Inilah Cara Yang Betul Merawat Kucing Pekak

, Jakarta - Bukan hanya manusia, kucing juga dapat dilahirkan tuli kerana faktor genetik. Selain faktor genetik, penyakit atau kecederaan juga boleh membuat kucing menjadi pekak. Anda perlu tahu bahawa pendengaran kucing normal jauh lebih baik daripada manusia. Kucing dapat mendengar suara bernada rendah seperti manusia, tetapi kucing lebih baik pada frekuensi yang lebih tinggi.

Pada kelantangan biasa, kucing dapat mendengar sekitar 79 kHz. Manusia hanya dapat mendengar gelombang bunyi hingga 20 kHz. Kucing dapat mendengar suara dalam jarak 10,5 oktaf, frekuensi yang lebih luas daripada hampir mamalia lain. Ini membolehkan kucing dengan mudah mendengar suara bernada tinggi seperti tikaman tikus.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Mengenai Kehilangan Pendengaran pada Kucing

Dengan bertambahnya usia, struktur halus telinga kucing dalam mula kehilangan kepekaannya terhadap getaran. Kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia ini disebut presbycusis. Keadaan ini berkembang pada mana-mana haiwan peliharaan yang hidup cukup lama, seperti yang berlaku pada orang yang berumur. Kehilangan pendengaran dapat dipercepat oleh kerosakan akibat suara yang kuat. Jangkitan telinga kronik dan penyakit atau kecederaan lain juga boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Sudah tentu, kucing tidak dapat memberitahu pemiliknya bahawa mereka sukar didengar. Kucing melakukannya dengan baik dengan memberi perhatian lebih kepada pancaindera mereka yang lain. Kucing boleh menggeram dengan kuat kerana mereka tidak dapat mendengar suara mereka sendiri, memperhatikan pemilik dan haiwan peliharaan lain, dan memberi isyarat tertentu.

Bagaimana Mengenal Kucing Pekak

Sekiranya anda mengesyaki kucing peliharaan anda mengalami pendengaran, anda mesti berjumpa doktor haiwan. Doktor dapat menentukan masalah perubatan kucing dan mengesyorkan rawatan yang sesuai. Terdapat beberapa ujian pekak yang boleh anda lakukan di rumah dengan menggunakan beberapa barang keperluan rumah seperti kertas, kunci, atau kotak kadbod.

Baca juga:Petua Merawat Kucing Binatang Tanpa Sangkar

Buat bunyi di luar garis pandang kucing seperti kertas koyak, kunci jingling, atau mengetuk kotak kadbod. Gunakan pelbagai bunyi untuk menguji frekuensi tinggi dan rendah. Sekiranya kucing anda mengabaikan sebilangan atau semua bunyi, mungkin kehilangan pendengaran.

Bagaimana Berkomunikasi dengan Kucing Pekak?

Seperti disebutkan sebelumnya, kucing pekak sangat visual dan cenderung sangat waspada dan peka terhadap persekitarannya. Secara visual, terdapat sejumlah strategi yang dapat digunakan untuk menarik perhatian mereka, seperti:

  • Mengedipkan cahaya overhead ketika memasuki bilik akan mendorong kucing untuk melihat-lihat dan melihat anda.
  • Penunjuk laser Ia juga dapat menarik perhatian kucing ketika sedang menghadap anda. Fokus penunjuk laser di lantai tepat di hadapan kucing, kemudian pujuk dia untuk berpusing dan memperhatikan anda.
  • Sentuhan dan getaran juga penting untuk kucing pekak. Memukul dengan kuat di lantai dapat menghasilkan getaran untuk menyampaikan kehadiran anda dan membuat kucing mencari sumbernya.
  • Mengusap, menyikat, dan menyisir juga dapat menghiburkan kucing.
  • Berdengkur adalah cara komunikasi lain. Apabila anda berdengkur, dengkuran akan menghasilkan getaran. Oleh itu, apabila anda memeluk kucing anda, perhatikan apakah ia bertindak balas terhadap dengkuran anda.
  • Bermain adalah kaedah terbaik untuk berkomunikasi dengan kucing pekak. Mainan dan bulu yang dilekatkan pada tali atau tiang pendek sangat sesuai untuk memburu dan mengejar permainan.

Masih ada soalan lain mengenai merawat kucing pekak? Jangan ragu untuk menghubungi doktor haiwan melalui . Tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik, anda boleh menghubungi doktor haiwan setiap kali anda memerlukan.

Adakah Pekak pada Kucing dapat Dicegah?

Bergantung pada penyebab pekak. Sekiranya pekak disebabkan oleh genetik, maka keadaan itu tidak dapat dicegah. Sebilangan kehilangan pendengaran kerana penuaan juga merupakan keadaan semula jadi yang tidak dapat dihentikan.

Baca juga: Masa yang sesuai untuk bermain dengan Kucing

Rawat jangkitan bakteria, tungau telinga, atau masalah kesihatan lain dengan cepat dan dengan bantuan doktor haiwan. Sekiranya tidak dirawat, beberapa keadaan kesihatan ini boleh menyebabkan kehilangan pendengaran kekal.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada 2021. Cara Merawat Kucing Pekak Anda.
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Hidup dengan Kucing Pekak.