Beraroma tajam, Inilah Khasiat Durian untuk Tubuh

, Jakarta - Buah durian adalah langit di bumi bagi para penggemar buah yang beraroma khas ini. Di sebalik kulit yang keras dan tajam, buah durian sangat enak dimakan, dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh kerana mengandungi pelbagai vitamin, mineral, lemak, karbohidrat, dan protein di dalamnya. Berikut adalah 10 kebaikan durian untuk kesihatan tubuh.

Baca juga: 7 Khasiat Durian Hebat yang Perlu Anda Ketahui

  • Penguat Tenaga

Tenaga tambahan setelah memakan buah durian diperoleh dari tiga jenis gula semula jadi yang terkandung di dalamnya, iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa. Sekiranya anda merasa sangat lemah setiap saat, cubalah memakan buah yang satu ini untuk mendapatkan lebih banyak tenaga.

  • Anti barah

Fitonutrien dan fitosterol adalah dua bahan penting yang terkandung dalam durian dan dipercayai dapat membunuh sel penyebab barah. Selain anti-barah, kedua zat ini juga dapat meningkatkan reaksi anti-tumor dalam tubuh dengan meningkatkan kerja sistem kekebalan tubuh.

  • Menjaga Kesihatan Kulit

Vitamin C yang terkandung dalam buah durian adalah faktor penunjang dalam menghasilkan kolagen, yang merupakan protein penting yang terdapat pada kulit, tulang, tendon, ligamen, dan saluran darah. Kolagen itu sendiri diperlukan untuk menjaga kulit yang sihat, yang berfungsi dengan menegangkan kulit dan mempercepat proses penyembuhan luka.

  • Meningkatkan Pencernaan

Durian mengandungi thiamin, iaitu vitamin B1 yang menghasilkan asid hidroklorik di dalam perut yang baik untuk pencernaan. Dengan adanya zat-zat ini di dalam perut, asid perut yang berlebihan akan dinetralkan, sehingga kegatalan pada dinding perut dapat diatasi.

Baca juga: Peraturan Makan Durian yang Sihat Untuk Tetap Sihat

  • Mengatasi Tekanan dan Kemurungan

Durian mengandungi vitamin B6 yang merupakan salah satu nutrien penting dalam menghasilkan serotonin, hormon yang dapat mencegah kemurungan, kegelisahan, insomnia, dan tekanan. Orang dengan sebilangan keadaan ini akan mempunyai tahap vitamin B6 yang rendah di dalam badan.

  • Mengatasi Sembelit

Serat tinggi yang terkandung dalam buah durian akan membantu menyerap air dari makanan atau minuman yang dimakan. Selain itu, serat juga memainkan peranan penting dalam saluran pencernaan yang menjadikan saluran pencernaan menjadi lancar dan mencegah sembelit.

  • Mengatasi Migrain

Riboflavin yang terkandung dalam durian berkesan mengatasi migrain. Anda boleh mencuba memakan buah yang satu ini apabila kepala anda terasa sangat berdenyut.

  • Menjaga Kesihatan Otot dan Saraf

Buah durian mengandungi magnesium dan vitamin B yang dapat mengekalkan dan memperbaiki sistem sel saraf. Sekiranya sel-sel saraf di dalam badan berfungsi dengan baik, pengecutan otot akan berfungsi dengan lebih baik.

  • Kekalkan Ketumpatan Tulang

Buah ini kaya dengan kalium. Nah, kalium itu sendiri berfungsi membantu penyebaran kalsium dalam badan yang diperlukan oleh tulang.

  • Menjaga Kesihatan Hormon Tiroid

Kandungan tembaga yang tinggi dalam buah durian bertindak seperti yodium yang merupakan nutrien penting dalam metabolisme kelenjar tiroid.

Baca juga: Sebab Buah Durian Tidak Disarankan untuk Menu Diet

Tidak digalakkan mengambil minuman beralkohol bersama buah yang satu ini. Sebabnya, durian mengandungi zat yang dapat menghambat prestasi enzim yang terdapat di saluran pencernaan jika dikonsumsi bersama dengan alkohol. Akibatnya, mual, muntah, dan berdebar-debar jantung mungkin berlaku.

Walaupun terdapat banyak kebaikan untuk tubuh, memakan durian terlalu banyak juga memberi kesan buruk kepada tubuh. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan setelah memakan buah yang satu ini, segera bincangkannya dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut , ya. Rawatan yang betul akan mengelakkan anda daripada komplikasi berbahaya.

Rujukan:
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2019. 10 Khasiat Buah Durian yang luar biasa.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Buah Durian: Bau tetapi Sangat Berkhasiat.