Pertolongan Cemas untuk Gigitan Ular

, Jakarta - Digigit ular adalah sesuatu yang akan membuat semua orang panik. Kerana, jika ular yang menggigit adalah ular yang berbisa, kesalahan dan kelewatan dalam menangani boleh membawa maut. Oleh itu, jenis pertolongan cemas yang harus anda lakukan semasa digigit atau melihat seseorang digigit ular?

Menangani gigitan ular memerlukan langkah cepat dan tepat. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan segera mendapatkan bantuan perubatan, dengan menghubungi ambulans atau segera membawanya ke hospital terdekat. Namun, sebelum bantuan perubatan tiba, ada 2 perkara yang perlu dilakukan. Ini dilakukan untuk mengurangkan kesan buruk gigitan ular yang mungkin berlaku.

Tetap Tenang dan Perhatikan Jenis dan Penampilan Ular

Terdapat lebih daripada 2,000 spesies ular di dunia dan terdapat kira-kira 200 spesies yang berbisa. Namun, untuk mengetahui sama ada ular yang menggigitnya berbisa atau tidak, adalah perkara yang sukar. Untuk itu, perkara pertama yang perlu dilakukan ketika anda digigit atau melihat seseorang digigit ular adalah untuk tetap tenang dan memperhatikan jenis atau ciri fizikal ular itu.

Perkara ini berguna apabila akan dikendalikan oleh pegawai perubatan. Sekiranya anda dapat menjelaskan ciri-ciri ular yang menggigit, kakitangan perubatan akan mengetahui sama ada ular yang menggigit itu berbisa atau tidak, menjadikannya lebih mudah untuk menentukan langkah rawatan seterusnya.

Untuk mengira sama ada ular berbisa atau tidak, ia dapat dilihat dari ciri berikut.

Ular ular:

  • Kepala berbentuk segi empat tepat.
  • Mempunyai gigi taring kecil.
  • Tanda gigitan adalah luka halus dalam bentuk lengkungan.

Ular Tidak Berbisa:

  • Kepala berbentuk segi tiga.
  • Mempunyai 2 taring besar di rahang atas.
  • Tanda gigitan dalam bentuk 2 lubang, disebabkan oleh gigi taring.

Lindungi Diri Anda atau Orang Yang Digigit

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan ketika bantuan perubatan belum tiba adalah melindungi diri anda atau orang yang digigit ular, dengan cara berikut:

1. Pindah atau Jauhkan dari Jangkauan Ular

Ketika digigit ular, pastikan segera keluar dari jangkauan ular, untuk menghindari serangan lebih lanjut.

2. Tenang dan Jangan Bergerak Terlalu Banyak

Semua orang akan panik apabila digigit ular. Namun, sebenarnya tetap tenang dan tidak banyak bergerak adalah perkara penting yang harus dilakukan, untuk mengelakkan racun ular merebak ke seluruh badan.

3. Tanggalkan Semua Perhiasan dan Aksesori Badan

Tanggalkan dengan segera semua perhiasan dan aksesori badan seperti cincin, gelang, jam tangan, dan kalung, sebelum pembengkakan berlaku. Kerana, jika racun ular menyebabkan pembengkakan, benda-benda ini akan sukar dikeluarkan.

4. Posisikan diri anda supaya kawasan gigitan lebih rendah daripada jantung

Racun ular dapat merebak dengan cepat di dalam badan melalui aliran darah. Jadi, jaga kedudukan badan yang terkena gigitan agar tetap lebih rendah daripada jantung, untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini membawa maut.

5. Tutup luka dengan pembalut yang steril dan longgar

Dengan menggunakan pembalut atau kain yang bersih, tutup gigitan, tetapi jangan mengikatnya dengan ketat. Sekiranya anda ingin mengikat pembalut, ikat secara longgar agar darah mengalir.

Walaupun perkara ini adalah pertolongan cemas yang dapat dilakukan terhadap gigitan ular, rawatan perubatan tetap harus dilakukan, untuk mencegah perkara buruk yang tidak diingini. Sekiranya anda memerlukan perbincangan mengenai masalah kesihatan dengan pakar, anda boleh menggunakan ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video di aplikasi , untuk berbual terus dengan doktor. Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian , hanya oleh muat turun permohonan di App Store atau Google Play Store.

Baca juga:

  • Pertolongan Cemas Ketika Tekanan Darah Melambung
  • Ini adalah Pertolongan Cemas Ketika Melecur
  • Pertolongan Cemas Ketika Anak Tercekik