Berikut adalah Langkah Makeup yang Betul

Jakarta - Pakai alat solek pada wajah sama dengan melukis di atas kanvas. Anda perlu bersabar dan juga memperhatikan pelbagai aspek estetik. Bahagian wajah anda yang manakah ingin anda tonjolkan? Apa itu hidung? Mata? Bibir? Atau tulang pipi?

Anda memerlukan teknik dan trik yang tepat untuk "melukis" wajah dengan alat alat solek betul. Jangan lupa, anda juga perlu memilih warna yang sesuai dengan kulit wajah anda, ya. Baik, semasa menggunakan alat solek, anda perlu mengetahui langkah demi langkah untuk menerapkannya pada wajah. Menurut pakar, berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan alat solek paling sesuai:

1. Primer atau Pelembap

Oleh itu alat solek tahan lama, sapukan primer pada wajah sebagai asas solekan. Dengan menggunakan primer, pori-pori wajah dapat kelihatan lebih kecil. Selain menggunakan buku asas, anda juga boleh menggunakan pelembap atau pelembap untuk asas solekan. Seperti namanya, pelembap berfungsi melembapkan kulit agar sentiasa terhidrat dan tidak kering. Antara primer dan pelembap, anda harus memilih yang sesuai dengan keperluan anda alat solek awak pada hari itu. Sebagai contoh, untuk kegunaan harian anda boleh menggunakan pelembap dan untuk acara pesta anda boleh menggunakan primer. Setelah menggunakan primer atau pelembap, anda juga boleh menggunakan pelindung matahari untuk melindungi wajah anda dari kesan cahaya matahari.

2. Yayasan

Foundation atau foundation mempunyai beberapa warna mengikut jenis dan warna kulit. Namun, secara amnya pilihan warna foundation adalah tahap yang lebih gelap daripada warna kulit. Sapukan pada wajah menggunakan berus alat solek atau pengisar kecantikan.

3. Penyembunyikan

Tutup cacat wajah menggunakan concealer, alat solek yang satu ini dapat menutup bekas jerawat dan lingkaran hitam di bawah mata. ingat ya, penyembunyikan tidak digunakan di seluruh wajah, tetapi hanya pada bahagian tertentu. Sekiranya cacat anda ditutup dengan asas, maka anda tidak memerlukannya penyembunyikan dan boleh menggunakan serbuk secara langsung.

4. Serbuk

Langkah seterusnya dalam menggunakan alat solek adalah serbuk. Gunakan berus alat solek atau span untuk meletakkan serbuk pada wajah. Tidak digosok tetapi ditepuk lembut sehingga serbuk melekat di wajah dan sekata. Untuk warna serbuk yang sesuai, anda harus memilih satu tahap yang lebih ringan daripada warna kulit, ya.

5. Kening

Kening akan membingkai wajah anda dengan sempurna jika anda tahu bentuk alis mana yang paling sesuai dengan wajah anda. Oleh itu, cuba cari bentuk alis yang sesuai dengan bentuk wajah anda, lukiskan alis dengan memilih warna pensil alis yang anda suka. Anda boleh memilih hitam atau coklat mengikut gaya anda alat solek yang anda pilih.

6. Mekap Mata

Rias mata terdiri daripada tiga peringkat, iaitu: pembayang mata, eyeliners, dan maskara. Pertama buat Pembayang mata pada kelopak mata kemudian buat garis mata menggunakan pelindung mata. Akhirnya, buat bulu mata kelihatan lebih tebal dengan menggunakan maskara. Anda boleh melengkapkan bulu mata anda terlebih dahulu sebelum menggunakan maskara

7. Blush On

Berikan kesan pipi memerah dengan menggunakan pemerah pipi disapu pada tulang pipi. Selain memberi kesansegarPada wajah, pemerah pipi juga boleh memberi kesan pipi nipis jika disapukan dengan betul.

8. Gincu

Di mana gaya anda, yang mana bogel atau berani? Pilihan gincu akan menjadikan penampilan anda sempurna. Anda boleh memilih jenis warna berani atau bogel mengikut gaya alat solek yang anda pilih. Sekiranya anda ingin kelihatan semula jadi, anda boleh memilih warna gincu yang bogel. Sekiranya anda ingin kelihatan lebih ceria dan yakin, anda boleh memilih warna berani. Agar bentuk bibir kelihatan sempurna, anda boleh menggunakannya balsem bibir sebelum menggunakan gincu. Selepas itu, gariskan bibir dengan pelapik bibir supaya gincu tahan lebih lama dan memastikan bibir sentiasa lembap.

Perhatikan tarikh pada pembungkusan alat alat solek anda sebelum menerapkannya dengan langkah-langkah alat solek betul. Jangan gunakannya jika alat solek hampir mencapai tarikh luput. Tidak semua orang sesuai digunakan alat solek, sekiranya berlaku reaksi alergi, anda harus berhenti menggunakannya dan segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa, di mana sahaja. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan dalam talian dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam ke destinasi anda. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.