Herpes genital boleh mempengaruhi kesuburan?

Jakarta - Termasuk dalam kategori Penyakit Menular Seksual (STD), herpes genital atau herpes simplex adalah jangkitan yang berlaku disebabkan oleh virus herpes simplex atau HSV.

Jangkitan virus ini menyebabkan lepuh dan ketulan berisi cecair pada organ intim yang sangat menyakitkan. Adakah herpes genital juga mempengaruhi kesuburan seseorang?

Jawapannya adalah tidak. Penyakit kelamin ini tidak akan menyebabkan komplikasi serius, termasuk kesuburan, jika rawatan yang tepat dilakukan sebelum keadaan luka atau jangkitan bertambah buruk. Baca lebih lanjut di bawah!

Tidak Mempengaruhi Kesuburan, Tetapi ..

Telah disebutkan bahawa herpes genital tidak mempengaruhi tahap kesuburan. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud penyakit ini boleh dipandang ringan. Virus ini tidak akan menjangkiti kawasan pembiakan lain, dan juga tidak akan memberi kesan yang besar terhadap pengeluaran sperma lelaki, walaupun ia berlaku.

Baca juga: Ketahui tempoh subur sebagai penentu kehamilan

Namun, anda perlu tahu bahawa jangkitan herpes genital mempunyai kadar berulang yang sangat tinggi, dan juga menyebabkan gejala elastik pada organ intim berulang kali walaupun telah dirawat.

Keadaan ini disebabkan kerana virus herpes yang masuk ke dalam tubuh tidak dapat dibasmi, sehingga akan menjadi dominan. Herpes genital dan kehamilan mempunyai hubungan yang signifikan.

Oleh itu, jika anda menghidap STD jenis ini dan hamil, segera periksa keadaan kesihatan anda dan juga janin kepada doktor. Sebabnya, jangkitan dari masalah kesihatan ini boleh memberi kesan pada kehamilan, seperti kelahiran pramatang atau bahkan keguguran.

Jangkitan ini juga dapat ditularkan dari ibu ke janin, tetapi penularan lebih sering berlaku semasa melahirkan. Akibatnya, terdapat jangkitan susulan yang sebenarnya membahayakan kesihatan bayi, atau dikenali sebagai herpes neonatal. Biasanya, untuk mengelakkan penularan kepada bayi baru lahir, doktor akan mengesyorkan melahirkan secara semula jadi caesar .

Gejala dan Penularan Herpes

Penyakit ini disebarkan melalui hubungan seksual, baik secara vagina, dubur, atau secara oral dengan pasangan yang dijangkiti. Penyebaran mulut boleh melalui air liur jika pasangan dijangkiti herpes oral, atau secara vagina jika pasangan itu dijangkiti herpes vagina.

Sebenarnya, penularan masih boleh berlaku pada pasangan yang tidak mengetahui bahawa mereka telah dijangkiti. Walaupun begitu, herpes genital tidak disebarkan melalui tempat duduk tandas, tempat tidur, kolam renang, atau dari objek berdekatan seperti sabun atau tuala yang disentuh oleh tangan.

Baca juga: Berhati-hati dengan risiko wanita hamil menyebarkan herpes ke janin

Sebilangan besar orang dengan STD tidak mempunyai gejala, atau gejala muncul tetapi sangat ringan. Beberapa gejala mungkin salah didiagnosis, seperti jerawat atau rambut yang tumbuh ke dalam.

Luka herpes biasanya muncul sebagai lepuh pada alat kelamin, rektum, atau mulut. Apabila pecah, lepuh ini akan mengeluarkan cairan dan diikuti dengan rasa sakit yang luar biasa, dengan tempoh penyembuhan lebih dari seminggu.

Sebelum lepuh muncul, penderita biasanya mengalami demam, demam, sakit kepala, atau pembengkakan kelenjar badan. Oleh itu, setiap kali anda mengalami gejala yang menunjukkan bahawa anda mempunyai masalah kesihatan ini, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor atau hospital.

Baca juga: Cara mengira tempoh subur yang perlu anda ketahui

Sekarang, anda tahu bahawa herpes genital tidak mempengaruhi kesuburan seseorang. Namun, pengulangan STD yang tinggi ini membuat anda perlu mengambil tindakan rawatan yang sesuai.

Latihan dan rehat yang mencukupi diperlukan, serta mengelakkan melakukan hubungan seks dengan pasangan yang berisiko tinggi untuk menular. Anda boleh meminta doktor lebih lanjut melalui permohonan . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Majlis Akupunktur British. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Herpes Mempengaruhi Kesuburan Anda?
Kesuburan Moden. Diakses pada tahun 2020. Herpes dan Kesuburan: Mitos, Realiti, dan Stigma.