Ini adalah prosedur terapi cahaya untuk merawat kernicterus

, Jakarta - Kernicterus cenderung dialami oleh bayi baru lahir. Keadaan ini biasanya dialami oleh bayi yang dilahirkan dengan penyakit kuning. Penyakit kuning berlaku apabila badan menumpuk terlalu banyak bilirubin dalam darah.

Apabila tahap bilirubin terlalu tinggi, keadaan berkembang menjadi kernicterus dan berisiko menyebabkan kerosakan otak. Fototerapi atau terapi cahaya adalah rawatan biasa untuk kernicterus. Inilah prosedur untuk terapi cahaya yang perlu anda ketahui.

Baca juga: 7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir

Prosedur Terapi Cahaya untuk Merawat Kernicterus

Melancarkan dari halaman kesihatan anak-anak, terapi cahaya mengandungi cahaya yang selamat untuk dipancarkan ke dalam badan bayi. Terapi ini hanya boleh dilakukan di hospital dan selamat dan berkesan untuk merawat kernicterus. Untuk menjalani prosedur ini, bayi diminta untuk menanggalkan semua pakaiannya untuk mendapatkan cahaya sebanyak mungkin.

Anak kecil anda juga diletakkan di dalam inkubator agar tetap hangat semasa rawatan. Walau bagaimanapun, mata bayi mesti ditutup untuk mengelakkan pancaran cahaya terang. Terapi cahaya berfungsi dengan menukar bilirubin pada kulit menjadi bentuk yang selamat dan tidak menyebabkan kerosakan otak. Terapi ini diteruskan sehingga tahap bilirubin turun ke tahap yang lebih selamat. Biasanya, terapi diberikan selama 48 jam, tetapi selalunya lebih lama dalam tahap bilirubin yang cukup tinggi.

Anak kecil anda yang menghidap kernicterus ringan mungkin tidak memerlukan rawatan khas. Rawatan diperlukan jika tahap bilirubin tinggi, atau jika bayi mempunyai faktor risiko tertentu, seperti dilahirkan sebelum waktunya. Menyediakan susu ibu atau formula yang mencukupi adalah rawatan lain yang mesti dilakukan . Bayi yang mendapat cukup cecair menyingkirkan pigmen kuning melalui air kencing dan najisnya.

Bayi yang baru lahir harus menukar sekurang-kurangnya enam lampin basah sehari dan najis harus berubah dari hijau gelap menjadi kuning jika mereka mula mendapat cukup nutrisi. Mereka juga harus kelihatan puas apabila sudah cukup makan. Cecair juga penting semasa rawatan terapi cahaya. Sekiranya bayi mengalami dehidrasi teruk, cairan intravena mungkin diperlukan.

Baca juga: 3 Langkah Mencegah Kernicterus pada Bayi

Risiko yang Meningkatkan Kernicterus pada Bayi

Melancarkan dari WebMD, Bayi lebih cenderung menghidap kernicterus jika mereka mempunyai keadaan, seperti:

 • Dilahirkan sebelum waktunya. Apabila bayi dilahirkan sebelum 37 minggu, hati mereka cenderung kurang berkembang dan mengambil masa lebih lama untuk membuang bilirubin dengan berkesan.
 • Makanan yang buruk. Bilirubin dikeluarkan dalam tinja. Pengambilan makanan yang lemah dapat mengelakkan bayi melakukan proses ini.
 • Mempunyai sejarah keluarga penyakit kuning sejak kecil. Keadaan ini boleh berlaku dalam keluarga. Ia mungkin berkaitan dengan gangguan tertentu yang diwarisi, seperti kekurangan G6PD, yang menyebabkan sel darah merah pecah terlalu awal.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan darah jenis O atau jenis Rh-negatif juga mudah terkena kernicterus. Ibu dengan golongan darah ini kadang-kadang melahirkan bayi yang mempunyai kadar bilirubin yang tinggi.

Gejala Kernicterus yang Perlu Diketahui oleh Ibu

Tanda-tanda penyakit kuning dapat muncul dalam beberapa hari selepas bayi dilahirkan. Salah satu gejala utama kernicterus adalah penyakit kuning, yang menyebabkan kulit dan mata bayi berubah warna kekuningan.

Bayi dengan kernicterus juga cenderung lesu dan mengantuk, jadi mereka tidur lebih kerap daripada biasa dan sukar bangun. Gejala kernicterus lain termasuk:

 • Tangisan bernada tinggi;
 • Selera makan berkurangan;
 • Badan kelihatan lemas;
 • Kehilangan refleks;
 • Kepala dan tumit melengkung ke belakang, seperti busur;
 • Pergerakan yang tidak terkawal;
 • Gag;
 • Pergerakan mata yang tidak biasa;
 • Kencing dan buang air besar yang jarang berlaku;
 • Demam dan sawan.

Baca juga: 7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir

Sekiranya anda melihat simptom-simptom ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Kernicterus ?.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Kernicterus ?.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Fototerapi Untuk Rawatan Jaundis.