Sebab-sebab Penyakit GERD Boleh Mencetuskan Sakit Tenggorokan

, Jakarta - Penyakit GERD atau refluks asid berlaku apabila otot di hujung tekak, khususnya kerongkongan, merehatkan atau tidak menutup dengan betul. Akibatnya, kandungan asid perut atau makanan dari perut naik kembali ke kerongkong. Keadaan ini secara amnya menyebabkan rasa sakit di lubang perut.

Selain pedih ulu hati, GERD diketahui menyebabkan sakit tekak. Mengapa begitu? Ternyata menjadi alasannya.

Baca juga: Agar tidak salah, ini adalah 5 petua untuk mencegah GERD

Sebab-sebab GERD Menyebabkan Sakit Tekak

Sfinkter esofagus bawah (LES), otot di hujung kerongkongan berbentuk seperti injap yang secara automatik akan terbuka ketika makanan masuk dan ditutup kembali sehingga makanan tidak kembali ke kerongkongan. Apabila otot ini lemah, keupayaan untuk menutupnya menjadi kurang ketat. Akibatnya, asid perut dapat menyokong esofagus dan merengsakan esofagus.

Keadaan ini kemudian menyebabkan sensasi terbakar di tekak dan membuat tekak terasa sakit. Bukan hanya sakit tekak, tekak yang jengkel juga dapat membuat Anda mengalami batuk kering, sesak nafas, rasa pahit di mulut, gangguan pencernaan, dan kesukaran menelan.

Sekiranya anda merasakan bahawa gejala GERD anda semakin teruk dan membuat anda tidak selesa, hubungi doktor anda di aplikasi hanya. Tanyakan kepada doktor anda rawatan apa yang harus anda ambil dan ubat apa yang selamat digunakan untuk merawat GERD. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, kerana dengan anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Petua Mengatasi Sakit Tenggorokan Kerana GERD

Sekiranya anda ingin merawat sakit tekak akibat GERD, maka anda harus mengetahui apa yang mencetuskan refluks asid. Walau bagaimanapun, penyakit refluks asid biasanya mudah dirawat dengan antasid bebas. Selain menggunakan antasid, anda juga harus mengubah tabiat makan anda.

Apabila sakit tekak, anda harus memilih makanan yang lembut, senang ditelan dan menenangkan tekak. Sebabnya, sakit tekak cenderung menyukarkan anda untuk menelan, jadi makanan yang melekit dan cair akan lebih sukar untuk ditelan. Oleh itu, cubalah memilih jenis makanan yang lembut atau padat yang dipotong kecil-kecil.

Anda juga harus tahu makanan dan minuman apa yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut. Makanan pedas, berasid dan tinggi lemak sering menjadi penyebab utama berlakunya GERD. Seboleh mungkin ingat atau jika perlu diperhatikan, makanan dan minuman apa yang boleh menyebabkan asid perut meningkat. Dengan cara ini, anda boleh lebih berhati-hati ketika makan makanan dan lebih mudah mengatur diet anda.

Apabila GERD berulang, jangan sekali-kali cuba makan sebahagian besar. Makan dalam bahagian kecil tetapi kerap. Selain mengelakkan makanan pedas, berasid, dan berlemak, anda juga harus menghindari minuman yang boleh mencetuskan pedih ulu hati dan merengsakan lapisan kerongkongan, seperti:

  • Minuman berkafein (kopi, teh, minuman ringan, atau coklat panas).
  • Minuman beralkohol.
  • Jus oren dan tomato.
  • Soda atau air berkarbonat.

Baca juga: 4 Cara Memilih Makanan Terbaik untuk Ulser

Cuba jangan berbaring selepas makan dan tunggu beberapa jam terlebih dahulu supaya asid perut tidak naik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kerongkong Petang dan Refluks Asid.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada 2020. Kerongkong petang dan refluks asid: Apakah kaitannya ?.