Fahami Kesan Sampingan Mengonsumsi Margarin Terlalu Banyak

“Saat ini, marjerin tersedia dalam berbagai bahan. Sebaiknya elakkan marjerin yang tinggi lemak trans. Margarin yang mengandungi lemak buruk boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kolesterol terhadap serangan jantung jika dikonsumsi secara berlebihan. Pastikan memilih marjerin dengan kandungan lemak yang baik. "

, Jakarta - Tidak lengkap jika anda makan roti putih tanpa marjerin. Namun, jika anda menyebarkan terlalu banyak marjerin pada roti putih, atau mencampurkannya dengan makanan lain, adakah itu baik untuk kesihatan? Harap maklum, marjerin dibuat dari minyak sayuran, jadi mengandungi lemak "baik" tak jenuh. Jenis lemak ini membantu mengurangkan lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), atau kolesterol "buruk", apabila diganti dengan lemak tepu.

Tetapi tidak semua marjerin dibuat dengan bahan yang sama, beberapa marjerin mengandungi lemak trans. Secara amnya, semakin padat marjerin, semakin banyak lemak trans yang dikandungnya. Biasanya, marjerin bar mempunyai lebih banyak lemak trans daripada marjerin lembut.

Baca juga: Ketahui 6 Makanan Sihat Hari Ini yang Sedap dan Berkhasiat

Kesan Sampingan Penggunaan MarjerinTerlalu banyak

Sekiranya anda mendapati marjerin yang lebih tinggi lemak trans, maka pengambilan terlalu banyak dapat meningkatkan kolesterol dan penyakit jantung. Lemak trans juga menurunkan kadar lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), atau kolesterol "baik". Berikut adalah beberapa kesan sampingan daripada memakan terlalu banyak marjerin:

  1. Mengandungi Asid Lemak Trans Tinggi

Kesan sampingan marjerin adalah kerana tahap lemak trans di dalamnya. Satu kajian yang dilakukan di Harvard School of Public Health menunjukkan bahawa asid lemak trans meningkatkan risiko serangan jantung.

Sebenarnya, risiko serangan jantung lebih daripada dua kali ganda. Terutama pada mereka yang makan banyak marjerin, dan mereka yang makan paling sedikit makanan yang mengandungi asid lemak trans dalam minyak sayuran. Semakin padat marjerin pada suhu bilik, semakin banyak lemak trans yang dikandungnya.

  1. Pencetus Serangan Jantung

Dalam kajian lain yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health, orang yang makan sekurang-kurangnya tiga sudu makan marjerin sehari, mempunyai kadar serangan jantung dua kali ganda daripada orang yang makan kurang dari satu sudu sehari. Ini lebih teruk daripada orang yang makan lemak babi atau mentega.

  1. Meningkatkan Kolesterol

Margarin tidak hanya meningkatkan kolesterol total, tetapi juga meningkatkan LDL (kolesterol jahat). Marjerin juga menurunkan kadar HDL atau kolesterol baik.

Baca juga: 3 Resepi Ikan Kembung Sedap

  1. Menurunkan Kualiti Susu Payudara

Kajian menunjukkan bahawa makanan yang mengandungi lemak trans mempengaruhi tahap lemak trans dalam susu ibu. Sebagai contoh, dalam satu kajian, yang membandingkan susu ibu Kanada dan susu ibu Cina. Didapati bahawa ibu di Kanada mempunyai 33 lemak trans dalam susu berbanding ibu di China.

  1. Menurunkan Tindak Balas Imun

Harus diingat bahawa pengambilan asid lemak trans mempengaruhi tindak balas imun dan mengurangkan kecekapan tindak balas sel B., dan meningkatkan percambahan sel T. Ini dapat mengurangkan tindak balas imun tubuh.

  1. Mengurangkan Tindak Balas Insulin

Sebenarnya, lemak trans dapat meningkatkan kadar insulin dalam darah, sekaligus meningkatkan risiko diabetes.

Sebelum membeli marjerin, anda harus memilih marjerin lembut daripada marjerin tongkat. Perhatikan juga kandungan pada bungkusan, cari yang tidak mengandungi lemak trans dan jumlah lemak tepu paling sedikit. Hadkan juga jumlah yang anda makan untuk mengehadkan kalori.

Baca juga: Pelbagai Sumber Makanan Sihat untuk Kanak-kanak

Harap maklum, marjerin boleh mengandungi pelbagai bahan. Terdapat pengeluar yang menambahkan garam dan sebatian lain ke marjerin untuk mengekalkan rasa dan tekstur. Terdapat juga pengeluar yang menggunakan minyak zaitun, minyak biji rami, dan minyak ikan dalam proses pengeluaran. Beberapa pengeluar mungkin menambah vitamin A dan garam. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak jenis marjerin yang bebas rasa dan tanpa bahan pengawet tiruan.

Sekiranya anda suka marjerin, ketahui seberapa banyak yang anda boleh mengenai jenis dan ramuan yang digunakan dalam membuat marjerin. Pastikan anda membaca maklumat nilai pemakanan pada bungkusan untuk mendapatkan perbandingan yang tepat. Tanya juga doktor yang berpengalaman dalam aplikasi mengenai jenis marjerin yang baik untuk keadaan kesihatan anda.

Rujukan:
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 5 sebab anda tidak boleh makan marjerin
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah marjerin lebih sihat daripada mentega?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyebaran mana yang lebih baik untuk jantung saya - mentega atau marjerin?