Bayi viral yang diberi kopi, apa bahaya?

, Jakarta - Baru-baru ini, sebuah kisah sedih datang dari Hadijah Haura, seorang bayi berusia 14 bulan dari pasangan Sarifuddin dan Anita, penduduk Desa Tonro Lima, Polewali Mandar, Sulawesi Barat. Tidak dapat membeli susu formula, Sarifuddin dan Anita memberikan kopi Haura kepada bayi sejak berusia 6 bulan.

Setiap hari, Haura minum kopi sebanyak 4 kali, dan akan terus merengek jika tidak diberikan. Walaupun mereka mengatakan mereka bimbang tentang pertumbuhan bayi mereka, Sarifuddin dan Anita tidak dapat berbuat banyak, dan terpaksa terus memberikan kopi Haura, kerana pendapatan mereka sebagai pengupas kelapa sangat biasa-biasa saja.

Berdasarkan kisah Haura, anda pasti tertanya-tanya, tidak apa-apa sekiranya bayi diberi kopi dari usia 6 bulan? Adakah bahaya kesihatan bersembunyi, terutama untuk pertumbuhan dan perkembangannya? Sudah tentu ada. Secara logiknya, orang dewasa yang organ pencernaannya terbentuk sepenuhnya tidak disarankan untuk mengambil terlalu banyak kopi, bukan?

Baca juga: Kepekatan Kesukaran, Ini adalah 6 Tanda Ketagihan Kopi

Terutama bayi, yang masih memerlukan nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, seperti vitamin, mineral, protein, dan serat. Mengonsumsi kopi sebagai pengganti susu formula yang kaya dengan nutrien sebenarnya akan menghalang penyerapan zat besi, jadi ada risiko menyebabkan pelbagai kesan buruk bagi tubuh.

Berikut adalah beberapa kesan negatif yang akan berlaku sekiranya bayi diberi kopi:

1. Kesukaran Tidur

Kafein yang terdapat dalam kopi dapat memberikan kesan "segar" pada peminumnya. Itulah sebabnya jika bayi diberi kopi, kesan terbesar yang dapat terjadi adalah dia akan sukar tidur, dan akan bangun lebih kerap pada waktu malam. Sebenarnya, bayi memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa, untuk pembentukan otak mereka.

2. Kerosakan gigi

Walaupun rasa dominannya pahit, kopi juga mempunyai kandungan asid yang cukup tinggi. Sifat asid ini boleh mencetuskan kerosakan gigi. Sekiranya diberikan kepada bayi, enamel gigi yang tumbuh boleh terhakis. Sekiranya enamel gigi usang dan lemah, gigi bayi akan mengambil masa lebih lama untuk diperbaiki sehingga membentuk lapisan baru.

Baca juga: Kopi Boleh Memanjangkan Hayat, Benarkah?

3. Kerosakan Tulang

Kopi mempunyai sifat diuretik yang menjadikan pengeluaran air kencing meningkat. Pada bayi, peningkatan pengeluaran air kencing boleh menyebabkan kekurangan kalsium. Sekiranya ini dibiarkan, ia akan menyebabkan kerosakan tulang pada bayi. Perbandingannya, setiap 100 miligram kafein yang masuk ke dalam badan, bayi akan kehilangan sekitar 6 miligram kalsium dalam badan.

4. Selera Berkurang

Selain sebagai diuretik, kopi juga merupakan perangsang yang dapat membuat selera makan anda berkurang. Sebenarnya, bayi sangat memerlukan banyak nutrien dari makanan, untuk proses pertumbuhan dan perkembangannya. Daripada kopi, nutrien seperti protein, gandum, buah, dan sayur-sayuran lebih diperlukan olehnya.

Sekiranya anak anda sukar makan, atau anda ingin berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai nutrien apa yang diperlukan oleh si kecil anda, anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan di aplikasinya. . Sangat mudah, perbincangan dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video

Baca juga: Inilah sebab mengapa anda harus minum lebih sedikit kopi pada waktu pagi

5. Hiperaktif

Bukan sahaja tubuh akan terjejas ketika bayi diberi kopi, tetapi juga pembentukan tingkah laku. Kembali ke kandungan kafein dalam kopi yang dapat meningkatkan kesan "segar" bagi tubuh, jika bayi minum terlalu banyak, tidak mustahil jika dia membesar menjadi anak yang hiperaktif dan sukar untuk menumpukan perhatian.

Walaupun kesannya tidak berbahaya, kanak-kanak yang hiperaktif dan sukar menumpukan perhatian akan mengalami kesukaran memasuki dunia sekolah kelak. Terutama apabila dia diminta memperhatikan penjelasan guru atau mengikuti arahan yang diberikan. Sekiranya tidak diberi perhatian segera, ini juga boleh memberi kesan terhadap kemampuan dan pencapaian kognitif anak di sekolah kelak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Tanyakan kepada Pakar: Bilakah Kanak-kanak Mula Meminum Kopi?
Benjolan dan Bayi. Diakses pada tahun 2019. 6 Sebab Sah Mengapa Anak Anda TIDAK Mesti Minum Teh dan Kopi .