Mudah Letih di Matahari, Mengapa?

Jakarta - Pernahkah anda merasa sangat letih ketika melakukan aktiviti luar? Sebenarnya, kerja yang dilakukan mungkin tidak terlalu berat, anda juga cukup berehat dan makan sarapan yang sihat. Jadi apa yang salah?

Terlalu lama di bawah sinar matahari sebenarnya boleh membuat badan berasa sangat letih. Sebabnya mudah, apabila cuaca panas badan akan bekerja lebih keras untuk mengekalkan suhu badan. Keletihan yang muncul adalah tindak balas dari badan yang telah "dipaksa" bekerja keras untuk mengekalkan suhu badan yang sejuk.

Selain alasan itu, mudah merasa letih walaupun anda hanya dalam sekejap panas, ia boleh berlaku kerana perkara lain, anda tahu. Ada apa-apa?

  1. Perubahan Suhu Badan

Apabila anda berada di bawah sinar matahari, suhu badan anda akan berubah, iaitu menjadi lebih panas atau lebih panas. Dan pada masa yang sama, badan akan berusaha memastikan suhu tetap stabil. Keadaan ini memerlukan banyak tenaga dan seterusnya mencetuskan badan untuk merasa letih dan mengantuk dengan mudah.

Keletihan tidak hanya berlaku ketika anda melakukan banyak aktiviti di bawah sinar matahari. Sebabnya, walaupun duduk diam boleh membuat badan lebih letih jika dilakukan di tempat yang cukup panas, kerana sinar matahari.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh memilih waktu untuk melakukan aktiviti di bawah sinar matahari. Lebih baik mengelakkan aktiviti tinggi di luar rumah selepas pukul 10.00 WIB hingga 15.00 WIB, kerana keadaan cahaya matahari pada waktu itu lebih panas dan boleh mempengaruhi tubuh.

  1. Aliran Darah Terganggu

Ketika berada di bawah sinar matahari, badan akan mengalami vasodilatasi. Itulah salah satu tindak balas badan dengan melebarkan saluran darah untuk mengekalkan suhu badan. Sudah tentu ini akan mempengaruhi aliran darah sehingga mencetuskan gangguan.

Salah satu perkara yang mungkin berlaku adalah saluran darah mengalami kesukaran mengisi ruang jantung, sehingga bekalan darah untuk peredaran darah terganggu. Salah satu organ yang boleh terjejas adalah otak. Apabila otak tidak mendapat aliran darah yang cukup, badan akan menjadi lemah dan letih dengan lebih cepat. Bahkan pada tahap yang lebih maju boleh menyebabkan hilangnya kesedaran (pengsan).

  1. Kekeringan

Kekeringan aka kekurangan cecair dalam badan boleh mencetuskan badan menjadi cepat letih. Oleh kerana tubuh manusia kebanyakan terdiri daripada air, kekurangan pengambilan ini tentunya boleh menyebabkan beberapa keadaan termasuk keletihan.

Berita buruk, penyahhidratan akan bertambah buruk apabila seseorang terlalu lama di bawah sinar matahari. Kerana ketika tubuh berusaha mengekalkan suhunya, pada waktu itu akan kehilangan banyak cairan. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda selalu memenuhi keperluan air minum di dalam badan, yang sekurang-kurangnya 2 liter dalam satu jantung. Tetapi anda harus mengelakkan minum minuman yang mengandungi kafein dan alkohol, kerana kedua-dua jenis minuman ini sebenarnya akan menjadikan dehidrasi menjadi lebih teruk.

  1. Kulit terbakar

Waktu yang lama di bawah sinar matahari, terutama tanpa perlindungan tertentu boleh menyebabkan terbakar sinar matahari. Kulit yang terbakar sinar matahari bukan sahaja sangat menyakitkan, tetapi juga boleh menjadikan badan lebih letih.

Kerana kulit yang terbakar sinar matahari juga merosakkan suhu badan dan mencetuskan dehidrasi. Ia adalah penyebab keletihan terbesar. Pastikan untuk selalu memakai pakaian yang sesuai dan melindungi kulit anda dengan pelindung matahari. Selain untuk mengelakkan terbakar sinar matahari, penggunaan pelindung matahari juga dapat mencegah barah kulit dan masalah lain.

Lebih mudah mendapatkan sunblock dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun akan datang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found