Menurunkan Berat Badan, Ketahui Kekurangan Carbo Diet Pertama

, Jakarta - Hari demi hari, terdapat lebih banyak jenis diet yang menjanjikan penurunan berat badan. Salah satu kaedah diet yang dikatakan dapat menurunkan berat badan dengan cepat adalah diet karbohidrat, alias diet karbohidrat. Banyak kaedah yang ada menjadikan seseorang harus berhati-hati dalam memilih diet yang akan dijalankan.

Penting untuk mengetahui terlebih dahulu mengenai diet dan memastikannya sesuai untuk keadaan badan. Sebelum memutuskan untuk menjalani diet karbohidrat, ketahui terlebih dahulu cara menjalankannya dan apakah kelemahan kaedah diet ini. Diet karbohidrat adalah cara untuk menurunkan berat badan dengan diet yang mengurangkan pengambilan karbohidrat atau mengelakkan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi. Untuk lebih jelas, lihat penjelasan di bawah!

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik, Diet Carbo atau Diet Telur?

Diet Karbohidrat untuk Menurunkan Berat Badan

Diet karbohidrat adalah cara untuk menurunkan berat badan dengan diet yang mengurangkan pengambilan karbohidrat atau mengelakkan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi. Diet karbo menjadikan orang yang menggunakannya memakan lemak dan protein tinggi. Dengan cara itu, anda akan menurunkan berat badan dengan cepat kerana badan anda akan membakar lemak dan bukannya karbohidrat untuk tenaga.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak makan karbohidrat sama sekali semasa mengikuti kaedah diet ini. Sebenarnya, badan masih memerlukan pengambilan karbohidrat. Mengurangkan pengambilan karbohidrat harus dilakukan secara beransur-ansur. Terdapat pelbagai kesan yang boleh berlaku sekiranya pengambilan karbohidrat dikurangkan secara tiba-tiba, termasuk keletihan, sakit kepala, bau mulut, letih, sembelit, atau bahkan cirit-birit.

Karbohidrat sendiri mempunyai peranan penting bagi tubuh, termasuk membantu proses metabolisme, proses pembentukan tisu sel, dan organ dalam tubuh. Sekiranya anda mengurangkan pengambilan karbohidrat, badan anda akan kehilangan keseimbangan, kerana pengambilan makanan dalam badan tidak lengkap.

Di samping itu, diet jenis ini tidak sesuai untuk jangka masa panjang. Maksudnya, diet karbohidrat hanya disyorkan untuk menurunkan berat badan jangka pendek. Kerana diet karbohidrat jangka panjang akan memberi kesan berbahaya kepada tubuh. Sekiranya dilakukan dalam jangka masa panjang, diet karbohidrat berisiko menyebabkan tubuh kekurangan vitamin atau mineral.

Sekiranya dibiarkan, keadaan ini dapat meningkatkan risiko kehilangan tulang, serta risiko gangguan pencernaan, dan pelbagai penyakit kronik. Diet karbohidrat tidak digalakkan untuk wanita hamil, kerana tidak selamat untuk janin yang dikandungnya.

Baca juga: Diet Carbo? Ini adalah makanan yang boleh menjadi pilihan

Cara Melakukan Diet Carbo dengan Betul

Anda boleh melakukan diet karbohidrat dengan cara yang betul. Beberapa langkah yang boleh anda ambil jika anda ingin menjalani diet ini adalah:

  • Minum banyak air.
  • Pengambilan karbohidrat yang mencukupi 0-30 gram dari keseluruhan bahagian makanan anda.
  • Daripada membatasi pengambilan karbohidrat, lebih baik mengurangkan pengambilan makanan dengan gula berlebihan, seperti coklat, gula-gula, atau biskut.
  • Makan sumber karbohidrat yang lebih sihat, seperti kentang, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang. Selain sihat, serat yang terdapat dalam makanan ini dapat membantu menjaga pencernaan anda.

Sekiranya anda ingin menjalani diet, lakukanlah dengan cara yang baik dengan mengubah gaya hidup anda. Anda boleh melakukan senaman secara teratur, cukup tidur, dan menguruskan tekanan dengan baik. Jangan lupa makan makanan yang mengandungi nutrien seimbang, seperti protein, serat, lemak, dan karbohidrat. Bagaimana, masih mahu mencuba diet karbohidrat?

Baca juga: 4 Fakta Mengenai Diet Karbohidrat

Keperluan kalori dan tenaga setiap orang berbeza berdasarkan jantina, umur, dan aktiviti harian. Sekiranya anda ingin menjalani diet ini, ada baiknya anda membincangkannya dengan doktor pakar sebelum menjalankannya. Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet rendah karbohidrat: Bolehkah anda membantu menurunkan berat badan?
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kebenaran mengenai karbohidrat.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Makan Jenis Karbohidrat yang Betul.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hidup dengan Karbohidrat Rendah.