Tidak Merokok tetapi Nafas Berbau, Mengapa?

, Jakarta - Nafas berbau adalah masalah kesihatan yang kadang-kadang mengganggu aktiviti harian. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah rajin menggosok gigi dengan betul, tetapi kaedah ini tidak sepenuhnya menjamin bahawa anda akan bebas dari masalah bau mulut.

Baca juga: Perlu mengetahui bahaya gingivitis pada gigi

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang mengalami masalah kesihatan nafas berbau, salah satunya adalah merokok. Tetapi tidak sedikit setelah memutuskan untuk berhenti merokok, sebilangan orang sebenarnya mengalami masalah bau mulut. Biasanya, nafas perokok cenderung berbeza dengan orang yang tidak merokok, ini kerana perokok aktif biasanya mempunyai risiko yang cukup tinggi untuk mulut kering. Oleh itu, ia mungkin mencetuskan penyakit gusi dan gigi yang menyebabkan bau mulut.

Punca Nafas Buruk

Nafas berbau sebenarnya bukan hanya disebabkan oleh masalah kesihatan pada gusi, gigi, dan pengambilan makanan yang berbau kuat, beberapa keadaan lain juga boleh membuat anda mengalami bau mulut.

  • Kejadian Pengumpulan Produk Berbahaya dari Rokok

Sekiranya anda berhenti merokok tetapi masih mempunyai bau mulut, mungkin terdapat penumpukan bahan berbahaya dari rokok yang terkumpul di paru-paru. Tidak ada salahnya memeriksa dan berjumpa doktor untuk mengatasi masalah ini. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia tidak hanya akan bertambah, di masa depan dikhuatiri akan merosakkan sistem organ pernafasan anda seperti paru-paru.

  • Perut kosong

Perut kosong dan tidak terisi dalam jangka masa panjang sebenarnya dapat meningkatkan asid perut dan menyebabkan bau mulut. Selain meningkatkan asid perut, apabila anda tidak memakan apa-apa untuk jangka masa yang panjang, sudah tentu pengeluaran air liur akan lebih sedikit di mulut anda dan menyebabkan mulut anda kering dan bau mulut berlaku.

  • Jangkitan Mulut

Jangkitan mulut disebabkan oleh kehadiran bakteria jahat di dalam mulut. Bakteria ini boleh menyebabkan bau mulut dan radang ringan di sekitar gigi. Kami mengesyorkan bahawa jika ini berlaku pada mulut anda, segera berjumpa doktor mengenai masalahnya.

  • Cara Salah Menggosok Gigi Anda

Ternyata menggosok gigi juga mesti dilakukan dengan betul dan tepat sehingga tidak ada makanan yang tersisa dan menjadi penyebab bau mulut. Ini kerana makanan yang tersisa di gigi dapat mempercepat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

  • Perhatikan kebersihan lidah

Campuran air liur dan bakteria di lidah akan saling melekat dan menyebabkan plak pada lidah. Sekiranya anda tidak rajin membersihkannya, ia boleh menyebabkan bau mulut. Cara terbaik dan paling berkesan untuk membersihkan lidah adalah dengan menggunakan pembersih lidah supaya bakteria dan toksin dapat dikeluarkan dengan betul.

Cara menghilangkan bau mulut

Untuk mengekalkan kesegaran dan kesihatan mulut, anda mesti rajin menjaga kebersihan mulut. Bukan hanya dengan menggosok gigi, anda juga harus rajin menukar sikat gigi setiap 3 hingga 4 bulan. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh mencuba menggunakan ubat kumur antiseptik. Jangan lupa untuk memeriksa kesihatan gigi anda di doktor gigi setiap 6 bulan. Selain itu, minum air secukupnya supaya bakteria dan kotoran lain di mulut dapat dibersihkan dengan lebih mudah dan cepat.

Baca juga: Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Kesihatan Mulut kerana Makanan

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan kesihatan mulut dan gigi dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!