5 Latihan Intensiti Rendah untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Banyak orang berpendapat bahawa mereka harus bersenam dengan kuat dengan intensiti tinggi agar berkesan menurunkan berat badan. Latihan dengan intensiti rendah juga membantu membakar kalori dan menurunkan berat badan.

Melancarkan dari halaman Sains Harian , kajian pada tahun 2008 oleh penyelidik di University of Georgia mendapati bahawa orang dewasa yang tidak aktif. Walau bagaimanapun, mereka yang melakukan senaman intensiti rendah 20 minit setiap hari melaporkan peningkatan kecergasan daripada mereka yang tidak bersenam atau bersenam pada intensiti sederhana.

Di samping itu, senaman dengan intensiti rendah juga mungkin lebih sesuai untuk anda yang baru atau yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu.

Baca juga: 5 Petua Latihan Kecergasan untuk Pemula Tahu

Apakah Latihan Intensiti Rendah?

Salah satu cara untuk menentukan sama ada latihan rendah, sederhana atau intensiti tinggi adalah dengan menggunakan tahap latihan yang dirasakan, yang merupakan ukuran betapa sukarnya latihan untuk anda. Untuk mengukur tahap senaman ini, anda dapat memerhatikan corak pernafasan dan kesan luaran lain, seperti berpeluh.

Sebagai contoh, berjalan kaki boleh menjadi latihan intensiti rendah atau sederhana, bergantung pada kadar anda. Sekiranya berjalan kaki pada waktu petang tidak mengubah corak pernafasan anda dan tidak membuat anda berpeluh, ini bermakna berjalan kaki anda adalah latihan dengan intensiti rendah.

Anda juga dapat mengukur intensiti latihan menggunakan degupan jantung anda, yang dapat memberikan pengukuran yang lebih objektif. Semasa latihan dengan intensiti rendah, anda hanya menggunakan antara 40-50 peratus daripada kadar denyut jantung maksimum anda.

Cara mengira kadar denyutan jantung maksimum, tolak 220 dari usia anda. Oleh itu, katakan anda berumur 25 tahun, kadar denyut jantung maksimum anda adalah 195. Itulah frekuensi maksimum degupan jantung anda setiap minit semasa bersenam.

Semasa latihan dengan intensiti rendah, degupan jantung antara 78 dan 97.5. Semasa senaman intensiti sederhana, anda menggunakan 50-70 peratus daripada kadar denyut jantung maksimum anda, dan 70-85 persen untuk latihan intensiti tinggi.

Baca juga: 6 Jenis Latihan Ringan yang Perlu Anda Cuba di Pejabat

Bagaimana Latihan Intensiti Rendah Menurunkan Berat?

Cara menurunkan berat badan, anda boleh mencuba melakukan kardio intensiti rendah. Latihan ini membina kapasiti aerobik, yang seterusnya membolehkan tubuh menguraikan karbohidrat dan lemak menjadi tenaga, menguatkan otot yang bergerak perlahan, dan mengangkut oksigen dengan lebih berkesan ke otot yang bekerja.

Apabila kapasiti aerobik anda meningkat, kemampuan tubuh anda untuk menyimpan glikogen (karbohidrat di hati dan otot anda meningkat. Setelah simpanan glikogen anda habis, badan anda menjadi lebih cekap dalam memetabolisme lemak untuk bahan bakar. Dengan cara ini, anda dapat menurunkan berat badan.

Jenis Latihan Intensiti Rendah untuk Menurunkan Berat Badan

Terdapat banyak bentuk kardio intensiti rendah yang boleh anda cuba. Ia bukan sahaja dapat dilakukan bersama rakan atau rakan kongsi, latihan ini juga mudah dilakukan dan mesra di dompet.

Inilah latihan dengan intensiti rendah yang boleh anda cuba:

  1. Berjalan perlahan di atas treadmill .
  2. Berbasikal.
  3. Berenang.
  4. senamrobik.
  5. Yoga.

Beberapa pekerjaan rumah tangga, seperti menyapu, mengepel, membersihkan tingkap, merawat kebun, mencuci kereta juga dianggap sebagai latihan intensiti rendah.

Bertujuan untuk melakukan senaman intensiti rendah selama 60 minit 5 hari seminggu. Namun, ingat, jangan biarkan degupan jantung anda meningkat terlalu tinggi ketika melakukan senaman intensiti rendah. Tujuannya adalah untuk berlatih dengan intensiti yang konsisten dalam jangka masa yang panjang atau selama latihan, bukan untuk berlatih dengan bersungguh-sungguh di beberapa bahagian.

Baca juga: Inilah 5 Kesan Latihan Terlalu Berat

Nah, itulah jenis latihan intensiti rendah yang boleh anda lakukan untuk menurunkan berat badan. Anda juga boleh membincangkan cara sihat untuk menurunkan berat badan dengan menghubungi doktor melalui aplikasi .

Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor pakar dan dipercayai bersedia memberi anda nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Jenis Latihan Apa yang Diperhatikan Intensiti Rendah ?.
Peluh. Diakses pada tahun 2020. Latihan Kardio Intensiti Rendah: Apa Itu & Bagaimana Ia Berfungsi ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Latihan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan dan Kekal Aktif