Bukan Hubungan Fizikal, Terdapat 5 Jenis Kecurangan Yang Harus Anda Ketahui

Jakarta - Walaupun berakhir sama, kecurangan ternyata disebabkan oleh banyak perkara. Seorang penolong profesor dari Texas Tech University, Dana Weiser, Ph.D. berkata, alasan berlainan untuk berlakunya perselingkuhan adalah kerana setiap orang mempunyai pandangan sendiri mengenai makna dan nilai hubungan.

Sebarang jenis menipu apa yang telah dilakukan, biasanya disebabkan oleh salah satu daripada tiga perkara: kerahsiaan, penglibatan emosi, atau unsur seksual. Sebenarnya, Esther Perel, Ph.D. menyebut dalam bukunya yang bertajuk Keadaan: Memikirkan semula Perselingkuhan bahawa kebanyakan kecurangan berlaku bukan kerana tingkah laku tertentu, tetapi kerana penipuan.

Bukan hanya kerana hubungan fizikal, berikut jenis menipu Seperti yang dinyatakan oleh pakar dalam urusan cinta:

Terdapat Hubungan yang Serius di Luar Percintaan Peribadi

Anda dan pasangan pasti mempunyai rakan atau rakan di luar lingkaran cinta anda. Tidak mustahil, ada satu orang yang nampaknya menghabiskan lebih banyak masa dengan pasangan anda. Ia hanya dimulakan dengan percakapan ringan ketika kita bertemu, hingga ia terus dengan perbincangan yang lebih kuat melalui aplikasi media sosial berbual , ke telefon.

Inilah yang menjadikan hubungan cinta anda mula merenggang. Anda dan pasangan akan sering bertengkar, dan tidak mustahil hubungan anda dalam bahaya akan putus. Oleh itu, anda harus berbincang dengan pasangan anda tentang bagaimana perasaan anda, termasuk jika anda merasakan kehadiran orang ketiga.

Baca juga: Penjelasan mengapa menipu adalah penyakit yang sukar disembuhkan

Munculnya perasaan pada orang lain yang bukan pasangan

Jenis menipu yang seterusnya adalah timbulnya perasaan pada orang lain yang jelas bukan pasangan anda. Kejadian kafir ini boleh disebabkan oleh faktor emosi, seperti kasih sayang yang sama hebatnya dengan perasaan pasangan.

Sesungguhnya, tidak ada salahnya mencintai atau menjaga orang lain ketika anda menjalin hubungan romantis dengan pasangan anda. Kesalahan berlaku apabila hubungan lain ini telah melebihi had, seperti tidak lagi menghormati kewujudan pasangan. Apabila anda atau pasangan anda sudah mempunyai perasaan istimewa terhadap orang lain di belakang anda, itulah permulaan perselingkuhan. Anda atau pasangan memerlukan komitmen tegas untuk menahan diri dan bijak dalam situasi ini.

Menjaga Rahsia Kewangan

Kecurangan sering berlaku kerana masalah kerahsiaan, terutama merahsiakan masalah kewangan. Contohnya, anda dan pasangan menabung bersama untuk keperluan perkahwinan. Namun, tanpa kesepakatan, salah seorang daripada anda menggunakan sejumlah wang untuk pergi membeli-belah. Ia mudah, tetapi secara tidak langsung anda telah melakukan hubungan sulit.

Aktiviti Menyembunyikan Dilakukan di Media Sosial

Akhir-akhir ini, kes-kes perselingkuhan yang berpunca dari aktiviti media sosial sangat biasa. Anda dan pasangan anda mempunyai kata kunci untuk media sosial masing-masing. Tidak mengapa jika anda tidak mahu berkongsi kata laluan dengan pasangan anda. Walau bagaimanapun, adalah kisah yang berbeza jika anda atau pasangan anda menyimpan rahsia mengenai aktiviti anda di media sosial, terutama sekali sehingga berbohong. Ini boleh menjadi situasi yang perlu diperhatikan.

Kes lain yang berkaitan dengan privasi adalah apabila pasangan anda tidak membenarkan anda menyentuh telefon mereka sama sekali. Mungkin pasangan anda berusaha menyimpan sesuatu dari anda. Tetapi itu tidak bermaksud sikap ini selalu bermaksud pasangan anda menipu anda. Kerana mungkin, dia menghadapi masalah dan dia tidak bersedia untuk memberitahu anda. Anda perlu tahu mengapa dia melarang anda. Tetapi ingat, tanya dengan tenang dan tetap menghormati privasi.

Terobsesi dengan Orang Lain

Memikirkan orang lain, walaupun anda menjalin hubungan, adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, ini menjadi salah satu jenis menipu sekiranya terdapat obsesi dengan orang lain sehingga pasangan itu diabaikan. Ini juga boleh menjadi masalah apabila anda atau pasangan anda jujur ​​dan bercakap mengenai obsesi ini. Sudah tentu, anda atau pasangan anda tidak mahu pasangan anda merasa diabaikan, bukan? Maksudnya adalah, jika terdapat obsesi dengan orang lain, anda harus terus mengingatnya sehingga obsesi itu hilang.

Hujah mengenai perselingkuhan cenderung mencetuskan perselisihan dalam hubungan. Oleh itu, bina kepercayaan bersama untuk mengelakkan perselingkuhan.

Baca juga: Hati-hati, menipu boleh menjadi penyebab tekanan

Ada aduan perubatan dan ingin berbincang dengan doktor? Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found