Merokok Kerap Perlu Melakukan X-ray Paru?

, Jakarta - Sudah diketahui umum bahawa merokok boleh mencetuskan pelbagai penyakit, terutama yang berkaitan dengan paru-paru. Sebabnya, keadaan kesihatan paru-paru seseorang yang merokok pasti akan berbeza dengan orang yang tidak merokok. Pendedahan kepada bahan dalam rokok adalah penyebabnya. Beberapa masalah kesihatan mengintai orang yang aktif merokok, terutamanya barah paru-paru.

Baca juga: Selain merokok, tabiat ini adalah penyebab jangkitan pada paru-paru

Berita buruknya ialah barah paru-paru sering tidak dikesan lebih awal kerana jarang menunjukkan gejala. Sebenarnya, keadaan ini boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat dengan baik dan cepat. Kanser paru-paru dikenali sebagai " pembunuh senyap ", Kerana umumnya hanya menunjukkan gejala setelah memasuki tahap yang lebih parah. Nah, melakukan sinar-X paru-paru secara rutin dapat menjadi salah satu cara untuk segera mengesan barah paru-paru atau jenis masalah kesihatan lain yang bersembunyi di organ-organ ini.

Mengenal Sinar X Paru untuk Mengesan Penyakit

Untuk memeriksa dan mengetahui keadaan paru-paru, anda boleh melakukan X-ray dada atau X-ray dada. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil foto dada, hasilnya akan menunjukkan keadaan jantung, paru-paru, saluran pernafasan, ke saluran darah dan tulang belakang toraks. Pemeriksaan ini secara amnya dilakukan untuk mencari masalah kesihatan di dada, salah satunya disebabkan oleh merokok.

Mengambil sinar-X dada dapat menunjukkan keadaan paru-paru, serta mengesan barah, jangkitan, atau pengumpulan udara di ruang sekitar organ-organ ini. Pemeriksaan ini juga dapat menunjukkan kemungkinan keadaan paru-paru kronik, seperti emfisema, serta penyakit atau komplikasi yang berkaitan dengan keadaan ini. X-ray dada juga dapat membantu memberi gambaran mengenai masalah jantung yang berkaitan dengan paru-paru.

Baca juga: Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

Jadi, bilakah anda memerlukan X-ray dada? Pemeriksaan ini disarankan untuk dilakukan secara berkala bagi perokok aktif. Oleh itu, keadaan paru-paru akan dipantau dan dapat membantu mengesan penyakit seawal mungkin, termasuk barah paru-paru. Oleh itu, keadaan akan segera diubati dan mencegah komplikasi.

X-ray dada pada perokok dianjurkan jika mereka mempunyai gejala, seperti batuk yang berterusan, sakit dada, batuk darah, kesukaran bernafas, dan demam. Pemeriksaan juga disarankan untuk dilakukan segera jika anda menemui gejala yang serupa dengan barah paru-paru, tuberkulosis, atau penyakit paru-paru lain.

Penyakit paru-paru yang perlu diperhatikan

Sebenarnya, ada beberapa gangguan paru-paru yang perlu diperhatikan. Kerana, terdapat pelbagai masalah kesihatan yang boleh mengganggu organ ini, termasuk:

  • COPD

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah gangguan kesihatan yang berlaku kerana radang paru-paru yang berkembang dalam jangka masa yang panjang. Keadaan ini boleh menyebabkan aliran udara dari paru-paru tersumbat kerana bengkak, lendir, atau kahak. Akibatnya, penghidap COPD akan sukar bernafas.

  • Jangkitan paru paru

Jangkitan paru-paru menyebabkan pengumpulan kantung udara kecil di hujung saluran udara di paru-paru membengkak dan mengisi dengan cecair. Nah, merokok dianggap sebagai pencetus yang boleh membuat keadaan ini bertambah buruk. Kerana, merokok boleh menyebabkan penumpukan lendir dan cairan di paru-paru, sehingga paru-paru basah.

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Asap Rokok Boleh Mengganggu Kesihatan Mata

  • Kanser paru-paru

Perokok harus berhati-hati dengan barah paru-paru. Keadaan ini berlaku kerana pertumbuhan sel di paru-paru yang tidak terkawal. Sebenarnya, organ ini mempunyai peranan penting, terutama dalam sistem pernafasan.

Ketahui lebih lanjut mengenai sinar-X dada dan kapan melakukannya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat kesihatan terbaik dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found