Sekiranya anda menghidap radang usus buntu, adakah anda memerlukan pembedahan?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami atau anda mengalami kesakitan yang tidak tertahankan di bahagian bawah kanan perut? Berhati-hati, gejala ini boleh menunjukkan radang usus buntu. Jangan sekali-kali memandang rendah penyakit ini.

Apendisitis adalah keadaan yang memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Jadi, bagaimana anda menangani radang usus buntu? Adakah benar bahawa masalah usus ini mesti membawa kepada prosedur pembedahan?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara radang usus buntu dan gastrik

Perlu menjalani pembedahan?

Untuk mengetahui rawatan yang tepat memerlukan beberapa pemeriksaan tambahan selain pemeriksaan fizikal. Contohnya, sinar-X, ultrasound, CT imbas dan ujian darah dan air kencing. Sebabnya ialah apendisitis pada kanak-kanak kadang-kadang sukar didiagnosis, terutama pada anak-anak yang lebih muda.

Sebenarnya, bagaimana menangani apendisitis tidak selalu harus melalui prosedur pembedahan yang disebut apendisitis (penghapusan apendiks). Apendisitis ringan dapat dirawat dengan antibiotik sebelum pembedahan, jadi pembedahan tidak diperlukan lagi.

Namun, menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus, selalunya kes radang usus buntu membawa kepada usus buntu atau usus buntu. Biasanya, pakar bedah akan membuang apendiks sebaik sahaja pesakit didiagnosis. Sebelum prosedur pembedahan dilakukan, pesakit diberi antibiotik terlebih dahulu, jika hasil imbasan CT menunjukkan abses di dalam usus.

Singkatnya, jika keadaan bertambah buruk atau penggunaan ubat tidak berfungsi, suka atau tidak, penyakit ini mesti dirawat melalui pembedahan usus buntu.

Cara merawat apendisitis melalui prosedur pembedahan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu laparoskopi atau laparotomi (pembedahan terbuka). Untuk laparoskopi, pakar bedah akan membuat sayatan kecil di perut, atau menggunakan alat bedah khas yang disebut laparoskop.

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan Orang Yang Mengalami Peradangan

Operasi ini bertujuan untuk membuang apendiks yang meradang. Operasi ini lebih kerap dilakukan kerana pemulihannya lebih pendek. Operasi ini juga disarankan pada orang yang mengalami kegemukan atau orang tua.

Sementara laparotomi adalah kisah lain. Prosedur pembedahan ini dilakukan untuk mengobati kes radang usus buntu dengan jangkitan yang telah menyebar, atau ketika apendiks menjadi bernanah atau bernanah.

Gejala yang sukar dibezakan

Ingin mengetahui gejala apendisitis yang paling biasa? Sakit perut adalah gejala utama apendisitis. Kesakitan ini dikenali sebagai kolik perut. Seseorang yang menderita radang usus buntu biasanya merasakan sakit di pusar, dan bergerak ke bahagian kanan bawah perut. Walau bagaimanapun, kedudukan kesakitan ini boleh berbeza. Semuanya bergantung pada kedudukan lampiran dan usia penghidapnya.

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus, Gejala radang usus buntu berbeza-beza. Malangnya, sukar untuk mengesan radang usus buntu pada anak-anak kecil, orang tua, dan pada wanita yang subur. Walau bagaimanapun, kebanyakan penghidap mengalami kesakitan di sekitar pusar dan perut tengah atas.

Perkara yang perlu diingat, gejala apendisitis pada kanak-kanak dan orang dewasa tidak selalu sama. Nah, berikut adalah gejala apendisitis pada kanak-kanak:

  • Demam ringan dan sakit di sekitar pusar.
  • Pening dan muntah.
  • Hilang selera makan.
  • Sakit di bahagian tengah perut yang mungkin datang dan pergi.
  • Rasa sakit biasanya bertambah teruk dan bergerak ke bahagian kanan bawah perut tetapi sebilangan orang mengalami kesakitan yang memancar ke perut kanan atas, pinggul, dan belakang.
  • Dalam beberapa jam, rasa sakit bergerak ke bahagian kanan bawah perut, di mana apendiks biasanya terletak, dan menjadi berterusan dan bertambah buruk.
  • Peningkatan jumlah sel darah putih, yang merupakan tanda jangkitan lain di dalam badan.
  • Pada bayi dan kanak-kanak di bawah 2 tahun, gejala apendisitis biasanya mengakibatkan muntah, kembung, sakit perut, penolakan makan atau minum, demam, dan bahkan cirit-birit.

Baca juga: Selalunya Makan Pedas? Inilah Kesannya pada Lampiran

Apakah simptom pada orang dewasa? Penderita mungkin mengalami pembengkakan di perut, mual dan muntah, sembelit atau cirit-birit, demam rendah, sakit perut, hingga ketidakmampuan untuk membuang gas.

Sekiranya anak anda atau ahli keluarga anda mengalami beberapa gejala di atas, segera berjumpa atau minta doktor mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Apendisitis
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Untuk Ibu Bapa. Apendiks.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Pembedahan Laparoskopi?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Apendiks.