Bolehkah Selesema Singapura Mempengaruhi Orang Dewasa?

, Jakarta - Pernahkah anda menyaksikan seorang kanak-kanak mengalami beberapa gejala seperti demam tinggi disertai dengan munculnya luka di lidah, gusi, dan bahagian dalam pipi? Ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda menghidap selesema Singapura. Penyakit yang dikenali sebagai Penyakit Tangan-Kaki-dan-Mulut Ini adalah perkara biasa pada kanak-kanak.

Di samping itu, terdapat beberapa gejala khas lain yang dialami oleh kanak-kanak, iaitu sakit tekak, hilang selera makan, sakit perut, dan kekecohan. Selesema Singapura disebabkan oleh jangkitan virus seperti enterovirus 71 dan kadang-kadang coxsackievirus A16. Walaupun biasa pada kanak-kanak dan kanak-kanak, keadaan ini boleh mempengaruhi orang dewasa, seperti wanita hamil. Walaupun kes ini sebenarnya agak jarang berlaku.

Baca juga: Cara Mencegah Penularan Selsema Singapura pada Bayi

Apa Yang Berlaku Sekiranya Wanita Hamil Mengalami Selesema Singapura?

Dalam kebanyakan kes, virus yang menyebabkan selesema Singapura tidak akan menimbulkan bahaya serius bagi wanita hamil. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui agar virus tersebut tidak mengganggu kehamilan.

Sekiranya ibu mengandung dan menghidap selesema Singapura, ada sedikit risiko yang boleh terjadi pada bayi. Namun, itu hanya berlaku sekiranya virus dapat menyeberang plasenta. Dan kemungkinan virus dapat menembusi plasenta dianggap sangat kecil.

Walaupun begitu, mempunyai virus coxsackie sedikit meningkatkan risiko keguguran atau kelahiran mati, seperti halnya jangkitan lain semasa kehamilan. Selesema Singapura menjadi lebih berisiko sekiranya wanita itu terkena virus menjelang akhir kehamilannya. Sekiranya ini berlaku, maka risiko kelahiran mati, atau penularan selesema Singapura pada bayi baru lahir lebih tinggi.

Di samping itu, terdapat juga beberapa bukti bahawa virus ini dikaitkan dengan kecacatan jantung kongenital dan anomali lain pada bayi. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Sekiranya anda melihat gejala ini, segera dapatkan rawatan di hospital terdekat. Mungkin, anda menghidap selesema Singapura, bukan cacar air seperti yang difikirkan oleh banyak orang kerana gejalanya serupa. Gunakan aplikasinya supaya anda dapat segera mendapatkan rawatan di hospital terdekat.

Baca juga : Inilah Cara Membezakan Selsema Singapura dan Cacar Air

Ini adalah langkah-langkah untuk mencegah selesema Singapura pada orang dewasa

Kanak-kanak adalah kumpulan yang paling mudah dijangkiti virus coxsackievirus. Itulah sebabnya kemungkinan besar orang dewasa akan terkena virus semasa merawat kanak-kanak yang menderita penyakit ini. Sekiranya anda mempunyai anak lain dengan selesema Singapura, berikut adalah beberapa petua untuk membantu mencegah penularan:

  • Basuh Tangan Anda Selalunya. Cuba basuh tangan anda selepas setiap kali bersentuhan dengan anak.
  • Pakai Topeng Muka. Sebilangan doktor mengesyorkan topeng muka jika anak anda mengalami selesema dan batuk yang serius. Virus ini mudah merebak, tidak kira seberapa kerap anda mencuci tangan.
  • Jangan Pecahkan Lepuh . Penting untuk tidak menyentuh luka atau lecet anak anda. Sebabnya, cecair lepuh boleh mengandungi virus dan disebarkan kepada mereka yang menyentuhnya.
  • Jangan Kongsi Peralatan. Elakkan berkongsi minuman, berus gigi, atau apa-apa yang bersentuhan dengan air liur. Virus ini hidup di dalam air liur, jadi ini mungkin bermaksud anda berhenti mencium bayi atau anak anda sebentar.

Baca juga: Anak-anak sering membuang air kecil, ibu-ibu berhati-hati dengan selesema Singapura

Ingat, selesema Singapura yang tidak ditangani dengan baik, tidak menolak kemungkinan menyebabkan pelbagai komplikasi. Walaupun kesnya agak jarang berlaku, selesema Singapura dapat menyebabkan dehidrasi, ensefalitis, dan meningitis virus.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Coxsackievirus Semasa Kehamilan.
Kementerian Kesihatan Singapura - Hab Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut dan Komplikasi Kehamilan.