7 Makanan Yang Menjadikan Asid Perut Naik Semasa Puasa

, Jakarta - Orang yang mempunyai asam lambung harus bijak memilih makanan ketika berpuasa. Sebabnya, jika anda makan makanan yang salah, asid perut dapat meningkat, menyebabkan banyak keluhan kesihatan. Lalu, makanan apa yang menyebabkan asid perut harus dielakkan pada bulan puasa di bulan Ramadhan?

1. Makanan Berlemak

Makanan jenis ini boleh mencetuskan peningkatan tekanan asid perut. Cuba elakkan makanan berlemak, seperti daging lembu, kentang goreng, kentang goreng, ais krim, susu, keju, dan makanan berminyak lain.

2. Buah dan Sayur Asam

Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis ini adalah makanan yang menyebabkan asid perut. Oleh itu, cubalah mengelakkan jeruk, lemon, atau anggur kerana berasid. Elakkan juga tomato dan salad dengan cuka tambahan. Ingat, jenis buah-buahan dan sayur-sayuran ini boleh mencetuskan asid perut, terutama dimakan ketika perut kosong.

Baca juga: 6 Makanan Yang Menyebabkan Ulser Yang Perlu Anda Ketahui

3. Jangan Pilih Makanan Yang Sukar Digerna

Suka makan makanan berlemak, seperti tart, coklat, atau keju? Hati-hati, makanan seperti itu sukar dicerna menu yang dapat memperlambat pengosongan gastrik. Nah, inilah yang boleh menyebabkan peregangan perut meningkat. Pada akhirnya, keadaan dapat meningkatkan asid perut.

4. Bahagian bawah putih

Bawang putih adalah makanan yang menyebabkan asid perut yang juga harus dielakkan. Walaupun mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, bawang putih juga dapat meningkatkan risiko asam lambung. Walau bagaimanapun, kesan bawang putih boleh berbeza bagi setiap orang.

5. Kopi

Sebab minuman ini dapat merangsang pengeluaran asid perut. Sebenarnya, bukan hanya kopi yang harus dihindari oleh penderita bisul, minuman, seperti jus buah, dan susu krim penuh juga harus dielakkan.

Baca juga: 4 Petua Mencegah Ulser Berulang Semasa Berpuasa

6. Jangan cuka dan pedas

Terdapat juga makanan pedas dan cuka yang tergolong dalam kumpulan makanan yang menyebabkan asid perut. Makanan pedas ini harus diwaspadai bagi penderita bisul, kerana dapat merengsakan lapisan dalam esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.

Selain itu, ada juga makanan dengan sumber karbohidrat yang harus dielakkan oleh penghidap ulser. Contohnya, mi, bihun, ubi jalar, beras pulut, jagung, taro, dan lunkhead.

7. Awasi Makanan dan Minuman yang Berpenyakit

Secara sederhana, anda harus mengelakkan makanan yang menyebabkan atau memburukkan lagi gejala pedih ulu hati. Salah satunya, elakkan memakan menu yang mengandungi gas dan terlalu banyak serat. Contohnya, sayur sawi, nangka, kubis, pisang Ambon, kedondong, dan buah kering.

Ikuti Nasihat Doktor

Sebelum memutuskan untuk berpuasa, orang yang mempunyai masalah asid perut, seperti bisul (kronik atau tidak) atau yang lain, harus berbincang dengan doktor mereka mengenai keadaan mereka. Di sini doktor akan mempertimbangkan sama ada puasa selamat untuk hidup atau tidak. Walaupun begitu, pada umumnya orang dengan gastritis kronik masih dibenarkan berpuasa dengan pelbagai nota.

Baca juga: 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

Sudah tentu, orang dengan gastritis kronik yang ingin menjalani puasa mesti mengambil ubat ulser yang disesuaikan dengan keperluan mereka. Ubat ulser ini boleh diminum pada waktu berbuka puasa, sebelum tidur atau subuh. Luangkan masa untuk minum ubat ulser selama satu jam sebelum atau sesudah makan, supaya perut dalam keadaan neutral terlebih dahulu.

Di samping itu, semasa berpuasa cubalah berlatih untuk mempunyai jadual makan yang kerap. Yang paling penting, elakkan makanan dan minuman yang boleh mencetuskan asid perut. Kerana, makanan ini akan memburukkan lagi gejala ulser.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 7 Makanan untuk Membantu Refluks Asid Anda.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Pencetus Pedih Biasa.