Inilah Gaya Hidup Sihat untuk Kanak-kanak Kegemukan

, Jakarta - Obesiti tidak hanya dialami oleh orang dewasa, kanak-kanak juga dapat mengalaminya. Pakar menganggap bahawa kegemukan pada kanak-kanak adalah ancaman kesihatan yang serius bagi kanak-kanak. Kesihatan yang buruk yang disebabkan oleh kegemukan boleh terus meningkat sehingga dewasa sekiranya anak-anak tidak dibimbing untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Obesiti yang berlaku pada kanak-kanak tidak hanya mempengaruhi kesihatan fizikal. Kanak-kanak atau remaja yang berlebihan berat badan atau gemuk juga boleh menjadi tertekan dan mempunyai citra diri dan harga diri yang buruk. Oleh itu, apakah faktor-faktor yang menyebabkannya, dan apakah gaya hidup sihat yang baik bagi mereka?

Baca juga: Hubungan Obesiti dan Depresi Yang Perlu Diperhatikan

Punca Obesiti pada Kanak-kanak

Sejarah keluarga, faktor psikologi, dan gaya hidup yang tidak sihat adalah perkara yang berperanan besar dalam kegemukan kanak-kanak. Anak-anak yang mempunyai ibu bapa yang gemuk atau ahli keluarga yang lain dengan keadaan yang sama juga cenderung untuk mengikutinya. Walau bagaimanapun, penyebab utama kegemukan adalah gabungan makan terlalu banyak dan bersenam terlalu sedikit.

Diet yang buruk yang mengandungi banyak lemak atau gula dan sedikit nutrien boleh menyebabkan anak-anak menambah berat badan dengan cepat. Makanan segera, gula-gula, dan minuman ringan adalah penyebab biasa. Makanan yang selesa, seperti makan malam beku, makanan ringan asin, dan pasta kalengan, juga menyumbang kepada kenaikan berat badan yang tidak sihat. Sebilangan kanak-kanak juga mudah menjadi gemuk kerana ibu bapa mereka tidak tahu memilih atau menyediakan makanan yang sihat.

Tidak cukup aktiviti fizikal boleh menjadi penyebab kegemukan lain. Orang dari semua peringkat umur cenderung untuk menambah berat badan ketika mereka kurang aktif. Senaman membakar kalori dan membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Kanak-kanak yang tidak digalakkan untuk aktif mungkin cenderung untuk membakar kalori tambahan melalui latihan, waktu bermain, atau bentuk aktiviti fizikal yang lain.

Baca juga: 4 Cara Membiasakan Gaya Hidup Sihat pada Kanak-kanak

Gaya Hidup Sihat untuk Kanak-kanak obes

Beberapa gaya hidup yang dapat diterapkan untuk membantu anak-anak bebas dari kegemukan, antara lain:

  • Tukar Diet. Mengubah tabiat makan kanak-kanak gemuk sangat penting. Selain itu, pengaruh ibu bapa juga akan membentuk corak pemakanan anak-anak. Sebilangan besar anak makan apa yang dibeli oleh ibu bapa mereka, jadi makanan sihat mesti dimulakan dengan ibu bapa. Mulailah mengubah tabiat makan dengan menghadkan gula-gula, minuman ringan, makanan segera dan juga jus. Sebaliknya, sediakan air dan susu rendah lemak atau tanpa lemak dengan makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar, protein tanpa lemak, seperti ayam dan ikan, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak seperti susu skim, yogurt biasa rendah lemak, dan keseluruhan bijirin. keju rendah lemak.

  • Meningkatkan Aktiviti Fizikal. Tidak hanya perubahan dalam diet, kanak-kanak juga mesti meningkatkan aktiviti fizikal mereka. Gunakan perkataan "aktiviti" dan bukan "sukan" untuk menarik minat mereka. Jemput mereka bermain mainan tradisional seperti polis, gobak-sodor, atau permainan lain yang memaksa kanak-kanak melakukan lebih banyak aktiviti fizikal. Aktiviti ini boleh menjadi lebih menarik daripada memintanya untuk bersenam.

  • Lebih Banyak Aktiviti Keluarga . Cari aktiviti yang dapat dinikmati oleh seisi keluarga. Bukan hanya baik untuk mengeratkan hubungan keluarga dan membakar kalori, tetapi juga membantu anak-anak belajar. Contohnya, mendaki gunung, berenang, atau bermain di taman bersama. Pastikan melakukan pelbagai aktiviti untuk mengelakkan kebosanan.

  • Kurangkan Main Alat. Malah hari ini, alat adalah salah satu kegemaran kanak-kanak, dan mereka enggan melakukan aktiviti fizikal. Oleh itu, hadkan mereka bermain alat. Jika tidak, kanak-kanak mungkin menghabiskan beberapa jam sehari menonton televisyen, bermain permainan komputer, atau menggunakan telefon pintar . Penyelidikan yang dilaporkan oleh Sekolah Kesihatan Awam Harvard mendedahkan, ada dua sebab. Pertama, masa skrin memerlukan masa yang dapat dihabiskan untuk melakukan aktiviti fizikal. Kedua, lebih banyak masa di depan TV bermaksud lebih banyak masa untuk makanan ringan, dan lebih banyak pendedahan kepada iklan makanan tinggi gula, tinggi lemak yang membuat anak-anak ingin makan makanan yang tidak sihat.

Baca juga: Berikut adalah 5 Cara Memilih Makanan ringan yang Sihat untuk Kanak-kanak

Itulah penyebab kegemukan dan gaya hidup sihat yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak yang mengalami kegemukan. Obesiti yang dialami oleh kanak-kanak dapat meningkatkan risiko mereka terkena penyakit seperti asma, diabetes, penyakit jantung, sakit sendi, dan juga gangguan tidur. Sekiranya anda masih memerlukan lebih banyak maklumat mengenai keibubapaan untuk kanak-kanak gemuk, anda boleh berbual dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Pediatrik di sentiasa bersedia memberikan nasihat kesihatan untuk anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Obesiti Kanak-kanak.
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Saya Lakukan Sekiranya Anak Saya Berat Badan?