Berapa lamakah masa untuk menyembuhkan penyakit kusta?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar atau melihat seseorang menghidap penyakit kusta? Juga dikenali sebagai penyakit kusta atau penyakit Hansen, penyakit kusta adalah penyakit yang ditakuti kerana boleh menyebabkan kecacatan dan anggota badan yang terputus, seperti jari, bisul, dan lain-lain.

Itulah sebabnya orang dengan penyakit ini sering dikucilkan dan didiskriminasi. Walau bagaimanapun, kusta sebenarnya dapat disembuhkan, tetapi proses pemulihan memerlukan masa yang lama. Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Mengenali Kusta

Kusta adalah penyakit yang menyerang kulit, sistem saraf periferal, selaput lendir saluran pernafasan atas, dan mata. Oleh itu, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan pada kulit, kerosakan saraf, kelemahan otot, dan kebas. Kusta disebabkan oleh bakteria yang disebut Mycobacterium leprae .

Bakteria ini mengambil masa dari 6 bulan hingga 40 tahun untuk berkembang di dalam badan. Itulah sebabnya kadang kala gejala kusta hanya muncul 1 hingga 20 tahun setelah bakteria menjangkiti tubuh penghidap.

Baca juga: Disebut sebagai Penyakit Maut, Inilah Permulaan Kusta

Gejala Kusta

Gejala dan tanda-tanda kusta selalunya tidak begitu jelas dan berkembang dengan perlahan. Sebenarnya, gejala kusta hanya dapat muncul 20 tahun setelah bakteria membiak di dalam badan penghidap. Tetapi, secara umum, berikut adalah gejala kusta:

 • Mati rasa, menyentuh, sakit, tekanan, atau perubahan suhu.

 • Ada luka, tapi tidak sakit.

 • Lesi pucat dan menebal muncul pada kulit.

 • Otot melemah, bahkan hingga lumpuh, terutama otot di kaki dan lengan.

 • Pembesaran saraf yang biasanya berlaku di siku dan lutut.

 • Kening dan bulu mata hilang.

 • Mata jarang berkedip, sehingga menjadi kering, malah boleh menyebabkan kebutaan.

 • Hilang jari.

 • Kerosakan pada hidung yang boleh menyebabkan mimisan, kesesakan hidung atau kehilangan tulang hidung.

Baca juga: Ketahui 3 jenis kusta dan simptom yang dialami oleh penghidapnya

Cara merawat dan jangka masa penyembuhan kusta

Berita baiknya ialah penghidap kusta dapat sembuh dalam masa 6 bulan hingga 2 tahun setelah diberi kombinasi antibiotik. Jenis, dos, dan jangka masa pengambilan antibiotik ditentukan berdasarkan jenis kusta yang dialami oleh pesakit. Pelbagai contoh antibiotik biasanya digunakan untuk merawat kusta, termasuk: rifampisin , dapsone , dan clofazimine .

Terdapat juga Rawatan Pelbagai Ubat (MDT) yang merupakan gabungan beberapa antibiotik yang berkesan dalam menyembuhkan dan mencegah ketahanan daripada bakteria penyebab kusta. Terima kasih kepada MDT, jumlah kes kusta di dunia telah menurun sebanyak 90 peratus.

Setelah diberi antibiotik, pembedahan biasanya perlu dilakukan sebagai tindak lanjut rawatan kusta. Tujuan pembedahan yang dilakukan untuk penderita kusta adalah untuk:

 • Memperbaiki bentuk badan orang kurang upaya

 • Menormalkan fungsi saraf yang rosak

 • Mengembalikan fungsi badan.

Dengan melakukan langkah-langkah rawatan ini, diharapkan penderita kusta dapat sembuh sepenuhnya, mencegah kecacatan, dan juga memutuskan rantai penularan, sehingga jumlah penderita kusta dapat berkurang.

Kusta itu sendiri sebenarnya tidak menular hanya dengan berjabat tangan dengan pesakit, duduk bersebelahan, duduk di meja makan yang sama, atau bersentuhan dengan orang yang dengannya. Kusta juga tidak dapat menular dari ibu ke janin.

Itulah sebabnya penghidap kusta tidak perlu dijauhi atau dikucilkan. Sokongan tepat dari keluarga dan orang terdekat untuk membantu kejayaan pemulihan pesakit.

Baca juga: Jangan sesat, begitulah penyebaran kusta yang mesti difahami

Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain mengenai kusta, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya mengenai masalah kesihatan dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.