Harus Tahu, Inilah 5 Cara Mencegah Radang Gusi

, Jakarta - Keradangan gusi yang berlaku biasanya jarang menyebabkan kesakitan, oleh itu penghidapnya sering tidak menyedarinya. Oleh itu, lebih baik anda waspada jika mengalami simptom, ya!

Gingivitis, Keradangan atau Keradangan pada Gusi

Gingivitis adalah nama lain untuk gingivitis, iaitu radang gusi. Orang yang menghidap gingivitis akan dicirikan oleh gusi yang mengerut, gusi yang bengkak tanpa sebab, perubahan warna gusi menjadi merah tua, dan gusi yang cenderung berdarah ketika menggosok gigi.

Rawat radang gusi dengan segera sekiranya anda menemui simptom di atas. Kerana jika dibiarkan, penyakit ini boleh menyebabkan periodontitis , yang merupakan jangkitan gusi yang merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Baiklah, sekiranya periodontitis Sekiranya ini dibiarkan, gigi anda mungkin akan jatuh dengan sendirinya.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor Gigi

Inilah Punca Penyakit Gingivitis

Orang yang menghidap radang gusi jarang mengalami kesakitan, jadi penghidapnya sering tidak disedari. Beberapa perkara boleh menyebabkan radang gusi, termasuk:

  • Kerengsaan yang merupakan reaksi alergi terhadap bahan-bahan yang terkandung dalam ubat gigi, makanan, ubat-ubatan, atau kawat gigi boleh menyebabkan kerengsaan, kemerahan, atau pembengkakan tisu gusi.

  • Tartar atau tartar terbentuk dari plak gigi atau kotoran yang mengeras. Plak akan berubah menjadi tartar dalam jangka masa tertentu, biasanya lebih dari 10 hari. Biasanya, tartar terbentuk antara celah antara gigi dan gusi yang sukar dicapai oleh sikat gigi, jadi pembentukannya cenderung di luar kawalan dan hanya dapat dikeluarkan oleh doktor gigi.

  • Plak, yang merupakan penyebab umum radang gusi. Plak adalah lapisan yang tidak kelihatan pada permukaan gigi yang terbentuk oleh koloni bakteria di mulut. Plak akan kelihatan dengan jelas, sekiranya gigi tidak dibersihkan secara berkala. Plak dapat dikeluarkan dengan menggosok gigi, kerana konsistensinya yang lembut. Plak bukan sahaja menyebabkan gusi menjadi radang akibat jangkitan, tetapi juga boleh menyebabkan rongga.

Baca juga: Sebab Makanan Manis Menjadikan Gigi Anda Jurang

Harus Tahu, Ini adalah Langkah Mencegah Radang Gusi

Sebelum berlakunya gingivitis, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya, seperti:

  1. Gosok gigi dengan teknik yang betul, iaitu memberus gigi pada sudut 45 darjah. Gosok gigi dengan gerakan bulat atau menegak dengan perlahan, bermula dari permukaan luar gigi ke dalam, dan gosok gigi satu persatu, tidak semuanya sekaligus.

  2. Gunakan ubat kumur setelah menggosok gigi untuk memaksimumkan kebersihan gigi anda. Mouthwash mengandungi antiseptik yang dapat membunuh bakteria penyebab penyakit gusi.

  3. Elakkan tekanan, kerana ketika tahap tekanan hormon kortisol (penyebab tekanan) akan meningkat. Keadaan ini akan menjadikan badan anda, termasuk gusi, mudah mengalami keradangan.

  4. Bersihkan gigi dengan benang gigi untuk memaksimumkan kebersihan setelah menggosok gigi. Benang gigi dapat membersihkan sisa kotoran yang sukar dibersihkan dengan berus gigi.

  5. Sekiranya anda merokok atau menggunakan produk tembakau lain, cubalah berhenti kerana tembakau dapat meningkatkan risiko anda mengalami radang gusi.

Baca juga: Tidak Merokok Tetapi Nafas Berbau, Mengapa?

Sekiranya anda telah mengambil langkah awal pencegahan tetapi gejalanya tidak hilang, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!