6 Fakta Mengenai Epilepsi Yang Tidak Ramai Tahu

, Jakarta - Epilepsi adalah keadaan kejang yang tidak dijangka yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Epilepsi dikaitkan dengan penyakit kongenital, kecederaan tengkorak, tumor otak, dan juga strok. Dalam beberapa keadaan, epilepsi berlaku pada mereka yang mempunyai pelbagai kecacatan.

Epilepsi adalah manifestasi klinikal pelepasan elektrik yang berlebihan pada sel-sel neuron yang boleh disebabkan oleh gangguan fisiologi, anatomi atau biokimia. Manifestasi ini dicirikan oleh dua atau lebih kejang yang berlaku tanpa provokasi pada selang waktu lebih dari 24 jam.

Apabila seseorang mengalami kejang berulang, dia cenderung mengalami kejang yang sama secara berkala. Diagnosis epilepsi boleh timbul apabila seseorang mengalami sekurang-kurangnya dua kejang yang tidak berkaitan dengan keadaan kesihatan yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai epilepsi, berikut adalah fakta menarik mengenai epilepsi dan kesannya.

  1. Jenis Penyitaan

Terdapat dua jenis sawan dalam epilepsi, iaitu sawan umum dan sawan sederhana. Kejang umum di mana gangguan berlaku di kedua-dua belahan mengakibatkan kejang di seluruh badan sehingga seseorang menjadi tidak sedarkan diri. Walaupun kejang sederhana, gangguan impuls berlaku di satu bahagian otak dan penghidapnya mengalami sawan di bahagian tertentu seperti tangan dan masih sedar atau tidak sedarkan diri.

  1. Gejala Kejang

Terdapat beberapa jenis gejala sawan yang dapat dilihat dengan mata kasar, tidak dapat dilihat, dan ada juga yang kelihatan. Beberapa gejala cepat berkedip, menatap langit, kelihatan bingung selama beberapa minit, segera kehilangan kesedaran, dan ada juga yang tiba-tiba jatuh ke tanah.

  1. Orang Tanpa Epilepsi Boleh Mengalami Kejang

Seperti yang disebutkan di atas, kejang bukan hanya merupakan gejala epilepsi, tetapi ada penyakit lain yang dapat dicirikan oleh kejang. Yaitu demam tinggi, gula darah rendah, pengambilan alkohol berlebihan, hingga gegar otak.

  1. Penyebab Epilepsi

Sebagai tambahan kepada keadaan elektrik di otak, terdapat beberapa pencetus epilepsi lain. Ini termasuk kekurangan oksigen semasa melahirkan, jangkitan otak seperti meningitis, ensefalitis dan cysticercosis, trauma otak atau kecederaan kepala, strok, tumor otak, dan gangguan genetik. Baca juga: Cuaca panas boleh membuat anda cepat marah, inilah sebabnya

  1. Pencegahan Epilepsi

Terdapat beberapa pencegahan epilepsi yang boleh dilakukan. Untuk wanita hamil, misalnya, dengan mengelakkan atau meminimumkan risiko bahaya pada kehamilan dengan penjagaan kehamilan yang betul. Vaksinasi juga diberikan kepada kanak-kanak untuk mengurangkan risiko terkena epilepsi. Memakai tali pinggang keledar semasa memandu atau topi keledar semasa menunggang untuk mengelakkan kecederaan di kepala. Melakukan senaman secara teratur dan mengamalkan gaya hidup sihat dapat menjaga tekanan darah stabil dan menurunkan kolesterol. Seboleh-bolehnya jangan terlalu banyak minum alkohol dan mengurangkan merokok.

  1. Rawatan Epilepsi

Setakat ini, terdapat beberapa kaedah untuk merawat epilepsi, iaitu pemberian ubat untuk menghentikan kejang, pemeriksaan neurologi, dan pemeriksaan sejarah perubatan. Sekiranya kejang berlaku di tempat yang sangat spesifik di otak, doktor boleh melakukan pembedahan untuk membuang kawasan otak yang paling banyak terkena. Mengamalkan pola diet khas juga terbukti sebagai sebahagian daripada rawatan epilepsi untuk mengawal kejang.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai epilepsi dan cara mencegah dan merawatnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .