Mengancam Disekat, Adakah Bermain PUBG Benar-benar Mencetuskan Gangguan Psikologi?

, Jakarta - Main permainan adalah aktiviti yang dilakukan oleh banyak orang untuk menghilangkan keletihan dan tekanan. Pelbagai jenis permainan ditawarkan dan senang dimuat turun telefon pintar . Malangnya satu permainan yang sedang meningkat, iaitu PUBG ( Medan Perang PlayerUnknown ) sedang dikaji oleh beberapa negara untuk larangan.

Larangan permainan PUBG bukan tanpa alasan, sebilangan orang mengatakan tindakan ini diilhamkan oleh permainan ini. Pada hari Jumaat (15/3) dilaporkan telah terjadi pengganas besar-besaran di Masjid Al Noor dan Pusat Islam Linwood di daerah Christchurch, New Zealand. Tindakan kejam ini mengorbankan 50 orang dan menyebabkan puluhan orang cedera.

Oleh itu, dikhuatiri PUBG akan mendorong generasi muda menuju keganasan, seperti yang dinyatakan oleh ulama Malaysia, Mufti Negeri Sembilan Datuk Mohd Yusof Ahmad. Tidak hanya itu, Gubernur Jawa Barat, Ridwan Kamil, juga mendukung wacana Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa haram permainan PUBG. Ini bertujuan untuk melindungi masyarakat daripada kesan negatif permainan permainan .

Bagaimanapun, wacana ini ditolak oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Syed Saddiq. Dalam video penolakan yang dimuat naik ke akaun Instagramnya, dia mengatakan bahawa dia tidak merasa permainan ia menyebabkan keganasan di negaranya. Selain itu, dia menilai bahawa PUBG harus dilarang, dia berkata: permainan jenis lain, seperti G Counter-Strike , atau Amaran merah , atau Perintah & Penaklukan: Jam Sifar Umum , harus dilarang.

Baca juga: Kanak-kanak Selalunya Bermain Permainan? Berhati-hati dengan 7 kesan ini

Adakah PUBG Benar-benar Mencetuskan Gangguan Psikologi?

Tidak dapat dinafikan, dari kanak-kanak kecil hingga dewasa, mereka yang ketagih permainan biasanya seronok sahaja. Lebih buruk lagi, jika kanak-kanak yang ketagih permainan PUBG, tidak mustahil pencapaian mereka di sekolah boleh merosot.

Beberapa ketika yang lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan kebiasaan bermain permainan secara kompulsif adalah gangguan kesihatan mental yang baru. Keadaan ini disebut sebagai " gangguan permainan “.

Di samping itu, keadaan ini ditambahkan pada Klasifikasi Penyakit Antarabangsa WHO, berdasarkan hasil kajian dan kepentingan pemulihan.

Memetik Esquire, menurut Dr. Vladimir Poznyak dari WHO, ada dua kriteria utama yang diperlukan untuk mendiagnosis seseorang yang menderita gangguan permainan , iaitu:

Seseorang akan lebih berminat bermain permainan dan mengabaikan aktiviti lain yang sebenarnya jauh lebih penting, seperti belajar atau bekerja.

Seseorang yang terus bermain permainan walaupun ada akibat negatif jika dia terus mempermainkannya.

Dimainkan permainan memang menggembirakan, tetapi jika ini dilakukan secara paksaan, ia akan memberi kesan negatif. Ini boleh mempengaruhi kehidupan peribadi, hubungan, keluarga, sosial, pendidikan atau pekerjaan, hingga kesihatan.

Wakil WHO menganggarkan bahawa 2 hingga 3 peratus pemain permainan memenuhi kriteria untuk mengalami gangguan permainan . Tetapi Dr. Mark Griffiths dari Nottingham Trent University, yang belajar permainan permainan lebih dari 30 tahun, menganggarkan gangguan ini mempengaruhi kurang dari 1 peratus pemain permainan . Bukan itu sahaja, tingkah laku gangguan permainan ia juga boleh berlaku pada mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental lain seperti kemurungan, gangguan bipolar, atau autisme.

Sekiranya Saya Mengatasi Ketagihan Permainan Video?

Sekiranya permainan ia mengganggu aktiviti harian, terutamanya jika aduan ini juga disampaikan oleh rakan sekerja atau rakan kongsi, maka anda mesti meminta pertolongan untuk mengatasi masalah ini.

Cara berhenti ketagihan permainan yang boleh membahayakan kesihatan mental boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

  • Pertama, anda harus mengakui bahawa anda mempunyai gangguan permainan supaya langkah pemulihan seterusnya terasa lebih mudah dan tidak ada tentangan.

  • Ubah mindset anda, seperti mula memikirkan secara serius mengenai matlamat jangka panjang anda. Matlamat sedemikian dalam 5 tahun akan datang. Anda menjadi sedar akan banyak lagi tanggungjawab di dunia nyata. Oleh itu, anda faham bahawa permainan ini terlalu lama permainan akan mengganggu rancangan hidup anda.

  • Selepas itu, cubalah perlahan-lahan mengurangkan masa bermain. Dari apa yang biasa berlaku setiap hari, jadi tiga hari sekali atau hanya pada hujung minggu.

  • Nyahpasang permainan dari alat yang paling kerap anda gunakan, seperti telefon bimbit atau komputer riba. Dengan cara ini, intensiti bermain permainan dapat dikurangkan.

Baca juga: Suka Main Permainan, Waspadalah terhadap Astigmatisme di Mata

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mempunyai keluhan kesihatan atau gangguan mental seperti ketagihan permainan ? Tidak perlu panik, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!