3 Pergerakan Yoga Yang Dapat Membantu Anda Tidur

Jakarta - Ada banyak manfaat yang dapat dirasakan ketika anda selalu berolahraga setiap hari. Bukan hanya badan yang sihat, senaman yang teratur juga meningkatkan kualiti tidur. Dilaporkan dari Yayasan Tidur Nasional Bersenam secara berkala meningkatkan kualiti tidur seseorang dan menjadikan orang lebih aktif pada siang hari.

Baca juga: Pergerakan Yoga Baik untuk Kesihatan Jantung

Terdapat banyak sukan yang dapat dilakukan untuk membantu anda tidur yang berkualiti, salah satunya adalah yoga. Yoga adalah sukan yang memupuk tubuh dan minda yang memfokuskan pada kekuatan, kelenturan, dan pernafasan. Ketahui beberapa pergerakan yoga untuk meningkatkan kualiti tidur.

Lakukan Yoga secara berkala, berikut adalah faedahnya

Yoga adalah sukan yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, anda harus menyesuaikan pergerakan yoga yang akan anda lakukan dengan usia anda. Bukan hanya ibu bapa, anak-anak boleh melakukan yoga dengan gerakan ringan.

Lakukan yoga dengan orang yang berpengalaman untuk mengelakkan kecederaan yang dapat dialami akibat melakukan yoga. Juga, jangan lupa untuk melakukan regangan sebelum melakukan yoga.

Unsur utama sukan ini adalah rangkaian pergerakan dan pernafasan. Walaupun begitu, ada banyak manfaat yang dapat dirasakan dengan melakukan yoga secara berkala, seperti meningkatkan fleksibilitas tubuh, meningkatkan kekuatan tubuh, mengurangi risiko penyakit kronik, meningkatkan massa otot, dan memperbaiki postur tubuh.

Namun, bukan hanya itu, melakukan yoga boleh dilakukan sebagai alat bersantai. Relaksasi boleh memberi kesan baik secara fizikal dan mental, salah satunya adalah meningkatkan kualiti tidur seseorang.

Baca juga: 6 Pergerakan Yoga yang Boleh Anda Lakukan di Pejabat

Pergerakan Yoga untuk Meningkatkan Tidur

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan Harvard , 55 peratus orang yang kerap melakukan yoga dapat tidur berkualiti yang sangat baik. Bukan hanya itu, lebih daripada 85 peratus orang mengatakan bahawa melakukan yoga dapat mengurangkan tahap tekanan yang dialami.

Bernafas adalah kunci utama dalam yoga sehingga orang yang melakukannya menjadi lebih tenang. Bukan hanya itu, beberapa pergerakan dapat membantu tidur nyenyak, iaitu:

1. Pose Anak Lutut (balas)

Pose ini adalah kepunyaan rehat. Pose ini menekankan ketenangan dan kestabilan. Cara anda berlutut dengan baik, perlahan-lahan turunkan kepala dan letakkan badan anda ke arah paha anda.

Letakkan kedua tangan di setiap sisi badan sehingga tapak tangan menghala ke atas. Beri keadaan santai di bahagian bahu. Letakkan dahi anda dengan lembut di lantai. Berehat dengan menghirup dan menghembus nafas perlahan. Ulangi hingga beberapa kali.

2. Membengkokkan Hadapan Ke Hadapan (Uttanasana)

Berdiri tegak dengan kaki sejajar dengan bahu anda. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan bersama badan yang menunjuk ke arah depan lutut. Apabila badan anda berada di hadapan lutut, peluk lutut atau biarkan tangan anda berhenti menunjuk di bawah lantai atau di hadapan kaki anda. Jangan paksa menyentuh lantai. Kedudukan ini dilakukan untuk merehatkan leher dan bahu. Namun, anda harus berhati-hati sekiranya anda mengalami kecederaan di bahagian belakang.

3. Sudut Terikat Berbaring (Supta Baddha Konasana)

Pose ini dapat membantu anda menghilangkan ketegangan di kawasan pinggul dan pangkal paha. Namun, anda harus sedar sekiranya anda mengalami kecederaan pada lutut, pinggul atau pangkal paha. Untuk mendapatkan pose ini, anda boleh berbaring di atas tikar.

Kemudian, bengkokkan lutut ke dalam sehingga tapak kaki anda bertemu. Letakkan tangan anda di sisi anda dengan telapak tangan menghadap ke atas. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan.

Baca juga: 5 Petua Sebelum Melakukan Yoga

Itulah pergerakan atau pose yoga untuk membantu anda tidur nyenyak. Gangguan tidur yang tidak dirawat boleh menyebabkan anda mengalami gejala masalah kesihatan, seperti keletihan dan sukar menumpukan perhatian. Selain berehat, tidak ada salahnya bertanya kepada doktor secara langsung mengenai pengambilan nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh agar kesihatan tetap optimum.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Yoga untuk Tidur yang Lebih Baik
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Latihan Mempengaruhi Kualiti Tidur
Huffpost. Diakses pada tahun 2020. 10 dari Pose Yoga Terbaik untuk Tidur