Dot Tidak Perlu Diberikan Kepada Bayi, Benarkah?

, Jakarta - Dot atau dot sering menjadi tumpuan ibu bapa apabila bayi cerewet atau menangis tanpa henti. Pemberian dot sering membuat bayi lebih tenang dan berhenti menangis. Sebabnya, bayi akan sibuk menghisap dot dan lupa menangis. Tetapi nampaknya, ada beberapa sebab mengapa kebiasaan "memasukkan" bayi dengan pacifier tidak boleh dilakukan.

Sebenarnya, penggunaan dot pada bayi mempunyai beberapa kebaikan, seperti mengurangkan risiko kematian mendadak ketika bayi sedang tidur sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Selain itu, menghisap dot juga dapat membantu bayi mengembangkan kemahiran menghisap dan menjadikannya lebih tenang. Namun, menghisap pacifier juga mempunyai beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan!

Baca juga: Penyedut Jempol atau Dot, Mana Yang Lebih Baik?

Risiko Menggunakan Dot pada Bayi

Penggunaan pacifier sebenarnya sangat bermanfaat dan bermanfaat bagi bayi. Walau bagaimanapun, adalah baik bagi ibu untuk mengetahui bahawa menenangkan juga dapat meningkatkan risiko beberapa keadaan berbahaya, walaupun jauh lebih rendah daripada manfaatnya. Berikut adalah beberapa kemungkinan kesan negatif menggunakan pacifier:

  • Menolak susu ibu

Kebiasaan menghisap dot boleh membuat bayi menjadi tergantung yang akhirnya menolak susu ibu atau tidak mahu menyusui. Ini kerana bayi merasakan perbezaan antara menghisap puting daripada menghisap pacifier atau pacifier. Ini bahkan boleh menyebabkan bayi mengalami kekeliruan puting, iaitu keadaan di mana bayi merasa bingung ketika dia harus menyedut susu dari puting.

Akibatnya, pengambilan susu ibu (ASI) pada bayi mungkin tidak dapat dipenuhi. Ini kemudiannya boleh mempengaruhi perkembangan dan pertumbuhan bayi secara umum. Ketagihan pada alat pacu juga boleh membuat bayi merasa tidak selesa, bahkan menangis ketika dia tidak dapat menemukan alat pacu di mulutnya. Dalam beberapa kes, bayi anda mungkin mengalami masalah tidur tanpa menghisap dot.

  • Penghantaran kuman

Dot juga boleh menjadi medium untuk menyebarkan kuman. Terdapat risiko bahawa peredam terkena kuman, jadi apabila dimasukkan ke dalam mulut bayi, ia dapat meningkatkan risiko jangkitan pada rongga mulut termasuk gigi. Selain itu, risiko kemasukan kuman dan virus yang menyebabkan penyakit juga tinggi ketika bayi menghisap dot yang tidak dijaga kebersihannya.

Baca juga: Kesan Negatif Memberi Dot kepada Bayi

  • Masalah dengan Gigi

Penggunaan pacifier juga boleh mempengaruhi struktur gigi anak. Kebiasaan ini dikatakan menjadikan gigi menjadi tidak sejajar dan tidak tumbuh dengan normal. Keadaan ini biasanya tidak disedari dan kerosakan gigi biasanya tidak dapat dilihat sehingga anak berusia dua tahun. Untuk mengelakkan ini, ibu boleh berusaha untuk membatasi atau menghentikan penggunaan alat pacu sebelum anak berusia 2 tahun, kerana kerosakan gigi yang berlaku sebelum usia itu biasanya akan bertambah baik dengan sendirinya.

  • Risiko Jangkitan Telinga

Penggunaan dot jangka panjang juga boleh mencetuskan masalah kesihatan, salah satunya adalah jangkitan telinga. Anak-anak yang terbiasa menggunakan dot dikatakan lebih mudah terkena jangkitan telinga berulang. Walaupun begitu, sehingga kini belum diketahui secara pasti apa hubungan antara penggunaan pacifier dan risiko jangkitan telinga. Namun, dengan mengurangi penggunaan dot atau membuat anak tidur tanpa dot, pada kenyataannya, ia dapat membantu mengurangkan risiko mengembangkan masalah kesihatan akibat penggunaan dot pada bayi.

Baca juga: Jenis Ibu Bapa Ibu Bapa Perlu Dipertimbangkan

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan kehidupan sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Dot Berterusan Berkaitan dengan Jangkitan Telinga.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Dot: Adakah ia baik untuk bayi anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Dot: Masuk atau Keluar?