Ini adalah masa yang tepat untuk kembali ke aktiviti setelah patah pergelangan kaki

Jakarta - Pergelangan kaki yang patah adalah kecederaan yang agak biasa, sering disebabkan oleh memusingkan pergelangan kaki, jatuh atau kecederaan sukan. Ia boleh dirawat dengan pemeran atau pembedahan dan pemulihan sepenuhnya biasanya berlangsung antara 8 dan 12 minggu.

Doktor merujuk kepada patah tulang atau patah tulang sebagai patah tulang. Sekiranya pergelangan kaki cedera, berikut mungkin menunjukkan patah tulang:

  • Sakit, terutama pada tulang di sekitar pergelangan kaki

  • Tidak boleh berjalan

  • Buku lali bengkak

  • Bunyi "retak"

  • Pergelangan kaki terkehel

  • Terdapat tulang yang keluar dari kulit (patah terbuka atau gabungan)

Sekiranya kecederaan tidak parah, sukar untuk mengetahui apakah pergelangan kaki anda patah atau hanya terseliuh (lihat keseleo dan regangan). X-ray diperlukan untuk mengesahkan pergelangan kaki yang patah dan membantu memutuskan rawatan yang betul. Sekiranya anda terkejut dan sakit akibat patah pergelangan kaki anda, anda mungkin merasa pengsan, pening, atau sakit.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Fraktur Pergelangan Kaki dan Keseleo

Cuba jangan memberi tekanan pada pergelangan kaki anda. Minta rakan atau saudara untuk membawa anda ke hospital dan menopang berat badan anda ketika berjalan dengan kaki yang lain. Menaikkan kaki dan menggunakan ais (cubalah sebungkus kacang polong beku yang dibungkus dengan tuala teh) dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

Anda boleh menggunakan ubat penahan sakit di kaunter untuk mengurangkan rasa sakit. Ibuprofen atau parasetamol adalah pilihan yang baik. Sekiranya pergelangan kaki anda terseliuh, atau anda dapat melihat tulang di luar kulit, rasa sakit akan terasa teruk dan anda perlu menghubungi ambulans.

Rawatan Kaki Patah

Doktor akan memastikan kesakitan anda dikawal dengan tablet atau ubat kuat melalui IV. Kadang kala gas dan udara digunakan. X-ray diperlukan untuk mengesahkan patah tulang dan untuk membantu memutuskan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Ini adalah Langkah Yang Betul untuk Menyembuhkan Pergelangan Kaki yang Patah

Sekiranya pergelangan kaki terseliuh atau tulang tidak sejajar (terlantar), doktor boleh memutuskan untuk mendorongnya kembali ke tempatnya (pengurangan). Anda akan diberi ubat penahan sakit atau ubat penenang yang kuat untuk memastikan keselesaan semasa prosedur. Fraktur sederhana di mana tulang belum bergerak tidak memerlukan pengurangan.

Meluruskan tulang membantu dengan sakit pergelangan kaki dan bengkak dan mengurangkan risiko komplikasi akibat patah tulang. Fraktur pergelangan kaki sederhana boleh dirawat dengan pemain.

Anda tidak akan dibenarkan meletakkan berat pada pergelangan kaki yang patah, sehingga kruk diperlukan untuk berjalan bersama. Ubat penahan sakit akan diberikan dan temu janji harus dibuat dengan klinik patah tulang. Doktor ortopedik kemudian akan mengambil alih pengurusan pergelangan kaki yang patah.

Baca juga: Ini Menyebabkan Pemain Bola Sepak Selalunya Cedera Patah Pergelangan Kaki

Di klinik patah tulang, plaster yang lebih ringan akan digunakan, yang berlangsung selama enam hingga lapan minggu. Selepas empat minggu, anda mungkin dapat menambah berat pergelangan kaki atau menukar pembalut untuk boot yang boleh ditanggalkan.

Proses pemulihan

Diperlukan sekitar enam hingga dua belas minggu untuk patah pergelangan kaki untuk sembuh, tetapi memerlukan waktu lebih lama untuk mendapatkan kembali pergerakan kaki dan kaki bawah sepenuhnya.

Seberapa cepat anda dapat kembali bekerja bergantung pada seberapa teruk patah pergelangan kaki anda dan jenis pekerjaan yang anda lakukan, tetapi anda mungkin akan berhenti sekurang-kurangnya empat hingga enam minggu. Ikuti nasihat doktor anda mengenai pergerakan dan rehat pergelangan kaki anda. Anda mungkin dirujuk kepada ahli fisioterapi yang akan menunjukkan latihan yang dapat mempercepat pemulihan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masa yang tepat untuk kembali ke aktiviti selepas patah pergelangan kaki, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found