Lebam dan Bengkak di Kawasan Pelvis? Berhati-hati dengan patah tulang pelvis

Jakarta - Fraktur panggul, juga dikenal sebagai fraktur femur proksimal, adalah retakan atau patah pada tulang paha atas berhampiran sendi pinggul. Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, keadaan ini biasanya dialami oleh orang tua dengan osteoporosis dengan atau tanpa trauma pada tulang.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 8 perkara yang boleh menyebabkan patah tulang pelvis

Fraktur panggul dicirikan oleh kesakitan teruk di pelvis atau pangkal paha, kesukaran berdiri atau berehat di kaki di pelvis yang cedera, kesukaran menggerakkan kaki, dan lebam atau bengkak di pelvis dan kawasan sekitarnya.

Punca dan Faktor Risiko untuk Fraktur Pelvis

Fraktur panggul cenderung berlaku pada orang tua dengan osteoporosis yang jatuh atau mengalami trauma pada tulang. Pada orang muda, patah tulang pelvis berlaku akibat kesan kuat akibat kemalangan, kejatuhan, atau kecederaan semasa melakukan aktiviti dan sukan.

Selain usia dan osteoporosis, ini adalah faktor yang meningkatkan risiko patah tulang pelvis.

  • Jantina. Wanita berisiko lebih tinggi mengalami patah tulang pelvis daripada lelaki. Sebabnya ialah wanita berpotensi mengalami penurunan hormon estrogen semasa menopaus sehingga mereka kehilangan kepadatan tulang dengan cepat.

  • Kerosakan nutrien seperti kalsium dan vitamin D. Kedua-dua nutrien ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang. Sekiranya pengambilannya kurang, seseorang mudah terkena gangguan tulang, salah satunya adalah patah tulang pelvis.

  • Kurang pergerakan. Kekurangan aktiviti fizikal menjadikan tulang lemah dan kurang padat sehingga mudah menyebabkan seseorang jatuh dan mengalami patah tulang pelvis.

  • Masalah kesihatan seperti gangguan endokrin dan pencernaan. Keadaan ini dapat mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyerap vitamin D dan kalsium, dua nutrien yang berfungsi untuk menjaga kesihatan tulang dan kepadatan.

  • Tabiat merokok dan pengambilan alkohol yang terlalu banyak. Kebiasaan ini menghalang proses pembentukan dan pemulihan tulang, menjadikannya lebih rapuh dan terdedah kepada kecederaan dan patah tulang. Kesan sampingan pengambilan ubat seperti penggunaan steroid untuk jangka panjang asma.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, patah tulang pelvis berpotensi menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Ini termasuk radang paru-paru, darah beku di kaki ( trombosis urat dalam ), pendarahan, dan luka yang timbul akibat berbaring terlalu lama.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah perbezaan antara patah pergelangan tangan atau pergelangan tangan

Inilah Cara Mencegah Fraktur Pelvis

Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah menjauhkan diri daripada jatuh atau cedera. Semasa bersenam, pastikan keselamatan dan jangan memaksakan diri. Pilih senaman mengikut kemampuan badan anda dan berhenti jika anda mula mengalami gejala fizikal seperti kesemutan, sakit, dan kekejangan otot. Memanaskan badan terlebih dahulu sebelum bersenam untuk mengurangkan risiko kecederaan dan kemudian menyejukkan badan selepas itu. Bagi orang tua, pencegahan difokuskan pada rawatan osteoporosis.

Risiko patah tulang pelvis pada orang tua dicegah dengan menggunakan tongkat ketika berjalan, mengatur rumah agar selamat dari objek yang jatuh atau tergelincir, melakukan senaman ringan untuk menjaga keseimbangan badan, dan menggunakan pelindung pinggul untuk meminimumkan kesan jatuh ketika jatuh. Orang tua dengan osteoporosis juga disyorkan untuk menjalani rawatan biasa.

Baca juga: Pengendalian Pelbagai Fraktur Pergelangan Kaki Kanan

Itulah fakta mengenai dasar panggul yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan pelvis, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, segera muat turun aplikasinya di App Store atau Google Play!