Kuning Telur Buruk untuk Kesihatan Jantung, Mitos atau Fakta?

Jakarta - Banyak orang berpendapat bahawa kuning telur tidak baik untuk kesihatan jantung. Ini menjadikan mereka hanya makan bahagian putih telur dan membuang kuning telur. Namun, adakah benar kuning telur tidak sihat dan meningkatkan risiko penyakit jantung? Atau adakah itu hanya mitos? Lihat penjelasannya, ayuh!

Baca juga: Adakah Kebanyakan Telur Membuat Bisul?

Kuning Telur Bukankah Itu Buruk

Perkara yang menjadikan kuning telur dilabel buruk untuk kesihatan jantung adalah kerana ia meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Tahap kolesterol dalam darah yang terlalu tinggi diketahui mengganggu kesihatan jantung.

Walau bagaimanapun, kesan sebenar pengambilan kuning telur terhadap peningkatan kolesterol dalam darah tidak begitu buruk. Lebih-lebih lagi jika dibandingkan dengan makan makanan yang mengandungi lemak trans dan lemak tepu. Sebaliknya, kuning telur sebenarnya mengandungi nutrien yang dapat melindungi kesihatan jantung, iaitu kolin.

Kolin adalah nutrien yang telah lama dikenal untuk membantu mengembangkan otak dan sistem saraf, serta melindungi jantung. Nutrien ini berkaitan dengan kadar homosistein dalam darah. Sekiranya tahap homosistein dalam darah meningkat, risiko penyakit jantung juga meningkat.

Baca juga: 6 Kebaikan Kuning Telur untuk Kesihatan

Tahap homosistein yang tinggi dalam darah dapat mencetuskan perkembangan aterosklerosis dan trombogenesis, yang membawa kepada penyakit jantung. Nah, kolin membantu tubuh dalam menurunkan kadar homosistein dalam darah, dengan mengubahnya menjadi metionin asid amino yang diperlukan oleh tubuh. Dengan adanya kolin, kadar homosistein dalam darah dapat dikawal dan tidak meningkat, sehingga risiko penyakit jantung berkurang.

Selain itu, kuning telur juga mengandungi beberapa nutrien bermanfaat lain. Contohnya, kandungan lutein dan zeaxanthin baik untuk kesihatan mata, serta pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, dan D yang berperanan mengatur metabolisme tubuh.

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi harus berhati-hati memakan kuning telur

Bagi mereka yang sihat, atau tidak mempunyai kolesterol tinggi, penyakit jantung, atau diabetes, memakan kuning telur setiap hari sebenarnya tidak menjadi masalah. Semasa memperhatikan pengambilan makanan lain. Sekiranya anda seorang yang sihat, pengambilan kolesterol harian yang disyorkan tidak lebih dari 300 miligram sehari.

Baca juga: Walaupun ada faktor genetik, risiko penyakit jantung dapat diturunkan

Namun, berbeza jika anda menghidap kolesterol tinggi, penyakit jantung, atau diabetes. Makan kuning telur harus lebih berhati-hati, kerana pengambilan kolesterol harian yang disyorkan tidak lebih dari 200 miligram sehari.

Berdasarkan data dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, satu telur besar mengandungi sekitar 186 miligram kolesterol, yang semuanya terdapat di dalam kuning telur. Jadi, bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan diabetes, anda harus mengehadkan pengambilan kuning telur maksimum tiga minggu.

Namun, perhatikan juga pengambilan makanan lain, ya. Terutama yang mengandungi lemak tepu dan lemak trans. Kerana, walaupun mengandung kolesterol, kuning telur juga memiliki nutrien lain yang baik. Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai diet yang betul sesuai dengan keadaan kesihatan anda, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Telur: Adakah itu baik atau buruk untuk kolesterol saya?
Universiti Negeri Oregon. Diakses pada tahun 2020. Choline.
Persatuan Telur Carolina Utara. Diakses tahun 2020. Choline dan hati kita.
Sekolah Kesihatan Awam Harvard. Diakses pada tahun 2020. Telur.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diperoleh pada tahun 2020. Adakah telur berisiko untuk kesihatan jantung?