Ketahui Cara Mengukur Suhu Tubuh Normal pada Bayi

, Jakarta - Suhu badan normal pada bayi dan kanak-kanak adalah sekitar 36.4 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, pada beberapa bayi boleh sedikit berbeza. Namun, untuk mengatakan bayi mengalami demam, biasanya suhu badan bayi akan sekitar 38 darjah Celsius atau lebih.

Bacaan suhu badan yang berada di atas atau di bawah rata-rata tidak secara automatik bermaksud bayi itu sakit. Sejumlah faktor boleh mempengaruhi suhu badan, termasuk usia, jantina, waktu hari, dan tahap aktiviti. Namun, jika ibu berpendapat suhu badan bayi itu tinggi, atau dia menjadi rewel, anda harus memeriksa suhunya dengan termometer. Ini dapat membantu ibu mengetahui sama ada membawanya ke doktor atau tidak.

Baca juga: Berapakah Suhu Badan Normal pada Bayi?

Cara Mengukur Suhu Badan Normal Bayi

Sebaik-baiknya, ibu memerlukan termometer digital untuk mendapatkan bacaan yang cepat dan tepat. Anda boleh membelinya di kedai kesihatan di menggunakan perkhidmatan penghantaran sehingga akan lebih praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah.

Untuk mengukur suhu badan bayi yang normal, ibu boleh melakukan ini:

 • Pegang bayi dengan selesa dan letakkan termometer di ketiak bayi, selalu gunakan termometer di ketiak untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun.
 • Lakukan pemeriksaan dengan perlahan, pegang lengan ke badan mereka untuk memastikan termometer tetap di tempat, biasanya selama kira-kira 15 saat. Beberapa termometer digital berbunyi apabila siap.
 • Paparan pada termometer kemudian akan menunjukkan suhu badan anak.

Cara Memastikan Pembacaan Suhu Yang Tepat

Sekiranya anda menggunakan termometer digital di ketiak anak anda dan mengikuti arahan produk dengan teliti, anda akan mendapat bacaan yang tepat. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang dapat mengubah bacaan sedikit, misalnya, jika anak:

 • Berselimut kemas dalam selimut.
 • Berada di bilik yang sangat hangat.
 • Sangat aktif.
 • Pakai banyak baju.
 • Baru mandi.

Sekiranya demikian, biarkan anak sejuk selama beberapa minit, tetapi jangan kedinginan atau menggigil, kemudian ambil suhu lagi untuk melihat apakah ada perubahan.

Baca juga: Ini adalah 7 Tanda Demam pada Kanak-kanak Mula Berbahaya

Jenis Termometer untuk Mengukur Suhu Badan Normal Bayi

Ibu juga boleh membeli termometer jenis lain, tetapi mungkin tidak setepat termometer digital untuk mengambil suhu bayi atau anak kecil. Beberapa jenisnya merangkumi:

 • Termometer Telinga. Alat ini membolehkan ibu mengukur suhu dari telinga dan cepat, tetapi harganya cukup mahal. Mereka dapat memberikan bacaan yang kurang tepat jika ibu tidak memasukkannya ke telinga dengan betul. Terutama jika dilakukan pada bayi yang lubang telinganya sangat kecil
 • Termometer Jenis Jalur. Ia dipasang di dahi, tetapi ini bukan cara yang tepat untuk mengukur suhu. Mereka menunjukkan suhu kulit, bukan badan.

Ingat, anda tidak boleh menggunakan termometer kaca kuno yang mengandungi merkuri. Ia boleh pecah dan kemudian melepaskan pecahan kecil kaca dan merkuri yang sangat toksik. Alat ini juga tidak lagi digunakan di hospital dan ibu tidak dapat membelinya di kedai.

Baca juga: 8 Tanda Demam pada Kanak-kanak Perlu Dihantar kepada Doktor

Punca Suhu Tinggi pada Bayi

Suhu tinggi biasanya merupakan tanda bahawa tubuh anak anda berusaha melawan jangkitan. Sebilangan bayi dan anak kecil mengalami suhu tinggi setelah diberi vaksin. Walau bagaimanapun, ini akan hilang dengan cepat. Sekiranya anda bimbang, berbincanglah dengan doktor anda.

Ibu biasanya dapat menjaga bayi atau anak di rumah ketika suhu badan tinggi. Pastikan ibu memberi mereka banyak minuman, untuk mengelakkan dehidrasi. Sekiranya bayi anda masih menyusu, pastikan dia terus mendapat susu ibu.

Sentiasa hubungi doktor anda sekiranya:

 • Anak itu mempunyai tanda-tanda penyakit lain, seperti ruam, dan suhu badan yang tinggi.
 • Bayi mempunyai suhu 38 darjah Celsius atau lebih tinggi jika berusia di bawah 3 bulan.
 • Bayi mempunyai suhu 39 darjah Celsius atau lebih tinggi jika berumur 3 hingga 6 bulan.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apakah Julat Suhu Tubuh Biasa?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah Julat Suhu Tubuh Biasa?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengukur Suhu Bayi Anda.