8 Cara Mengesan Myasthenia Gravis pada Kanak-kanak

, Jakarta - Gangguan Myasthenia gravis pada anak-anak dipicu oleh gangguan dalam penghantaran isyarat saraf ke otot. Pemberian isyarat terganggu disebabkan oleh keadaan autoimun. Autoimuniti adalah keadaan ketika sistem kekebalan tubuh seseorang tidak normal, sehingga menyerang jaringan dan saraf yang sihat di dalam badan.

Kelemahan otot adalah gejala utama myasthenia gravis. Petunjuk ini mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih teruk jika otot yang lemah sering digunakan. Kerana gejala myasthenia gravis biasanya menjadi lebih baik setelah otot-otot berehat, kelemahan otot ini akan hilang dan timbul secara bergantian, bergantung pada aktiviti penghidapnya. Tetapi lama-kelamaan, penyakit ini akan bertambah teruk, dan akan mencapai kemuncaknya beberapa tahun setelah gejala awal muncul.

Kelemahan otot ini biasanya tidak menyakitkan, tetapi sesetengah orang akan merasa sakit ketika gejala berulang, terutama ketika melakukan aktiviti fizikal. Sekiranya seseorang disyaki menghidap penyakit autoimun ini, berikut adalah cara mengesan gangguan tersebut:

  1. Ujian darah

Proses ini digunakan untuk mengesan kehadiran antibodi yang menyekat atau merosakkan reseptor. Pada orang normal, tahap antibodi ini hampir tidak pernah dapat dikesan. Orang dengan myasthenia gravis biasanya mempunyai tahap antibodi reseptor asetilkolin yang tinggi dalam darah mereka.

  1. Pemeriksaan Neurologi

Keadaan saraf anda akan diperiksa dengan menguji refleks, kekuatan otot, sensasi taktil dan visual, nada otot, koordinasi, dan keseimbangan.

  1. Ujian Beg Ais

Doktor biasanya akan menjalankan ujian ini jika anda mempunyai kelopak mata yang terkulai. Doktor akan meletakkan bungkusan ais di atas kelopak mata yang tertutup selama beberapa minit, kemudian mengeluarkannya. Kemudian doktor akan menganalisis kelopak mata pesakit.

  1. Ujian Edrophonium

Ubat edrophonium chloride akan disuntik untuk mengelakkan kerosakan sebatian asetilkolin. Dengan cara itu, kekuatan otot akan kembali sekejap. Sekiranya anda tidak mengalami myasthenia gravis, ubat ini tidak akan mencetuskan reaksi. Kaedah ini hanya boleh diambil oleh orang yang disyaki myasthenia gravis, kerana berpotensi mencetuskan masalah pernafasan dan degupan jantung sebagai kesan sampingan.

  1. Rangsangan Saraf berulang

Doktor akan melekatkan elektrod ke lapisan di atas otot, kemudian gelombang elektrik dikenakan. Fungsi ujian ini adalah untuk mengukur kemampuan saraf untuk menghantar isyarat ke otot.

  1. Elektromiografi (EMG)

Ujian ini akan mengukur aktiviti elektrik yang mengalir dari saraf ke otot

  1. Imbasan MRI atau CT

Merupakan cara untuk mengesan kehadiran tumor dan kelainan pada kelenjar timus.

  1. Ujian Fungsi Paru-paru

Doktor boleh menjalani ujian ini sekiranya disyaki masalah pernafasan disebabkan oleh penyakit ini.

Krisis myasthenia ini berpotensi menyebabkan komplikasi. Salah satu komplikasi myasthenia gravis yang sangat berbahaya adalah bermulanya krisis myththenic. Keadaan ini berlaku ketika otot pernafasan melemah, menyukarkan anda untuk bernafas. Itulah sebabnya orang yang mengalami komplikasi krisis myththenic memerlukan bantuan kecemasan dengan alat pernafasan.

Bukan hanya itu, orang dengan myasthenia gravis juga rentan terhadap pelbagai penyakit autoimun lain, seperti lupus, rematik, dan masalah tiroid. Untuk itu, anda perlu berbincang lebih lanjut dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal oleh muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!