7 Faktor Risiko Yang Menyebabkan Gangren

, Jakarta - Gangrene adalah keadaan ketika sebahagian tisu tubuh mati, akibat menghentikan aliran darah ke tisu-tisu ini dari sistem peredaran darah. Keadaan ini biasanya berlaku di kawasan yang paling jauh dari jantung, seperti jari dan jari kaki. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini juga dapat menyerang bahagian tubuh yang lain, bahkan organ dalaman.

Luka gangren boleh merebak ke seluruh badan dan menyebabkan kejutan jika tidak dirawat. Kejutan adalah keadaan serius yang dicirikan oleh pelbagai gejala termasuk tekanan darah yang sangat rendah. Gangren adalah keadaan serius yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik lelaki dan wanita. Keadaan ini sering menyebabkan amputasi, hingga mati.

Punca dan Faktor Risiko Menuju Gangrene

Secara perubatan, gangren boleh disebabkan oleh 3 perkara, iaitu:

1. Kekurangan Aliran Darah

Darah mengandungi sejumlah sebatian yang diperlukan oleh tubuh, termasuk oksigen, nutrien, dan antibodi. Kekurangan sebatian penting ini boleh menjadikan sel tubuh mati.

2. Jangkitan

Bakteria yang dibiarkan berkembang terlalu lama boleh menyebabkan jangkitan dan menyebabkan gangren.

3. Luka

Kecederaan teruk, seperti luka tembakan atau kecederaan akibat kemalangan kereta, boleh menyebabkan bakteria tumbuh dan menyerang tisu di dalam kulit.

Dari ketiga penyebabnya, terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena gangren, iaitu:

 1. Diabetes.

 2. Penyakit pembekuan darah.

 3. Sistem imun yang rendah kerana keadaan kesihatan atau rawatan barah.

 4. Frostbite , kecederaan kepala, luka bakar, atau gigitan haiwan.

 5. Mengalami kemalangan yang menyebabkan kerosakan pada tisu badan.

 6. Baru menjalani pembedahan.

 7. Merokok, minum alkohol, dan menggunakan ubat suntikan.

Tindakan Perubatan yang Perlu

Tisu yang rosak oleh gangren biasanya tidak dapat diperbaiki. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tindakan yang boleh anda lakukan untuk mencegah gangren berkembang. Doktor akan memilih dari tindakan berikut, bergantung kepada tahap gangren yang dialami oleh penghidapnya.

 • Operasi. Langkah ini dilakukan untuk membuang tisu mati, agar penyebaran gangren dapat dicegah, dan membiarkan tisu yang sihat pulih. Sekiranya boleh, pembedahan untuk memperbaiki saluran darah akan dilakukan. Tindakan ini adalah untuk memudahkan aliran darah ke kawasan yang terkena gangren.

 • Pencangkokan kulit boleh dilakukan untuk memperbaiki kulit yang rosak oleh gangren. Walau bagaimanapun, dalam kes gangren yang teruk, penghidap terpaksa menjalani amputasi.

 • Memberi antibiotik, baik dalam bentuk ubat oral atau infus.

 • Terapi oksigen hiperbarik. Terapi ini menggunakan ruang seperti tiub dengan tekanan tinggi dan hanya gas oksigen. Ketegangan oksigen yang kuat akan menjadikan darah membawa lebih banyak oksigen, sehingga memperlambat pertumbuhan bakteria dan membantu luka sembuh dengan cepat.

Itulah sedikit penjelasan mengenai gangren, penyebabnya, faktor risiko, dan tindakan perubatan yang boleh diambil untuk mengatasinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • 6 Jenis Gangren, Tisu Kulit Mati Menyebabkan Luka
 • Pengendalian yang Salah, Gangren Boleh Menyebabkan Amputasi?
 • 3 Penyakit yang Memerlukan Amputasi