Ini adalah kaedah yang selamat untuk mengajar kanak-kanak berenang dari bayi

Jakarta - Masa kecil disebut zaman kegemilangan, kerana pada usia ini anak-anak akan cepat belajar meningkatkan kemahiran motor. Oleh itu, adalah wajar bagi ibu bapa untuk menyediakan pelbagai simulasi untuk mereka dengan tujuan menjadikan anak-anak mereka lebih pintar dan lebih pintar. Satu perkara yang kini mula diajar oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka ialah berenang. Tidak perlu risau, selagi ibu bapa tidak memaksanya dan sukan ini dilakukan mengikut kehendak anak, maka aktiviti ini dapat menyenangkan. Aktiviti ini malah boleh menjadi ikatan yang dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak.

Inilah yang dilakukan oleh selebriti Indonesia Sharena Delon kepada puterinya, Sea Dedari Situmeang. Umur Sea, yang baru berusia 10 bulan, bukan halangan bagi Sharena untuk melatihnya berenang. Dilihat dari catatan Instagram peribadinya, Sea kelihatan pandai berenang. Sharena sendiri mengakui bahawa sukan renang yang diajarkan putrinya bertujuan untuk melatih naluri semula jadi anaknya. Dia bermaksud bahawa ketika dia terjun ke dalam air, anak itu secara refleks naik ke permukaan dan berenang untuk langkan agar dia dapat bertahan.

Baca juga: Untuk menjadi lebih baik di dalam air, pastikan usia bayi tepat sebelum berenang

Petua Selamat Mengajar Anak Berenang

Bagi anda yang juga ingin anak-anak mereka pandai berenang, berikut adalah petua selamat yang boleh anda lakukan:

  • Perkenalkan Pertama dengan Air

Jangan segera memaksa anak-anak melompat langsung ke dalam air kerana boleh menyebabkan mereka terkejut sehingga mereka tidak mahu turun lagi. Perkenalkan air dengan mengajaknya duduk di tepi kolam. Tujuannya adalah agar anak berasa selesa dan tidak panik ketika berada di dalam air. Bawa juga mainan kegemaran mereka ketika anak duduk di tepi kolam renang, tetapi pastikan mereka sentiasa berada di bawah pengawasan ibu bapa. Dengan melakukan ini, anak akan mula menjelajah di sekitar kolam dan mula menyesuaikan diri dengan kolam.

Apabila anak anda sudah mulai berani memasuki air, cubalah tunjukkan cara belajar bernafas ketika berada di bawah air. Tarik nafas melalui mulut anda sebelum memasuki air, kemudian hembuskan melalui hidung anda sehingga gelembung muncul di dalam air. Kemudian, ajak anak-anak mencubanya di pinggir kolam. Perkara yang paling penting adalah membuat anak selesa terlebih dahulu dengan air, kemudian perlahan-lahan mengajar perkara lain.

  • Ajar Gaya Ringkas Pertama

Sudah tentu, kanak-kanak, terutama bayi yang baru memasuki kolam, tidak akan dapat berenang dengan lancar. Sekiranya bayi anda suka air dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi, teruskan ke langkah seterusnya. Anda boleh melatih punggung bayi ke permukaan air dengan perlahan-lahan memanjangkan bayi di atas air dan berhati-hati ketika menyokong punggungnya. Biarkan atau tahan sebentar sehingga ia terapung di atas air.

Jangan memaksa jika bayi benar-benar tidak mahu bersentuhan dengan air. Juga penting untuk tidak membawa bayi berenang terlalu lama, yang tidak lebih dari 30 minit untuk bayi yang berumur kurang dari 1 tahun dan maksimum 1 jam ketika mereka berusia lebih dari 1 tahun. Ingin mengetahui petua kesihatan lain semasa mengajar bayi berenang? Tanya saja doktor melalui aplikasi. Pakar pediatrik profesional akan menerangkan petua selamat semasa bayi berenang.

Baca Juga: 3 Latihan Yang Baik untuk Kesihatan Anak Kecil Anda

Apakah Faedah Mengajar Bayi Berenang?

Ternyata, mengajar anak-anak untuk berenang sejak mereka bayi membantu meningkatkan kemampuan kognitif, bahasa, dan fizikal mereka. Berikut adalah faedah yang diperoleh bayi ketika diajar berenang, iaitu:

  • Mengajar bayi untuk berenang dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak kerana ketika berenang, ibu bapa akan banyak memberi perhatian kepada bayi;

  • Membantu membina keyakinan anak ketika berinteraksi dengan air;

  • Memupuk hubungan sosial antara ibu bapa dan bayi;

  • Berenang adalah saat bayi secara tidak langsung akan mula belajar secara bebas;

  • Berenang mendorong perkembangan fungsi otak, koordinasi, dan perkembangan otot kanak-kanak menjadi lebih cepat daripada mereka yang tidak diajar perkara yang sama;

  • Berenang secara teratur dapat membina corak makan dan minum yang lebih baik dan dapat membentuk gaya hidup sihat untuk si kecil di masa depan.

Bukan hanya untuk kanak-kanak, berenang juga bagus untuk orang dewasa. Berenang boleh bermanfaat untuk kesihatan atau melegakan keletihan. Mula terbiasa dengan jadual berenang biasa, OK!

Baca juga: Berenang terlalu lama, boleh menyebabkan hipotermia?

Rujukan:
Fatherly (Diakses pada tahun 2019). Berenang Bayi - Cara Mengajar Bayi Anda Berenang.
Ibu bapa (Diakses pada tahun 2019). Cara Mengajar Bayi Anda Berenang.