Seberapa Berkesannya Kondom?

, Jakarta - Selain mencegah kehamilan, kondom juga dianggap efektif dalam mencegah penyakit menular seksual. Dengan anggapan ini, kondom juga disyorkan untuk digunakan ketika melakukan hubungan seks. Namun, adakah anggapan bahawa kondom berkesan untuk mencegah penularan penyakit menular seksual? Inilah penjelasannya.

Baca juga: 5 Mitos Menggunakan Kondom Yang Salah

Keberkesanan Kondom

Kondom adalah bentuk kontrasepsi yang biasanya digunakan untuk mencegah kehamilan. Dalam kes ini, kondom berfungsi sebagai penghalang masuknya sperma untuk mencapai telur. Tetapi nampaknya, kondom juga dapat mencegah seseorang daripada penyakit kelamin. Caranya ialah dengan menggunakan kondom secara konsisten.

Sekiranya penggunaan kondom dilakukan secara konsisten, penyakit kelamin dapat dielakkan. Terutama bagi seseorang yang mempunyai aktiviti seksual yang aktif dan sering menukar pasangan. Tetapi juga harus diingat, jika penggunaan kondom tidak konsisten dan tidak sesuai dengan petunjuk penggunaannya, risiko dijangkiti penyakit kelamin akan meningkat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori yang berpendapat bahawa kondom tidak melindungi pengguna dari HIV sepenuhnya virus imunodefisiensi manusia ). Menurut kajian di Institut Kesihatan Nasional , Amerika Syarikat, mendapati bahawa liang kondom lebih besar daripada virus HIV. Oleh itu, penggunaan kondom dianggap tidak sepenuhnya berkesan untuk mencegah penularan virus.

Walaupun ada pendapat seperti itu, lebih baik ketika berhubungan seks tetap menggunakan kondom. Oleh itu, penggunaan kondom masih dapat mengurangkan risiko penyakit kelamin, walaupun tidak 100 persen. Juga, elakkan melakukan hubungan seks dengan lebih daripada satu pasangan.

Kenali Berbagai Jenis Kondom

Sebelum menggunakan kondom, sebaiknya mengetahui selok-belok kontraseptif ini. Kerana, dengan mengenalinya dengan lebih baik, anda dapat menyesuaikannya dengan keperluan anda.

  1. Bahan-bahan

Pada awal penampilannya, kondom dibuat dari bahan semula jadi, iaitu usus domba. Bahan semula jadi ini didapati berkesan untuk mencegah kehamilan, tetapi tidak berkesan untuk mencegah penyakit kelamin. Sebagai tambahan kepada bahan semula jadi ini, kondom juga diperbuat daripada getah, poliuretana , dan poliisoperena . Kondom lateks dianggap sebagai kondom yang paling berkesan dalam mencegah penularan penyakit kelamin berbanding dengan bahan lain. Manakala, poliuretana dan poliisoperena adalah bahan kondom yang digunakan untuk mereka yang alah kepada susu getah.

  1. Saiz

Begitu juga dengan Mr. P, kondom juga terdapat dalam pelbagai saiz. Sesuaikan ukuran kondom mengikut keperluan anda, agar penggunaannya menjadi lebih berkesan. Kerana, jika kondom tidak digunakan sesuai dengan ukurannya, ada kemungkinan kondom tersebut akan rusak dan tidak berfungsi dengan baik.

  1. Perisa

Sebenarnya ketersediaan kondom dalam pelbagai rasa tidak akan mempengaruhi keberkesanan kondom. Rasa ini hadir sebagai variasi agar aktiviti intim terasa lebih menyeronokkan. Tidak ada salahnya anda memilih kondom dengan pelbagai rasa agar aktiviti intim anda menjadi lebih berwarna.

  1. Kandungan Spermisida

Spermisida adalah unsur yang dapat membunuh sel sperma. Bahan ini digunakan untuk memberikan lebih banyak perlindungan pada kondom, untuk mencegah kehamilan. Namun, kondom yang mengandungi spermisida kurang berkesan untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

Baca juga: Kondom Jodoh Mr. P anda, Pilih Yang Tepat

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keberkesanan kondom? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya mengenai pelbagai masalah kesihatan anda dengan doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!