6 Cara Menjaga Kesihatan Kuku

, Jakarta - Siapa kata menjaga kuku yang sihat bukan perkara penting yang harus dilakukan? Sebagai bahagian tangan, kesihatan kuku mesti dijaga, memandangkan tangan sering berinteraksi dengan pelbagai objek dan kawasan tubuh yang lain, yang memungkinkan penyebaran kuman dan bakteria ke dalam badan.

Mengekalkan kuku yang sihat tidak semudah yang anda fikirkan. Hanya gunakan beberapa rawatan sederhana Berikutan ini, kesihatan kuku anda dapat dijaga dengan sempurna. Ayuh, ikuti petua ini!

  1. Memangkas kuku seminggu sekali

Memotong kuku secara berkala seminggu sekali perlu menjadi ritual yang selalu dilakukan. Tanpa anda sedari, kuku yang panjangnya melebihi ukuran kuku ideal yang paling baik dapat menampung bakteria dan kuman berbahaya. Bukan hanya untuk kesihatan kuku dan jari, kuman yang menetap di kuku memungkinkan penyebaran penyakit melalui interaksi tangan-ke-mulut atau mata-ke-mata. Baca juga: 7 Petua Penjagaan Wajah Bosan

  1. Memotong Kuku Dengan Betul

Sebenarnya, memotong kuku tidak sewenang-wenangnya memotongnya pendek. Sebaik-baiknya, memotong kuku tidak melepasi tepi kuku yang putih. Kuku yang terlalu pendek boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan serta pertumbuhan kuku yang salah. Memotong kuku dengan betul dan sihat juga harus mengikuti lekuk kuku agar kuku tumbuh dengan betul dan tidak menekan daging kuku.

  1. Jangan Gigit Kuku Anda

Tabiat buruk seperti menggigit kuku bukan sahaja membuat kuku kelihatan buruk tetapi juga boleh membahayakan kesihatan anda. Pemindahan kuman dan bakteria dari kuku ke mulut sangat mungkin. Bukan hanya gangguan pencernaan seperti sakit perut, tetapi kemungkinan penyebaran penyakit yang lebih serius dapat terjadi. Kerosakan gigi juga boleh berlaku melalui kebiasaan menggigit kuku.

  1. Jangan Tukar Warna Cat Kuku

Mengekalkan kuku yang sihat juga dapat dilakukan dengan menjaga frekuensi dan intensiti mengubah warna cat kuku. Sebaik-baiknya 2-3 bulan adalah masa yang tepat untuk menukar warna cat kuku. Bahan kimia dalam cat kuku boleh merosakkan warna kuku anda dan menjengkelkan jari anda dari paparan berlebihan ke cat kuku dan penghilang cat kuku. Fakta lain mengenai cat kuku adalah bahawa semakin gelap warnanya, kuku dan jari anda lebih mudah terkena kegatalan. Baca juga: 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

  1. Rendam Jari Anda di Air Hangat

Cara lain untuk menjaga kesihatan kuku adalah dengan merendam jari anda dalam air suam yang dicampurkan dengan garam. Komposisi ini bukan sahaja dapat membersihkan kuku secara semula jadi tetapi juga memberikan kesan yang menenangkan sehingga kuku tidak mudah tertekan dan tumbuh lebih kuat. Sebagai alternatif, anda boleh menggosokkan kepingan lemon pada kuku agar kelihatan lebih berseri dan tumbuh lebih pekat.

  1. Memohon Minyak Zaitun

Menggunakan minyak zaitun boleh menjadi langkah semula jadi untuk mengekalkan kuku yang sihat. Sebelum tidur, sapukan minyak zaitun di hujung kuku anda atau anda juga boleh menggosoknya di antara jari anda dan mengurut dengan lembut sehingga kelebihan minyak zaitun diserap dengan sempurna. Baca juga: 3 Masalah Kesihatan Mulut pada Kanak-kanak

Mengekalkan badan dan jiwa yang sihat tidak boleh separuh hati. Setiap bahagian badan adalah unit lengkap yang tidak dapat diabaikan dari segi perawatannya. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .