Tenang dengan Aroma Bunga, Benarkah Membantu?

Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh ScienceDaily, aroma yang menyenangkan dapat mewujudkan mood yang baik dan meningkat mood positif. Sebenarnya, aroma bunga tertentu dapat menghilangkan migrain dan sakit kepala dengan berkesan, termasuk tidur nyenyak.

Setelah seharian sibuk melakukan aktiviti, menghirup aromaterapi dapat menenangkan fikiran dan cara relaksasi yang sihat. Rangsangan yang diberikan melalui rangsangan aroma yang kemudian diterima dan diproses oleh otak diduga baik untuk kesihatan fizikal dan psikologi. Baca lebih lanjut mengenai faedah santai aroma bunga di bawah!

Ketenangan Aroma Bunga Meringankan Kegelisahan

Tekanan kerja, masalah hidup, dan perkara-perkara lain boleh memberi anda kegelisahan yang tidak semestinya. Sebagai alat kelonggaran, aroma bunga dalam bentuk aromaterapi adalah medium yang dipercayai dapat memberi kesembuhan.

Contohnya, sebatian linalool dalam lavender yang dapat meredakan kegelisahan, antiseptik, antidepresan, hingga anti-radang. Bukan hanya lavender, beberapa bunga lain juga dianggap mempunyai faedah, termasuk:

  1. Melati

Selain digunakan sebagai wangian dalam pelbagai acara, bunga melati juga dapat memberikan sensasi manis yang dapat meningkatkan mood mood menjadi lebih positif. Menghirup aroma bunga ini dapat membuat seseorang lebih tenang, lebih bersemangat dan meningkatkan keyakinan diri.

  1. Chamomile

Aroma bunga chamomile Ia dikatakan dapat mengurangkan kegelisahan. Selain itu, menghirup wangian bunga yang satu ini juga dapat mengurangkan risiko seseorang mengalami tekanan dan tekanan berlebihan.

Baca juga: Kekal Sihat ketika Marah, Inilah Caranya

Bunga ini sesuai dijadikan hadiah untuk seseorang yang sering bekerja lebih masa. Jadikan bunga ini sebagai penyegar ruangan, kurang tidur dan tumpukan kerja akan terasa lebih ringan untuk disiapkan.

  1. Rosemary

Wangian dengan aroma bunga rosemary Ia diketahui mempunyai kesan yang serupa dengan ubat penenang. Selain itu, baunya sedap rosemary Ia juga dapat menjadikan otak lebih aktif dan dapat menghilangkan rasa sakit.

Selain menenangkan, ternyata ekstrak bunga ini juga bermanfaat untuk kecantikan. Penggunaan minyak bunga secara berkala rosemary boleh menjadi penyelesaian untuk pelbagai masalah rambut. Seperti keguguran rambut, masalah kulit kepala, agar rambut tetap lembut.

  1. Bergamot

Bergamot adalah tanaman yang tumbuh di Asia Tenggara. Biasanya bunga ini akan diproses menjadi minyak pati yang berfungsi mengatasi tekanan, kemurungan, kegelisahan, hingga masalah kulit, seperti jangkitan.

Aroma bunga ini dikatakan dapat melegakan pelbagai gejala penyakit. Seperti selsema dan sakit di badan atau sakit. Terdapat juga kelebihan bergamot untuk kecantikan, iaitu mengatasi jerawat untuk menjadikan rambut lebih bersinar.

Baca juga: Kepentingan Memupuk Empati pada Kanak-kanak untuk Mencegah Buli

Data kesihatan yang diterbitkan oleh Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi mendedahkan bahawa wangian mempengaruhi kerja sistem saraf pusat untuk membuat keputusan.

Dalam kajian EEG, seseorang yang duduk diam dan meminta untuk menyedut aroma bunga menunjukkan pengaktifan theta di otak. Terdapat perbezaan yang signifikan antara orang yang menghirup aroma bunga dan yang tidak.

Orang yang menyedut aroma bunga menunjukkan gelombang otak yang lebih tenang, yang mengakibatkan aktiviti motorik lebih tenang dan kurang beremosi. Walaupun orang yang tidak menyedut aroma bunga, gelombang otak cenderung tidak stabil dan sering membuat keputusan emosi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai relaksasi dengan aroma bunga atau masalah kesihatan, hanya bertanya di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Bau lavender santai, sains mengesahkan.
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Wangian Terhadap Kegiatan Psikofisiologi Manusia: Dengan Rujukan Khas kepada Tindak Balas Elektroensefalografi Manusia.