Tabiat Sederhana Yang Dapat Mencegah Tartar

, Jakarta - Menyikat gigi setiap hari dapat mengelakkan anda dari pelbagai jenis masalah pada gigi. Selain itu, menggosok gigi juga dapat mengelakkan munculnya tartar. Mencegah tartar adalah penting kerana jika dibiarkan ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada gigi dan mulut.

Walaupun anda telah rajin menjaga gigi, bakteria masih boleh muncul pada gigi dan mulut seseorang. Apabila bilangan bakteria terlalu banyak dan bercampur dengan protein dari sisa makanan, tartar akan terbentuk. Ini boleh merosakkan gigi dan menyebabkan rongga. Apa yang boleh dilakukan untuk mencegahnya? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Inilah sebabnya tartar mesti dikeluarkan

Cara Mencegah Tartar

Tartar adalah mineral keras yang dapat menumpuk apabila plak tidak dikeluarkan dengan betul dari gigi. Ia terbentuk apabila protein dari produk sampingan makanan membentuk timbunan lengket yang disebut plak gigi. Walau bagaimanapun, penjaga gigi dapat mencegah pembentukan plak yang berlebihan.

Walaupun begitu, seseorang yang jarang menjaga kebersihan gigi akan mengalami penumpukan plak. Gigi anda akan sukar membendungnya, sehingga plak terus melekat. Plak membawa bakteria yang boleh merosakkan enamel gigi dan menyebabkan rongga.

Masalah yang lebih besar berlaku apabila plak yang melekat pada gigi terus berkumpul dan mengeras. Apabila ia mengeras, anda akan mengalami pembentukan tartar. Apabila mereka terbentuk, anda tidak boleh menyingkirkannya dengan hanya menggosok gigi atau berkumur dengan ubat kumur. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini, anda juga boleh bertanya kepada doktor di , kamu tahu! Anda boleh mengemukakan soalan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui telefon pintar -kamu.

Apabila tartar menumpuk, anda juga boleh mengalami kehilangan gigi dan penyakit gusi kekal. Oleh itu, langkah berjaga-jaga mesti diambil untuk mengelakkan berlakunya gangguan tersebut. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah tartar:

  1. Berus Gigi Biasa

Salah satu cara untuk mencegah tartar adalah dengan menggosok gigi dengan kerap. Anda mesti menggosok gigi dua kali sehari selama 2 minit. Sekiranya anda melakukannya selama 30 saat, maka plak tidak akan hilang dari gigi. Pastikan anda menyikat permukaan yang sukar dijangkau, seperti bahagian belakang gigi dan geraham anda.

  1. Gunakan Berus Gigi Elektronik

Menggunakan berus gigi elektronik juga dikenali sebagai cara untuk mencegah tartar. Dengan berus gigi elektrik, anda boleh mengeluarkan plak lebih baik daripada kaedah manual. Walaupun begitu, gunakan sikat gigi elektrik yang sesuai dengan standard doktor gigi.

Baca juga: Tartar Boleh Membuat Gigi Berpori, Betul?

  1. Ubat Gigi Fluorida

Ubat gigi yang mengandungi fluorida dapat digunakan untuk mencegah pembentukan tartar. Kandungan fluorida dalam ubat gigi dapat membantu memperbaiki enamel yang rosak yang dapat berkembang menjadi tartar. Di samping itu, produk dengan triclosan dapat melawan bakteria yang membentuk plak.

  1. Memaksimumkan Benang Gigi

Kaedah terbaik untuk mengelakkan pembentukan tartar adalah dengan menggunakan benang gigi. Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan plak di antara gigi dan menjaga pembentukan tartar dari kawasan yang sukar dijangkau.

  1. Pencuci Mulut

Setelah menggosok gigi, anda boleh menggunakan ubat kumur untuk hasil yang maksimum. Ini boleh berguna untuk membunuh bakteria yang dapat membentuk plak. Sekiranya penumpukan plak dibiarkan, tartar boleh terbentuk.

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Sekiranya Tartar Tidak Dibersihkan

Rujukan:
WikiHow. Diakses pada tahun 2019. Cara Mencegah Tartar
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Tartar? 6 Petua untuk Mengawal Penumpukan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found