sehingga membantu pembentukan hemoglobin. Makan tiram sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

Rujukan:
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Anemia: Rancangan Diet Terbaik.
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Rancangan diet untuk anemia: Makanan dan makanan terbaik untuk meningkatkan zat besi.