Petua Mengekalkan Berat Ideal Tahan Lama

Jakarta - Memiliki berat badan yang ideal tentunya menjadi impian banyak orang. Masalahnya adalah, adakah mungkin anda mempunyai berat badan yang ideal sepanjang hidup anda? Walaupun cara mengekalkan berat badan tidak mudah bagi sesetengah orang, tetapi anda boleh hidup dengan berat badan yang ideal selama mungkin.

Pertama sekali, setelah usaha menurunkan berat badan yang berjaya, apa yang harus anda lakukan untuk mengelakkannya? Kerana, kebanyakan program dan kaedah penurunan berat badan hanya membincangkan fasa awal. Nah, selepas itu jarang dibincangkan secara mendalam. Itulah yang membuat ramai orang keliru untuk mengekalkan berat badan ideal. Jadi, tidak hairanlah berat badan akan kembali meningkat setelah beberapa waktu.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan untuk mengekalkan berat badan ideal anda selama mungkin? Inilah petua yang boleh anda lakukan mengikut buku Mitos dan Fakta - Senaman & Yoga.

( Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Meningkatkan Mood Anda Sepanjang Hari

  1. Sasaran Harus Realistik

Apa yang perlu anda ingat, jangan membuat sasaran yang boleh membebankan anda atau melebihi kemampuan anda. Oleh itu, jadikan sasaran yang realistik dan sesuai dengan kemampuan anda sebagai manusia normal. Pertama, ketahui berat badan ideal anda dan berapa banyak berat tambahan yang masih ada dalam kawasan toleransi.

Dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, tubuh masih dapat mengumpulkan sejumlah lemak, tetapi tidak berlebihan. Walaupun anda tidak kelihatan langsing, yang penting adalah tetap sihat dan sekurang-kurangnya bentuk badan anda tetap menyenangkan.

  1. Berlatih dengan kerap

Cara mengekalkan berat badan tentunya memerlukan aktiviti fizikal yang kerap. Sebabnya mudah, kerana hampir mustahil untuk mendapatkan tubuh yang ideal dan badan yang sihat dalam satu paket tanpa melakukan senaman secara teratur. Walau bagaimanapun, banyak orang akan melalui kitaran yang mengecewakan dengan hanya mengikuti tubuh yang ideal dalam latihan.

Dengan kata lain, berat badan berlebihan adalah alasan untuk bersenam dengan kuat sehingga badan ideal. Namun, apa yang berlaku selepas itu? Motivasi untuk mengekalkan corak latihan hilang. Tidak hairanlah setelah itu perlahan-lahan berat badan akan meningkat dan jauh dari ideal.

Sekiranya ia seperti ini, suka atau tidak, anda harus kembali ke kitaran awal dan berlatih dengan gigih agar badan anda kembali langsing. Kitaran lingkaran yang mengecewakan ini biasanya akan berlangsung dua hingga tiga pusingan. Selepas itu, kebanyakan orang akan menyerah dan menganggap bahawa senaman adalah usaha sia-sia dan tidak berguna untuk mengekalkan berat badan.

Lalu, apakah penyelesaiannya? Ia mudah, tetapi memerlukan komitmen yang kuat. Anda mesti mempunyai tekad yang kuat untuk menjadikan latihan fizikal sebagai rutin seumur hidup. Minimum, anda boleh menyiapkan tiga sesi latihan setiap minggu.

  1. Selamat menjalani diet yang sihat

Selain malas bersenam, mempunyai tabiat makan yang tidak sihat juga menjadi penyebab peningkatan berat badan. Secara umumnya, dalam usaha mengekalkan berat badan yang ideal, diet yang mesti anda pakai adalah diet kalori yang ketat. Apabila diteliti dari sains pemakanan, 0,5 kilogram bersamaan dengan 3,500 kalori.

Biasanya, manusia mengambil 2,250-3,000 kalori setiap hari. Nah, diet kalori yang disyorkan adalah sekitar 1,000-1,700 kalori setiap hari. Sekiranya anda menghitungnya, diet yang ketat selama tiga hari hanya dapat mengurangkan berat badan sekitar 0.5 kilogram. Cuba bayangkan, jika anda harus menurunkan berat badan lebih dari 10 kilogram.

Oleh kerana diet rendah kalori lama sering membuat orang "terseksa", jadi tidak hairanlah mereka melakukan usaha untuk 'membalas dendam', makan sebanyak mungkin ketika berat badan ideal mereka telah dicapai. Namun, tidak lama lagi berat badan itu meroket kembali selepas itu. Lalu apa yang perlu dibuat?

( Baca juga: Petua Memilih Makanan Sihat Semasa Bercuti)

Makanlah makanan yang sihat, kerana sebenarnya lebih baik daripada hanya melakukan diet kalori (walaupun diprogramkan) untuk jangka masa panjang. Anda boleh mencuba pemakanan yang sihat seperti penggabungan makanan, makanan mentah, dan seumpamanya. Kaji dan fahami dengan betul dari pelbagai jenis sastera atau tanyakan langsung kepada pakar. Kemudian, aplikasikannya seumur hidup.

  1. Hadkan Penambahan Berat badan

Selain tiga perkara di atas, anda juga perlu mengetahui berapa banyak berat badan yang boleh ditoleransi oleh badan anda untuk kekal sihat. Mungkin dalam 3-5 kilogram berat badan ideal. Nah, ketika mencapai tahap kritikal, tambahkan corak latihan dan susunkan pola makan yang lebih sihat sehingga berat badan perlahan-lahan menurun dan kembali normal.

Bagaimana, berminat untuk mencubanya? Cara mengekalkan berat badan yang ideal selama-lamanya, sebenarnya dapat dilakukan oleh semua orang. Yang pasti memerlukan disiplin dan komitmen yang kuat.

Ada soalan mengenai bagaimana menurunkan berat badan? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan diet . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.