Tiba-tiba Bercakap Banyak Bahasa, Boleh jadi Sindrom Aksen Asing

, Jakarta - Mampu bertutur dalam bahasa selain daripada bahasa ibunda tentunya merupakan kelebihan yang dapat membuat seseorang kelihatan keren. Itulah sebabnya mengapa banyak orang mengikuti kursus bahasa asing untuk menguasai bahasa pilihan mereka. Namun, bagaimana jika suatu hari anda bangun dan tiba-tiba anda boleh bercakap dengan loghat Inggeris, walaupun anda tidak pernah belajar aksen itu sebelumnya? Hati-hati, kerana itu adalah tanda sindrom jarang yang disebut Sindrom Aksen Asing (FAS).

Seorang wanita Arizona menjadi tajuk utama di sebuah surat khabar kerana keadaan tidak masuk akal dia berada. Michelle Myers mendedahkan bahawa dia tidur dengan sakit kepala yang berdenyut, dan kemudian bangun pada keesokan harinya dengan aksen yang sama sekali berbeza. Kali pertama ia berlaku, Michelle bangun dengan loghat Ireland. Kali kedua, dia terdengar sebagai orang Australia. Dan kemudian, dia bangun dengan suara beraksen Inggeris. Pakar mengatakan bahawa Michelle mempunyai Sindrom Aksen Asing (FAS).

Apa itu Sindrom Aksen Asing?

Seperti namanya, FAS adalah gangguan pertuturan yang membuat penderita memiliki kemampuan untuk berbicara dengan aksen asing yang tidak pernah dia kuasai sebelumnya. Kes pertama yang diketahui dan disiasat berlaku pada tahun 1907, ketika seorang lelaki Paris tiba-tiba bercakap dengan loghat Alsatian setelah mengalami strok . Sejak itu, menurut Mayo Clinic, hanya 100 orang yang didiagnosis dengan keadaan yang tidak biasa.

Baca juga: Perlu Tahu Sindrom Kepala Meletup Langka

Punca FAS

Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan kes FAS berpunca daripada kerosakan otak, walaupun FAS juga boleh disebabkan oleh faktor psikologi. Walaupun kerosakan otak dikatakan sebagai salah satu penyebab FAS, namun para pakar tidak sepenuhnya yakin bagaimana dan mengapa kerosakan otak dapat berkembang menjadi sindrom jarang ini.

Menurut University of Texas Dallas (UT), FAS berlaku setelah seseorang mengalami: strok atau kecederaan otak traumatik. Di samping itu, beberapa gangguan otak seperti pendarahan di otak, sklerosis berbilang , dan tumor otak dianggap juga mencetuskan sindrom loghat asing berlaku.

Baca juga: 5 Makanan Yang Berbahaya untuk Kesihatan Otak

Gejala FAS

Seseorang dengan FAS akan mengalami perubahan dalam kelajuan pertuturan, intonasi dan penempatan lidah ketika bercakap. Itulah sebabnya orang dengan FAS dapat mengucapkan dialek yang koheren tetapi sangat berbeza dengan suaranya yang normal. Di samping itu, berikut adalah beberapa gejala FAS:

  • Memberi tekanan yang tidak biasa pada suku kata tertentu.
  • Ganti atau ubah huruf.
  • Menggabungkan bunyi tambahan menjadi perkataan.
  • Membuat kesalahan kecil yang lain semasa bercakap.

Sekiranya anda mempunyai FAS, anda mungkin merasa bahawa anda bercakap dengan mudah dan lancar, tetapi orang lain yang mendengar tidak dapat memahami apa yang anda katakan. Di samping itu, loghat yang dikeluarkan masih boleh menggunakan bahasa yang sama dengan bahasa Amerika hingga Inggeris. Gejala FAS boleh bertahan selama berbulan-bulan, bertahun-tahun, dan bahkan mungkin kekal.

Cara Mendiagnosis FAS

Kerana sindrom ini sangat jarang berlaku, diperlukan beberapa pakar untuk dapat menilai dan mendiagnosisnya sindrom loghat asing , termasuk ahli patologi untuk memeriksa sebutan bahasa, pakar neurologi, ahli neuropsikologi dan psikologi.

Penilaian psikologi dilakukan kepada penghidap untuk mengetahui keadaan psikologi yang menyebabkan perubahan gaya bercakap. Di samping itu, ahli psikologi juga akan melakukan ujian untuk memeriksa kemahiran membaca, menulis dan memahami bahasa penghidapnya. Setelah diperiksa dan dinilai, pesakit juga perlu melakukan imbasan MRI, CT, SPECT, atau PET untuk melihat apakah ada kerosakan atau kelainan pada otak pesakit.

Cara Merawat FAS

Sebenarnya ada beberapa cara yang difikirkan dapat merawat sindrom loghat asing , termasuk terapi tingkah laku, terapi pertuturan dan mengambil ubat anti-kegelisahan. Sebilangan penghidap dapat kembali ke pola pertuturan normal mereka, secara tiba-tiba atau setelah masalah dengan otak mereka diatasi. Walau bagaimanapun, gejala FAS terbukti sukar untuk dihilangkan.

University of Texas Dallas cuba merawat orang dengan FAS yang mengembangkan aksen Sweden dengan menggunakan teknik pengurangan aksen sehingga orang itu dapat kembali ke pertuturan normal seperti sebelumnya. Namun, ternyata rawatan tersebut tidak berjaya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom loghat asing , tanyakan terus kepada pakar dalam aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.