Bolehkah Sistem Saraf Yang Rosak Dibaiki?

“Sistem saraf yang rosak akan memicu kesukaran bergerak, bercakap, menelan, bernafas, atau berfikir seseorang. Penghidapnya juga mungkin mengalami gangguan ingatan, lima deria, dan bahkan perubahan mood. Jadi, bolehkah sistem saraf yang rosak dapat diperbaiki? "

Jakarta - Otak memang merupakan pengatur utama semua interaksi dalam badan. Walau bagaimanapun, prestasinya mesti disokong oleh sistem saraf. Sistem saraf itu sendiri tersebar ke seluruh badan, dan memainkan peranan penting di dalamnya. Kesihatannya perlu dipertimbangkan, kerana jika ada kerosakan, sangat sukar untuk diperbaiki. Berikut adalah ulasan penuh yang berkaitan dengan ini.

Baca juga: Ketahui Fungsi Sistem Saraf pada Manusia

Membaiki Sistem Saraf yang Rosak Sangat Sukar

Saraf berbeza dengan sel di dalam badan. Saraf tidak mudah diperbaiki atau dijana semula jika ia rosak atau mati. Rawatan hanya dilakukan untuk mengurangkan keluhan atau gejala kerosakan pada sistem saraf. Langkah pertama adalah untuk mengetahui penyebabnya, kemudian lakukan rawatan mengikut penyebabnya. Contoh seperti ini:

  • Sekiranya kerosakan saraf dipicu oleh kekurangan vitamin tertentu, maka langkah rawatan diambil dengan memakan makanan atau makanan tambahan untuk memenuhi pengambilan yang diperlukan oleh tubuh.
  • Sekiranya kerosakan saraf dipicu oleh diabetes, maka langkah rawatan dilakukan dengan mengawal gula darah.

Langkah-langkah rawatan ini juga digunakan untuk pelbagai sebab. Sementara itu, untuk membantu meringankan keluhan fizikal, doktor akan mencadangkan akupunktur, meditasi, atau hipnosis. Sementara perawatan berjalan, penderita disarankan untuk mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sehat.

Baca juga: 7 Fakta Mengenai Sistem Saraf dalam Tubuh Manusia

Tonton Simptomnya

Walaupun penyebabnya berbeza-beza, berikut adalah beberapa gejala umum yang dialami oleh orang yang mengalami kerosakan sistem saraf:

1. Kebas atau kebas. Rasanya seperti sensasi kesemutan yang merebak di sekitar tangan dan kaki. Sekiranya sekali sekala, tidak perlu dirisaukan.

2. Kesukaran bergerak. Keadaan ini dipicu oleh aliran darah yang tidak mencukupi ke kawasan tertentu badan, sehingga sukar untuk bergerak.

3. Sakit di kaki. Rasanya seperti kesemutan, kesakitan berterusan, dan sensasi terbakar yang memancar dari punggung bawah ke kawasan kaki.

4. Kehilangan keseimbangan. Keadaan ini dicirikan oleh tiba-tiba tersandung atau jatuh.

5. Meningkatkan kekerapan membuang air kecil. Keadaan ini boleh menjadi tanda kerosakan sistem saraf di pundi kencing.

6. Sakit kepala yang kerap. Sekiranya sakit kepala sering berlaku untuk waktu yang lama dengan intensiti yang teruk, maka harus berhati-hati.

7. Peluh keluar. Keadaan ini dicirikan oleh berpeluh berlebihan atau terlalu banyak berpeluh tanpa sebab yang jelas.

8. Tindak balas otak yang perlahan. Tindak balas otak yang perlahan dilambangkan oleh saraf deria yang tidak berfungsi, sehingga jika tubuh merasa terancam, pergerakan pelindung yang cepat tidak dapat dilakukan.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Sistem Saraf pada Manusia

Itulah sebab mengapa sistem saraf badan yang rosak sukar diperbaiki. Sebelum sejumlah gejala ini terjadi, disarankan untuk selalu menjaga tubuh yang sihat dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Sekiranya perlu, anda juga perlu memenuhi pengambilan vitamin dan mineral penting lain yang diperlukan oleh tubuh. Gunakan ciri "kedai kesihatan" dalam aplikasi untuk membeli makanan tambahan dan vitamin yang diperlukan oleh badan.

Rujukan:
Sekarang oleh Northrop Grumman. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Kerosakan Saraf Dibaiki?
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Langkah pertama untuk mendorong pembaikan diri pada sistem saraf pusat.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Gangguan Sistem Saraf.