6 Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Hepatitis B

, Jakarta - Ketika seorang doktor mendiagnosis seseorang dengan hepatitis B, wajar untuk merasa bimbang. Oleh kerana tidak semua tubuh manusia dapat melawan virus yang menyebabkan hepatitis B, maka virus itu tetap dan berkembang menjadi penyakit hati yang lebih kronik seperti kerosakan hati, sirosis, hingga barah hati. Perkembangan ilmu perubatan yang semakin maju masih tidak dapat mencari ubat yang berkesan untuk menyembuhkan hepatitis B. Namun, terdapat beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk mencegah perkembangan komplikasi pada hati dan penularannya kepada orang lain.

Oleh itu, bagi mereka yang telah didiagnosis dengan penyakit ini, ada beberapa perkara khas yang mesti dilakukan agar keadaannya tidak bertambah buruk. Di samping itu, rawatan dalam bentuk pemberian ubat antivirus, pemantauan status pemakanan, dan penggantian cairan tubuh yang hilang akibat muntah dan cirit-birit harus diutamakan.

Inilah gaya hidup sihat yang dapat diterapkan pada penderita hepatitis B sehingga keadaan mereka selalu baik:

Makan Berbagai Jenis Makanan

Orang dengan hepatitis B sering mengalami muntah dan tidak mempunyai selera makan, tetapi mereka mesti terus mendapat pengambilan makanan dan mengekalkan diet mereka. Kuncinya adalah memberi hanya setengah bahagian makanan dan memastikan bahawa hidangan itu merangkumi pelbagai jenis makanan, mulai dari makanan ruji, lauk, sayur-sayuran dan buah-buahan. Beberapa jenis makanan yang boleh diberikan termasuk gandum, daging tanpa lemak, dan sayur-sayuran hijau.

Beberapa sayur-sayuran diketahui melindungi hati dari bahan kimia berbahaya, seperti kubis, brokoli, dan kembang kol. Elakkan makan makanan yang terlalu tinggi garam, lemak tepu, dan gula.

Rehat Untuk Menjaga Tenaga

Orang dengan hepatitis B tidak perlu selalu berbaring di tempat tidur, mereka boleh terus melakukan aktiviti. Namun, mereka harus mengurangkan beban kerja dan berehat setiap kali badan merasa letih dan mengelakkan aktiviti yang mencetuskan tekanan. Pastikan selebihnya yang anda lakukan masih optimum sebelum kembali ke aktiviti.

Elakkan Alkohol dan Dadah yang Tidak Perlu

Apabila didiagnosis mengidap hepatitis B, orang yang menghidapinya mesti sedar bahawa hati mereka akan mengalami kesukaran untuk memproses bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh seperti ubat-ubatan dan alkohol. Oleh itu, pastikan untuk berhenti minum alkohol dan ubat-ubatan yang tidak diperlukan. Ini bertujuan untuk mengurangkan beban kerja hati.

Penggunaan Air yang mencukupi

Orang dengan hepatitis B sering mengalami muntah, oleh itu pesakit mesti terhidrasi dengan baik. Minum air atau anda dapat memenuhi jumlah cecair ini melalui jus buah, atau memotong buah.

Elakkan keinginan untuk menggaru

Orang dengan hepatitis B sering mengalami kulit gatal. Seboleh mungkin, ingatkan mereka untuk tidak menggaru kulit mereka dan jauh dari sinar matahari langsung. Anda juga boleh meminta penderita hepatitis B untuk memakai pakaian kapas untuk mengelakkan gatal.

Perhatikan ubat-ubatan yang mesti dimakan dan dielakkan

Orang dengan hepatitis B mesti menjaga apa yang mereka makan. Sebagai tambahan kepada makanan, jenis ubat dan vitamin tertentu juga mesti diambil tepat pada masanya supaya anda dapat menuliskannya atau menetapkan peringatan di telefon bimbit anda. Juga, perhatikan beberapa makanan yang tidak disarankan oleh doktor anda, termasuk makanan laut dan alkohol.

Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan yang tepat untuk penghidap hepatitis B, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Sirosis atau Hepatitis? Ketahui Perbezaannya!
  • Petua Mengandung Hepatitis
  • Inilah Hepatitis B